„Apărătorii eroici” din Mariupol se regrupează pentru ultima bătălie după capitularea celor 1000 de oameni

14 Apr 2022
„Apărătorii eroici” din Mariupol se regrupează pentru ultima bătălie după capitularea celor 1000 de oameni

Ramzan Kadyrov, liderul pro-Kremlin al Ceceniei, îi îndeamnă pe luptătorii ucraineni să renunțe la „rezistența fără rost” - dar ei totuși rezistă, scrie The Telegraph

Luptătorii ucraineni care apără Mariupol au reușit să se regrupeze pentru o ultimă rezistență pentru a împiedica căderea orașului în fața Rusiei, au declarat miercuri comandanții ucraineni.

Mesajul sfidător a venit în timp ce Rusia a susținut că peste 1.000 de pușcași marini ucraineni care luptau în orașul asediat s-au predat, cei rămași fiind îndemnați să pună capăt „rezistenței fără rost”.

Luptătorii din Brigada 36 Marină a Ucrainei au reușit să pătrundă pentru a se alătura batalionului Azov, au declarat comandanții ambelor unități într-o declarație video comună.

Denys Prokopenko de la Azov și Serhiy Volyn, de la Marina, au confirmat că unele trupe s-au predat, lucru pe care l-au descris drept „rușinos”.

După șapte săptămâni de bombardament rusesc, Vadym Boycenko, primarul orașului, a declarat că va fi „foarte dificil” să mențină controlul asupra avanpostului – dar a insistat miercuri că forțele ucrainene încă rezistă împotriva atacatorilor.

„Apărătorii noștri eroici luptă... rezistă cu o vitejie incredibilă apărând orașul Mariupol”, a declarat Boychenko într-un briefing online.

„Sarcina lor este foarte dificilă, deoarece sunt cu mult depășiți numeric. Le este foarte greu să reziste.

„Când ei spun că sunt din oțel, ar trebui să știm că și oțelul are punctul său de rupere, dar ei rezistă și orașul Mariupol rămâne un oraș ucrainean.”

Capturarea Mariupol este considerată cheia efortului de război al Rusiei, deoarece va permite forțelor Moscovei să finalizeze un pod terestru pentru trupe și provizii între Rusia și Crimeea.

Ar fi primul oraș important care va cădea în mâinile forțelor ruse de când Vladimir Putin, președintele rus, și-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie.

Ramzan Kadyrov, liderul pro-Kremlin al Ceceniei, i-a îndemnat pe rezistenții rămași din districtul industrial Azovstal să renunțe, ceea ce ar deschide calea pentru o victorie rusă la Mariupol.

„În cadrul Azovstal în acest moment există aproximativ 200 de răniți care nu pot primi nicio asistență medicală”, a spus el.

„Pentru ei și pentru toți ceilalți ar fi mai bine să pună capăt acestei rezistențe inutile și să se întoarcă acasă la familiile lor”.

Dar, pe măsură ce forțele ruse s-au apropiat de orașul-port sudic, trupele ucrainene au intrat într-o rețea de tuneluri subterane asemănătoare unui labirint într-o ultimă încercare de a încetini invadatorii folosind tactici de gherilă.

Intrarea în tuneluri ar fi aproape imposibilă și probabil se va termina cu moartea soldaților ruși care încearcă să elimine trupele ucrainene rămase, potrivit analiștilor militari.

Alexander Grinberg, analist la Institutul pentru Strategie și Securitate din Ierusalim, a declarat pentru AFP: „Pot încerca, dar vor fi măcelăriți pentru că apărătorii tunelului vor avea absolut puterea tactică”.

Tunelurile vor face practic inutile artileria rusă, loviturile aeriene și lunetisții, precum și eforturile de supraveghere.

Un înalt oficial american al apărării a declarat miercuri că Mariupol încă nu a căzut, spunând: „Încă nu credem că rușii au luat Mariupol, dar în mod clar că rămân concentrați pe asta”.

La începutul acestei săptămâni, Brigada 36 de Marină, care a apărat orașul-port, a raportat că este pregătită pentru o ultimă bătălie împotriva forțelor ruse, deoarece nu dispune de muniții.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că 1.026 de pușcași marini s-au predat, inclusiv 162 de ofițeri.

Mass-media de stat rusă a difuzat imagini cu ceea ce a pretins că sunt pușcașii marini, mulți dintre ei răniți. Unul dintre cei mai proeminenți corespondenți de război ai Rusiei a împărtășit imagini aparente cu voluntarul britanic Aiden Aslin, care apăra Mariupol alături de Brigada 36 Marine, cu mâinile ridicate în semn de capitulare.

Campania necruțătoare de bombardare a Rusiei asupra orașului a ucis peste 10.000 de civili și a lăsat aproape 100.000 de persoane blocate, fără acces la alimente, apă sau medicamente.

Domnul Boychenko a spus că a fost practic imposibil să se organizeze coridoare umanitare din Mariupol, deoarece forțele ruse au vizat punctele de evacuare și au blocat oamenii care încercau să plece.

Primarul din Mariupol a acuzat Moscova că a încercat să-și ascundă crimele de război din oraș, după ce s-a raportat că trupele ruse cercetau rămășițele teatrului unde se credea că 300 de persoane au fost ucise de un atac aerian rusesc.

El a mai spus că Kremlinul a desfășurat crematorii mobile în orașul-port asediat pentru a elimina cadavrele ucrainienilor uciși. Autoritățile ucrainene investighează un potențial atac cu arme chimice al Rusiei asupra Mariupol.

Reluând aceste afirmații, Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei, a declarat într-o adresă adresată parlamentului estoniei că Moscova a folosit bombe cu fosfor împotriva civililor.

„Armata rusă folosește toate tipurile de artilerie, toate tipurile de rachete, bombe aeriene, în special bombe cu fosfor, împotriva cartierelor rezidențiale și a infrastructurii civile. „Aceasta este o teroare clară împotriva populației civile”.
Într-un apel separat, Zelensky a spus că, fără alte transporturi de arme occidentale, suferința și distrugerea la Mariupol s-ar răspândi în toată Ucraina.

„Imaginile lui Bucha și Mariupol au demonstrat intențiile Rusiei lumii întregi”, a spus el. „Nu poate fi oprit decât cu forța armelor. Trebuie făcut acum. Avem nevoie de artilerie grea, vehicule blindate, sisteme de apărare aeriană și avioane de luptă.

„Orice pentru a respinge forțele ruse și a opri crimele lor de război”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră