Pe rețelele de socializare, propaganda rusă răspândește ideea că imensul sit metalurgic de la est de Mariupol, unde luptă două-trei mii de soldați ucraineni, ascunde un laborator de arme biologice NATO. Informații false care ar putea justifica folosirea armelor chimice în timpul acestei bătălii extrem de acerbe, scrie Le Parisien
Mariupol ar fi trebuit să cadă cu câteva zile în urmă, dar rezistența ucraineană sfidează din nou proiecțiile experților. Dacă căderea orașului-port rămâne inevitabilă, forțele ruse și aliații lor se pot împiedica de combinatul siderurgic Azovstal, unde se spune că ar fi mai lupta două până la trei mii de soldați ucraineni. După mai bine de o lună de asediu, ciocnirile se concentrează în jurul acestui imens complex metalurgic de aproximativ 12 km³, unul dintre cele mai mari din Europa. Pentru unii simpatizanți pro-ruși, această polarizare a luptelor are o singură explicație: fabrica ar găzdui un laborator secret de arme biologice al NATO (sau al Statelor Unite, în funcție de versiune). Lansat de propaganda rusă, zvonul s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare.
C'est l'usine Azovstal à Mariupol, que les Russes veulent atteindre.
— Liviu BALEA (@liviu_balea) April 9, 2022
Le biolab, construit et exploité par la famille Biden par l'intermédiaire de la société Metabiota, se trouve à 30 mètres sous la surface. L'installation souterraine est appelée "PIT-404". ⤵️ pic.twitter.com/SkOJw6JYUJ
Pe 12 aprilie, CEO-ul companiei, Enver Tskitishvili, a publicat pe pagina sa de Facebook o lungă dezmintire, pe un ton de furie, cinism și consternare. „Fiecare nouă informație falsă pare să ajungă la fund, dar de fiecare dată propaganda rusă atinge noi adâncimi (…) Toate afacerile noastre din Mariupol au fost suspendate în prima săptămână a invaziei. Reactivii chimici folosiți de metalurgiști în procesul de producție au fost distruși pe 25 februarie și sunt disponibile toate documentele necesare”, spune acesta. „Am avut grijă în avans să ne asigurăm că afacerile noastre nu vor provoca un dezastru uman sau de mediu. În Azovstal nu există tuneluri secrete cu laboratoare biochimice.»
„NATO nu are nimic de-a face cu asta, nu are acest tip de proiect, confirmă Jean-Pascal Zanders, specialist în arme biologice și chimice. Mai degrabă, finanțează cercetarea privind epidemiile, de exemplu. Ucraina nu face parte din NATO, este și mai puțin probabil. Este doar o campanie de dezinformare”. Și asta nu este nou: de săptămâni întregi, Kremlinul și-a justificat invazia, printre altele, prin prezența armelor chimice și biologice în Ucraina. O modalitate de a marca mințile cetățenilor ruși. „Dacă ei înșiși folosesc arme cu gaz sau chimice, pot spune că laboratorul a explodat”, prezice generalul Dominique Trinquand.
Un sit industrial, apoteoza războiului de gherilă urbană
Gazele, fie că sunt arme chimice ilegale sau gaze lacrimogene în doză mare, ar fi soluția cea mai simplă și cea mai radicală pentru a sufoca soldații ascunși în kilometrii de tuneluri. Acest labirint, prost - sau deloc - cartografiat, complică sarcina forțelor ruse: „Sunt poziții bune pentru apărare, extrem de greu de luat, trebuie să mergi acolo cu bifurcația. Câinii sunt adesea folosiți pentru a deschide calea”, continuă generalul. Scăpând de supravegherea prin satelit, ucrainenii beneficiază și de o reală capacitate de miscare.
Fizionomia sitului le ofera un avantaj in plus. „Oțelăria are o infrastructură masivă care o ferește de bombardamente și artilerie. Și uzina este protejată în mod natural de râul Kalmious pe flancurile sale de vest și nord. Liniile de cale ferată și canalele formează aproape o fortăreață medievală, cu șanțurile sale și meterezele sale de oțel, iar oricine încearcă să traverseze spre nord-vest va fi ucis de lunetişti”, spune Patrick Cansell, profesor de inteligență economică și analiză de risc.
Lupta pe un sit industrial reprezintă apoteoza războiului de gherilă urbană. Vizibilitate redusă, găuri, obstacole, capcane la fiecare pas, oțel și beton pe kilometri întregi. „Cum să ne imaginăm zona industrială? Este un oraș în interiorul orașului, și sunt mai multe niveluri subterane care datează din perioada sovietică, nu se poate bombarda de sus, trebuie să curățați sub pământ. Va dura timp ”, a recunoscut săptămâna trecută Eduard Basurin, reprezentant al forțelor separatiste pro-ruse din Donețk.
Războiul șobolanilor
Bătălia de la Azovstal ar putea să semene astfel cu celebra bătălie de la Stalingrad, care a avut loc între 1942 și 1943 într-un complex industrial, fabrica „Octombrie roșu”. „Noi îi spunem Rattenkrieg, războiul șobolanilor, explică Patrick Cansell. Soldații se luptă în canale, beciuri, subsoluri. Este un război foarte complex, restrâns, dificil din punct de vedere psihologic și fizic. Înainte de a ajunge la o luptă apropiată, rușii vor trebui să se apropie de zona în care se ascund apărătorii, evitând capcanele, artileria și lunetiştii. „Fie înaintează discret, săpând tranșee, fie cu vehicule blindate”, continuă analistul.
În faza a doua, se vor lupta pentru cel mai mic metru. „Acolo vor avea nevoie doar de echipamente de bază, pușcă de asalt, pumnal. Și mult curaj. „Ca și în Stalingrad, dorința de a lupta va face diferența. Numărul, antrenamentul și condiția fizică. Pe acest ultim punct, avantajul se transferă către partea rusă. Ucrainenii încep să rămână fără apă și mâncare. Nimeni nu știe dacă au suficiente muniții și provizii pentru a rezista mult mai mult. „Rușii trebuie doar să aștepte sau să folosească arme chimice”, rezumă Dominique Trinquand. Fără provizii, apărătorii vor cădea ca muștele. »