Kievul se pregătește pentru căderea Mariupol și un asalt rusesc în est

12 Apr 2022
Kievul se pregătește pentru căderea Mariupol și un asalt rusesc în est

Liderul separatiștilor pro-ruși din Donețk a declarat luni că forțele sale au cucerit complet zona portului Mariupol. La rândul său, Kievul se pregătește pentru o ofensivă rusă majoră în Donbass, scrie BFMTV.

Sfârșitul rezistenței la Mariupol, în sud-estul Ucrainei, părea iminent luni, forțele ucrainene anunțând pregătirile pentru căderea acestui port strategic, în timp ce separatiștii pro-ruși susțineau că au cucerit zona portuară.

Kiev a anunțat, de asemenea, că se așteaptă la o ofensivă majoră în regiunea Donbass din estul Ucrainei în curând. "Conform informațiilor noastre, inamicul și-a încheiat aproape pregătirea pentru un asalt în est. Atacul va avea loc foarte curând", a avertizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării ucrainean, Oleksandre Motouzianik.

„Astăzi va fi probabil ultima bătălie la Mariupol „pentru că ni se epuizează muniția”, a scris pe Facebook Brigada 36 Națională a Armatei Ucrainei care luptă în acest oraș asediat de mai bine de 40 de zile de armata rusă și în mare parte distrus.

„Va fi moarte pentru unii dintre noi și captivitate pentru alții. Nu știm ce se va întâmpla, dar vă rugăm să vă amintiți (de noi) cu o vorbă bună. Pentru mai mult de o lună, ne-am luptat fără să realimentăm muniție, fără mâncare, fără apă”, făcând „posibilul și imposibilul”, a adăugat această unitate, precizând că „jumătate” dintre membrii săi sunt răniți.

Zelensky se teme ca sunt "zeci de mii de morți" la Mariupol
Rușii au asediat de săptămâni întregi Mariupol, a cărui capturare le-ar permite să-și consolideze câștigurile teritoriale pe fâșia de coastă de-a lungul Mării Azov prin conectarea regiunilor Donbass de peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014. .

Liderul separatiștilor pro-ruși din Donețk a declarat luni că forțele sale au cucerit complet zona portului Mariupol. „În ceea ce privește portul Mariupol, acesta este deja sub controlul nostru”, a spus Denis Pouchiline, în direct pe postul rusesc Pervy Kanal.

„Sunt primul care găsește puterea să spun” că forțele ucrainene nu pot elibera Mariupol, „acum este imposibil militar”, a declarat duminică seara pe Youtube Oleksiï Arestovitch, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Vorbind luni prin videoconferință Adunării Naționale a Coreei de Sud, Volodimir Zelensky a spus că Rusia l-a „distrus complet” pe Mariupol și a spus că se teme că „zeci de mii de oameni” au murit acolo: „Era un oraș de jumătate de milion de oameni. ocupanţii l-au asediat şi nu au permis nici măcar să se aducă apă şi hrană. Ruşii (...) l-au redus în cenuşă” .

"Bătălia pentru Donbass va dura câteva zile, orașele noastre ar putea fi complet distruse"
Forțele ucrainene au continuat și în acest weekend să-și întărească pozițiile în est, în jurul Donbassului și în această regiune, din care o parte este controlată din 2014 de separatiștii pro-ruși. După ce și-a redus planurile și și-a retras trupele din regiunea Kiev și nordul Ucrainei, Moscova a făcut din cucerirea totală a Donbasului obiectivul său prioritar.

Analiștii cred că Vladimir Putin, blocat în fața rezistenței acerbe a Ucrainei, dorește să asigure o victorie în această regiune înainte de parada militară din Piața Roșie din 9 mai, care marchează victoria sovietică asupra naziștilor. „Săptămâna viitoare”, „trupele ruse vor trece la operațiuni și mai mari în est”, a avertizat Volodimir Zelensky duminică.

„Bătălia pentru Donbass va dura câteva zile, iar în aceste zile orașele noastre ar putea fi complet distruse”, a prezis, la rândul său, pe Facebook, Serghei Gaïdaï, guvernatorul regiunii Lugansk, în Donbass, a cerut din nou civililor să părăsească zona. Potrivit acestuia, „scenariul Mariupol se poate repeta în regiunea Lugansk”.

Ministerul rus al Apărării i-a acuzat duminică pe ucraineni și occidentali de provocări „monstruoase și nemiloase” și ucideri de civili la Lugansk.

Alte stiri din Externe

Ultima oră