Dmitri Medvedev: „Europa nu ar rezista o săptămână fără gazul rusesc ”

23 Apr 2022
Dmitri Medvedev: „Europa nu ar rezista o săptămână fără gazul rusesc ”

„Dar serios, nu vor rezista o săptămână”, a spus vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, referitor la întreruperea Europei de gazul provenit din Rusia, scrie La Repubblica.

„Europa nu ar rezista o săptămână fără gazul rusesc”. a declarat pe Telegram  fostul președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, potrivit rapoartelor site-ului de opoziție din Belarus Nexta .

„Apreciem consecvența și integritatea partenerilor noștri europeni”, a spus Medvedev, referindu-se la clarificarea Comisiei Europene conform căreia companiile occidentale pot deschide un cont la Gazprombank pentru a plăti gazele folosind o nouă schemă concepută de Moscova, fără a intra în conflict cu sancțiunile.

„Mai ales că, potrivit cifrelor recente ale FMI, Europa nu ar dura mai mult de șase luni fără gazul nostru – a adăugat el – Dar, serios vorbind, nu ar dura nici măcar o săptămână”.

Cu o zi înainte, Comisia Europeană a confirmat că a văzut în mecanismul propus de Rusia pentru plata aprovizionării cu gaze modalități de eludare a sancțiunilor UE, dar în același timp consideră că companiile din UE pot găsi o modalitate legală de a plăti aprovizionarea chiar și în noile realități.

Explicațiile publicate ale CE notează că, în cadrul noii scheme, Rusia va avea control complet asupra transferului de dolari sau euro în ruble și, astfel, se va putea conecta la Banca Centrală, ceea ce este interzis de sancțiunile UE. Totodată, documentul spune că companiile pot folosi în continuare noul mecanism fără a încălca sancțiunile dacă cer „omologilor lor din Rusia să-și îndeplinească obligațiile contractuale în același mod ca înainte de noul decret, adică prin simpla transferare a sumei cerute în dolari sau euro.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră