În Mariupol, luptătorii ascunși în tuneluri rezistă rușilor

13 Apr 2022
În Mariupol, luptătorii ascunși în tuneluri rezistă rușilor

În timp ce orașul este pe cale să cadă în mâinile armatei ruse, un grup de luptători ucraineni rezistă, ascunși într-un vast complex industrial, scrie AFP citată de 20minutes

Câțiva kilometri pătrați de șine de tren, depozite, cuptoare de cocs, diverse fabrici și coșuri, toate cu vizibilitate redusă, găuri, obstacole, capcane la fiecare pas, oțel și beton la pierderea vederii. Mai jos, tuneluri reprezentând aproape 20 de kilometri de coridoare subterane, până la 30 de metri adâncime, potrivit unora. Acesta este decorul celei mai recente bătălii urbane care se desfășoară la Mariupol.

Complexul metalurgic Azovstal, care aparține grupului Metinvest, controlat de cel mai bogat om al Ucrainei, Rinat Akhmetov, se află de câteva săptămâni în centrul luptei din acest oraș ucrainean. La fel și uzina Azovmash, care produce echipamente feroviare, macarale și alte produse metalurgice grele. „Cum să ne imaginăm zona industrială? Este un oraș în interiorul orașului și sunt mai multe niveluri subterane care datează din perioada sovietică, nu se poate bombarda de sus, trebuie să curățați sub pământ. Va dura timp ”, a recunoscut săptămâna trecută Eduard Basurin, reprezentant al forțelor separatiste pro-ruse din Donețk.

Tuneluri impenetrabile pentru ruși
Vietnamezii din tunelurile Cu Chi, lângă Saigon (sud), în timpul războiului din Indochina, gruparea islamistă Hamas împotriva Israelului sau gruparea jihadistă Daesh din Mosul, din vremea califatului, profitaseră deja foarte mult de asta. Chiar și astăzi – și probabil pentru mult timp – tunelurile rămân foarte eficiente în a crea incertitudine pentru adversar. Ele reduc eficacitatea artileriei inamice, a loviturilor aeriene, a infanteriei, a lunetiștilor. Ele fac imposibilă supravegherea prin satelit și complică inteligența tehnică, oferind combatanților din zonele joase o reală capacitate de mișcare.

Pentru forțele ruse, intrarea în tuneluri este „imposibilă”, confirmă Alexander Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate și Strategie din Ierusalim (JISS). Ei „pot încerca să o facă, dar vor fi măcelăriți pentru că apărătorii tunelului au avantajul tactic absolut”.

Dar este această cetate subterană de necucerit?
Acest lucru ar necesita ca forțele ucrainene să aibă o cantitate suficientă din toate echipamentele necesare, cum ar fi ochelari de vedere pe timp de noapte. Și probabil că nu este cazul. Și vor trebui să compenseze posibila folosire de către ruși a apei, pentru a îneca tunelurile și luptătorii care sunt acolo, sau a gazelor și a altor produse chimice, pentru a face insuportabilă, chiar imposibilă, toată viața din interior.

Poate dura bătălia pentru zona industrială? Fără să menționeze în mod explicit, președintele rus Vladimir Putin a asigurat marți că ofensiva rusă se desfășoară conform planurilor sale, refuzând să stabilească un calendar. „Sarcina noastră este să îndeplinim obiectivele stabilite în timp ce minimizăm pierderile”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră