Donald Trump anunță că SUA se retrag din UNESCO din cauza „atitudinii ostile față de America”

22 Iul 2025
Donald Trump anunță că SUA se retrag din UNESCO din cauza „atitudinii ostile față de America”

Administrația Trump a anunțat marți, 22 iulie, retragerea Statelor Unite din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), decizie care va intra în vigoare la 31 decembrie 2026. Este a doua oară când Washingtonul părăsește organizația, după precedentul din 2017, tot sub conducerea lui Donald Trump. Motivele invocate includ „tendințele antiamericane și antiisraeliene” ale UNESCO, precum și admiterea Palestinei ca stat membru, considerată „extrem de problematică” de către Departamentul de Stat. În ciuda regretelor exprimate de conducerea UNESCO, organizația susține că s-a pregătit pentru acest scenariu și își continuă misiunea de a promova educația, cultura și cooperarea internațională, inclusiv în domenii sensibile precum combaterea antisemitismului, scrie Le Figaro

Washingtonul consideră drept „extrem de problematică” admiterea Palestinei în cadrul organizației și denunță „tendințele anti-americane și anti-israeliene”.

Donald Trump retrăsese deja Statele Unite din UNESCO în 2017, în timpul primului său mandat. Marți, administrația americană a anunțat din nou retragerea țării din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. „Continuarea participării Statelor Unite la UNESCO nu este în interesul național”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, într-un comunicat, apreciind că agenția manifestă părtinire împotriva Israelului și promovează cauze „divizatoare”.

„UNESCO se străduiește să promoveze cauze sociale și culturale care divizează” și susține „o agendă ideologică și globalistă pentru dezvoltarea internațională, în contradicție cu politica noastră externă America First”, a argumentat ea. „Decizia UNESCO de a admite Palestina ca stat membru este extrem de problematică, contrară politicii Statelor Unite și a contribuit la proliferarea discursurilor ostile față de Israel în cadrul organizației.” Retragerea Statelor Unite va intra în vigoare la 31 decembrie 2026, a precizat ea.

Deși regretabil, anunțul era așteptat, iar UNESCO s-a pregătit pentru această eventualitate

Argumentele Washingtonului au fost respinse dintr-o singură mișcare de directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay. „Motivele invocate de Statele Unite sunt aceleași ca în urmă cu șapte ani, deși situația s-a schimbat profund între timp: tensiunile politice s-au atenuat, iar UNESCO reprezintă astăzi un rar spațiu de consens pentru un multilateralism concret și activ”, a declarat aceasta. „Aceste argumente contrazic și realitatea eforturilor depuse de UNESCO, în special în domeniul educației despre Holocaust și al luptei împotriva antisemitismului.”

Organizația consideră că impactul asupra funcționării sale va fi totuși limitat. „Oricât de regretabil ar fi, acest anunț era previzibil, iar UNESCO s-a pregătit pentru el”, a declarat Audrey Azoulay. „Această decizie contravine principiilor fundamentale ale multilateralismului, iar primii care vor avea de suferit vor fi numeroșii noștri parteneri din Statele Unite – de la situri candidate pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, la orașe aspirând la statutul de ‘oraș creativ’ sau la catedre universitare asociate UNESCO.”

Anunțul nu este o surpriză totală

Anunțul nu este cu adevărat o surpriză, întrucât Donald Trump și-a exprimat în mod clar, în timpul ultimei campanii prezidențiale, intenția de a retrage din nou Statele Unite din organizație în cazul unei victorii. De altfel, în 2017, el ordonase deja o astfel de retragere; succesorul său, Joe Biden, a militat pentru revenirea în organizație, reușind să obțină sprijinul opoziției în iunie 2023.

O contribuție financiară în scădere de peste zece ani

Dincolo de implicațiile diplomatice, retragerea Statelor Unite ridică și o problemă economică pentru UNESCO. Washingtonul este unul dintre cei mai importanți contributori la bugetul organizației, chiar dacă participarea sa financiară a scăzut constant în ultimii ani – de la 20% din buget înainte de 2017, la doar 8% anul trecut (dintr-un total de 1,8 miliarde de dolari).

Într-un interviu acordat toamna trecută, înainte de alegerea lui Donald Trump, directoarea în exercițiu minimaliza impactul financiar al unei astfel de decizii. „Dacă Donald Trump ar decide să părăsească UNESCO, mi-ar părea rău, dar acest lucru nu ar pune organizația în pericol, așa cum s-a întâmplat în trecut”, explica Audrey Azoulay pentru Le Figaro. Totuși, ea refuza să se plaseze în această perspectivă. „Locul americanilor este în UNESCO, organizație pe care au contribuit să o fondeze și să o construiască”, sublinia ea. „De la revenirea lor în 2023, rezultat al unui acord bipartizan între republicani și democrați în Congres, Statele Unite au recunoscut importanța de a face parte dintr-o organizație centrată pe educație, capabilă să abordeze teme majore ale prezentului, precum inteligența artificială, schimbările climatice sau lupta împotriva antisemitismului. Și toate acestea evitând politizarea dezbaterilor care, prin natura lor, polarizează pozițiile.”

Un „partizanat antiamerican”

La scurt timp după revenirea la Casa Albă, Donald Trump a semnat în februarie un decret care oficializa încheierea angajamentului Statelor Unite în mai multe organisme ale ONU. Acest decret viza și „revizuirea implicării americane în UNESCO”, din cauza „partizanatului antiamerican”, potrivit unui consilier apropiat al președintelui. Această analiză a fost realizată de secretarul de stat american Marco Rubio, în coordonare cu ambasadoarea interimară a Statelor Unite pe lângă Națiunile Unite, Dorothy Shea. Potrivit decretului, se urma să se evalueze „modul în care UNESCO susține interesele Statelor Unite și dacă o face”, incluzând și „o analiză a oricărui antisemitism sau sentiment antiisraelian în cadrul organizației”.

O întrebare rămâne deschisă

Având în vedere argumentele invocate de Washington pentru această nouă retragere, rămâne o întrebare: va urma Israelul exemplul Statelor Unite și se va retrage și el din UNESCO? Până acum, nu a fost făcut niciun anunț în acest sens. Chiar și toamna trecută, Audrey Azoulay se arăta rezonabil optimistă, afirmând că „locul Israelului este în UNESCO”. „Toate statele au interesul să stea la aceeași masă. Mai ales Israelul, ținând cont că noi suntem agenția responsabilă de educația despre Holocaust și de lupta împotriva antisemitismului”, adăugase ea.

Dacă dorești, pot adapta textul și într-un stil mai jurnalistic sau mai formal.

Alte stiri din Externe

Ultima oră