Mariupol: la Azovstal soldații lui Ramzan Kadîrov vor sa "termine lucrarea în zona industrială"

18 Apr 2022
Mariupol: la Azovstal soldații lui Ramzan Kadîrov vor sa "termine lucrarea în zona industrială"

Corespondentul special al RFI trimis la Mariupol, Anissa El Jabri, a mers alaturi de forțele pro-ruse în apropierea uzinei Azovstal la douăzeci de minute după expirarea ultimatumului. Acolo a întâlnit forțele speciale cecene. Reportaj publicat de RFI.

Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului dețin în continuare sectoare ale orașului și „se vor lupta până la capăt”, a declarat premierul Denys Chmygal, într-un interviu difuzat duminică, 17 aprilie, de postul american ABC. „Nu, orașul nu a căzut. Forțele noastre militare, soldații noștri sunt încă acolo. Se vor lupta până la capăt. În timp ce vă vorbesc, ei sunt încă la Mariupol”, a asigurat Chmygal. Soldații ucraineni asediați la Mariupol au ignorat, într-adevăr, duminică ultimatumul Rusiei, care le-a cerut să depună armele și să evacueze acest port strategic din sud-estul Ucrainei.

Am ajuns în oraș, lângă linia de contact, la douăzeci de minute după expirarea ultimatumului. Cei pe care îi întâlnim primii sunt forțele speciale cecene. Mașini fără numere de înmatriculare, barbă lungă și echipamente sofisticate: aceștia sunt soldații de elită ai lui Ramzan Kadîrov, cu experiență în lupta urbană. Obiectivul momentului, spune comandantul, este „terminarea lucrării în zona industrială”, adică cum să se asigure controlul total al acesteia, înainte de a ataca, spune el, bastionul Azovstal.

„Le-am dat două zile să se predea. Dar nu există semne că plănuiesc să facă acest lucru. Deci acum trebuie să mergem înainte, explică Zamid Chalaev, comandantul unui regiment din Republica Cecenă. În unele locuri se lucrează pe teritoriile apropiate fabricii Azovstal. Pentru că nu este doar fabrica, ci și întregul parc industrial. Am încetat să ne mișcăm pe partea din față care merge direct la fabrică. Mai întâi trebuie să controlăm întreaga zonă industrială. Dacă părăsim parcul industrial așa cum este, atunci vom primi constant atacuri din partea laterală. Vom rezolva această problemă. Le-am studiat strategia. De obicei, îi lasă pe băieții noștri să intre, apoi îi înconjoară și își fac treaba. Dar acum am găsit o strategie bună împotriva lor și au greșit de câteva ori. »

Partea stângă a lui Azovstal ar fi fost deja luată. În această fabrică, din nou conform ofițerului cecen, se află lunetişti și mitraliere, furnizate până acum două săptămâni cu elicopterul.

Ieri, duminică, ne-am putut apropia până la 300 de metri de fabrică. În spatele unui blocaj rutier improvizat, un șir mare de mașini. O distanță suficientă pentru ca soldații pro-ruși să trimită drone mici și să aibă o imagine exactă a scenei.

Au aceste trupe controlul total asupra altor zone din Mariupol?

Este evident greu de spus: ceea ce ne spun acești soldați de câteva zile este că se tem de infiltrare. La ultimul punct de control, înainte de prima linie, am asistat la o percheziție: un bărbat care a vrut să-și aducă un prieten acasă. „Casa mea a ars, le-a spus soldaților, îl primesc în casa mea. „În primul rând, trebuie să-ți ridici tricoul, să arăți că nu ai arme sau tatuaje suspecte. Apoi, este percheziția totală a vehiculului, inspecția inclusiv motorul, apoi verificarea actelor... Și în final, interdicția de a merge la adresa solicitată. Justificarea: „Lupte grele în zonă”. De fapt, câteva zeci de minute mai târziu, la câteva sute de metri distanță, o împușcătură asupra unei clădiri de cinci etaje, flăcări și o coloană de fum vizibile de kilometri întregi...

Alte stiri din Externe

Ultima oră