Mariupol: noul primar pro-rus anunță „aproximativ 5.000” de civili uciși și „60% până la 70%” din case distruse

08 Apr 2022
Mariupol: noul primar pro-rus anunță „aproximativ 5.000” de civili uciși și „60% până la 70%” din case distruse

„Noul primar” proclamat de forțele pro-ruse de la Mariupol, a estimat joi că 250.000 de oameni au părăsit orașul dar că cel puțin 300.000 au rămas la fața locului, scrie AFP citată de Le Figaro.

„Noul primar” proclamat de forțele pro-ruse la Mariupol a anunțat, joi, că au murit „circa 5.000 de oameni” din rândul populației civile a acestui oraș ucrainean, asediat săptămâni întregi de armata rusă și aliații săi separatiști.

„Aproximativ 60 până la 70% din fondul de locuințe a fost distrus sau parțial distrus”, a adăugat Konstantin Ivașcenko, citat de agenția rusă TASS, numit miercuri șef al orașului de Denis Pușilin, liderul separatiștilor din Donețk. El a estimat, de asemenea, că 250.000 de oameni au părăsit orașul dar că cel puțin la fel de mulți, posibil chiar 300.000 au rămas. Aceste citate sunt extrase dintr-un interviu despre care TASS a anunțat că a fost publicat vineri.

Konstantin Ivașcenko mai asigură că unele lecții s-ar putea relua încă de „luna aceasta” într-o școală, „cel mai bine conservată”, în ciuda absenței curentului electric: „Vom porni o vreme generatorul. Nu vom putea oferi apă, adică nu vom putea hrăni copiii, dar vom avea poate 2-3 ore pe zi”. Autoritățile ucrainene au avansat estimări „prudente” de 5.000 de morți, indicând în același timp că ar putea exista „zeci de mii de victime civile” și că orașul este „distrus în 90%”. Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei au recunoscut joi că încă se luptă cu mii de ucraineni în orașul asediat și că preluarea controlului asupra acestuia „ar dura ceva timp”.

Lupte aprige
Luptele se concentrează pe locul unei vaste zone industriale siderurgice a grupului Azovstal și în port, potrivit lui Eduard Basurin, reprezentant al forțelor separatiste din Donețk. „Cum să ne imaginăm zona industrială? Este un oraș în interiorul orașului, și sunt mai multe niveluri subterane care datează din perioada sovietică, nu se poate bombarda de sus, trebuie să curățam sub pământ. Va dura timp”, a explicat el postului TV rus Pervyi Kanal. Forțele ucrainene „s-au pregătit, cunosc terenul mai bine decât noi, nu are sens să menționăm o dată sau un calendar” pentru a finaliza cucerirea Mariupolului, a adăugat el.

Potrivit acestuia, forțele ruse și separatiste trebuie să găsească și să blocheze orice acces la arterele subterane și să aștepte predarea forțelor ucrainene. Mai devreme, Edouard Bassourin estimase lupte în această zonă „3000 sau 3500” de forțe ucrainene, dar și un număr nedeterminat de locuitori din Mariupol care luaseră armele. „Deci numărul (total) poate fi mult mai mare”, a spus el. În plus, Edouard Bassourine a indicat că grupuri de rezistență au rămas și în centrul orașului.

Armata rusă și aliații săi separatiști asediază Mariupol de săptămâni întregi și se confruntă cu o rezistență acerbă ucraineană. Situația umanitară de acolo este catastrofală, potrivit ambelor părți, iar orașul este în mare parte în ruine. Capturarea acestui port este strategică pentru Rusia deoarece i-ar permite să facă legătura între Crimeea, anexată în 2014, și regiunea aflată sub control separatist și teritoriul rusesc. Moscova a desfășurat în special acolo unitățile formidabile ale liderului cecen Ramzan Kadyrov, fără a reuși până acum să cucerească acest oraș-port.

Alte stiri din Externe

Ultima oră