Astăzi va fi „ultima bătălie” pentru Mariupol deoarece muniția „se termină”, spune Ucraina

11 Apr 2022
Astăzi va fi „ultima bătălie” pentru Mariupol deoarece muniția „se termină”, spune Ucraina

Forțele ucrainene spun că se pregătesc pentru o „ultimă bătălie” pentru a controla orașul-port Mariupol, asediat, din sudul Ucrainei, relatează AFP citata de Le Figaro. Lipsiți de muniție și sprijin, ei spun că se pregătesc pentru moarte sau captivitate.

Armata ucraineană spune că se pregătește pentru „o ultimă bătălie” în portul asediat Mariupol.

„Azi va fi probabil ultima bătălie, deoarece muniția noastră se epuizează. (…) Va fi moarte pentru unii dintre noi și captivitate pentru alții”, a scris pe Facebook brigada 36 a marinei naționale, care face parte din forțele armate ucrainene.

Luptele se concentrează pe locul unei mari zone industriale siderurgice a grupului Azovstal și în port, potrivit lui Eduard Basurin, reprezentant al forțelor separatiste din Donețk. Armata rusă și aliații săi separatiști asediază Mariupol de săptămâni întregi și se confruntă cu o rezistență acerbă ucraineană.

Luptatorii au spus că „inamicul ne-a împins treptat înapoi” și „ne-a înconjurat cu foc și acum încearcă să ne distrugă”

"Muntele de răniți constituie aproape jumătate din brigadă. Cei ale căror membre nu sunt rupte se întorc la luptă. Infanteria a fost toată ucisă, iar bătăliile sunt conduse acum de artilerişti, tunieri antiaerieni, operatori radio, șoferi și bucătari. Chiar și cu orchestra."

Acesta s-a plâns că a existat o lipsă de sprijin din partea conducerii militare a Ucrainei „pentru că am fost "șterși"

Situația umanitară de acolo este catastrofală, potrivit ambelor părți, iar orașul este în mare parte în ruine. Mai devreme astăzi președintele ucrainean Zelensky a declarat că zeci de mii de oameni probabil au fost uciși în oraș.

Capturarea acestui port este strategică pentru Rusia deoarece i-ar permite să facă legătura între Crimeea, anexată în 2014, și regiunea aflată sub control separatist, precum și teritoriul rusesc.

Moscova a desfășurat în special acolo unitățile formidabile ale liderului cecen Ramzan Kadyrov, fără a reuși până acum să cucerească acest oraș-port.

Alte stiri din Externe

Ultima oră