Scrisoare deschisă - Cărți vor deveni prohibitive. De ce mai luptăm dacă luăm bani de la Cultură?

22 Iul 2025
Scrisoare deschisă - Cărți vor deveni prohibitive. De ce mai luptăm dacă luăm bani de la Cultură?

În atenția Premierului Guvernului României,
Excelenței Sale, Domnul ILIE BOLOJAN
 
Domnule Prim-Ministru, vă scriu cu bună credință în calitate de scriitor de literatură pentru copii de peste 30 de ani, de inițiator a sute de proiecte cultural-educative pentru copii, dar și de Președinte al Filialei Literatură pentru copii și tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor din România.
Scopul scrisorii mele este acela de a vă semnala efectul extrem de periculos al creșterii TVA-ului la carte de la 5 % la 11%. 
România, se știe din studii publice, este pe ultimele locuri la consumul de carte în Europa, iar din 1990 au dispărut 8.300 de biblioteci. Nici la capitolul librării nu stăm prea bine.
Pentru a atrage atenția asupra acestei realități, filiala noastră a semnat „Declarația de la București pentru încurajarea lecturii” în cadrul primei ediții a Festivalului de Literatură pentru copii și tineret de la București din anul 2024. De atunci facem tot ceea ce depinde de noi pentru a menține „pe linia de plutire” interesul pentru lectură, singurul care poate da o șansă României de mâine.
Domnule Prim-Ministru, majorarea TVA-ului la carte la 11% este o eroare care va genera efecte ușor de bănuit: scăderea și mai mare a interesului pentru lectură și pentru carte, dispariția multor edituri și librării, creșterea gradului de analfabetism funcțional în rândul populației, care și așa este foarte mare.  
Dintr-o documentare realizată de noi vă putem informa că TVA-ul la carte în Moldova și Ucraina e zero, la fel și în Cehia, Norvegia și Marea Britanie. 
Iată și alte cote: Italia: 4%; Spania: 4%; Polonia: 5%; Ungaria: 5%; Slovenia și Croația 5%, Franța: 5,5%; Belgia: 6%; Suedia 6%; Germania: 7%; Olanda: 9%; Bulgaria 9%; Estonia: 9%;  Finlanda 14% (din 2025).
Europa culturală ne arată ce trebuie făcut, domnule Prim-Ministru, indiferent de perioada pe care o traversăm. Winston Churchill însuși se întreba de ce mai luptăm dacă luăm bani de la Cultură.
Temerea noastră cea mai puternică privește scăderea și mai mare a interesului pentru lectură în rândul copiilor și tinerilor care este de anticipat după creșterea TVA-ului la 11%. Dramatic este că și așa interesul era la cele mai alarmante cote. 
Unde să mai scadă?
Pe de altă parte, vă rog insistent să nu uitați: cărțile pentru copii și manualele școlare au de suportat cele mai mari costuri de producție, având în vedere ilustrațiile, hârtia de cea mai bună calitate, costurile tipografice foarte ridicate. Este ușor de imaginat că aceste cărți vor deveni prohibitive pentru foarte mulți copii.
Iar asta înseamnă, domnule Prim-Ministru, o Românie cenușie, pe care nu ne-o dorim.
Având în vedere că piața cărții reprezintă doar 0.02% din PIB și că efectele acesteia asupra deficitului bugetar sunt la limita cea mai de jos, vă rog, domnule Prim-Ministru, să reveniți asupra deciziei de mărire a TVA-ului la carte.
Dacă nu este posibil pentru întreaga piață de carte, atunci vă propun domnule Prim-Ministru, să menținem TVA-ul de 5 % la cartea pentru copii și tineret și la manualele școlare.
Ne obligă la acest lucru preocuparea oricărei societăți, oricărei guvernări pentru a avea și în viitor generații care să îndrăgească lectura și cartea.
Vă asigur, domnule prim-ministru, că un răspuns pozitiv va fi extrem de bine primit în rândul copiilor, părinților, cadrelor didactice, a tuturor celor care au legătură cu proiectele cultural-educaționale destinate celor mici și cititorilor tineri.

 

 

 

Petre Crăciun

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră