Luptătorii străini în Ucraina : "Chiar dacă ai cele mai bune intenții ai putea fi practic carne de tun"

20 Mar 2022
Luptătorii străini în Ucraina : "Chiar dacă ai cele mai bune intenții ai putea fi practic carne de tun"

Mulți dintre luptătorii străini ai Ucrainei nu au arme sau antrenament, dar sunt gata să ajute. Un fost parașutist al din armata Israelului IDF spune că oficialii armatei ucrainene „au fost copleșiți” de voluntari, în special de cei fără experiență militară.  Dar unii îndeamnă la prudență: sunt „mai multe legiuni, multe promisiuni false, multă dezinformare”. În plus, există o „barieră lingvistică masivă” și „o mulțime de oameni aici care nu au tras cu arme”, scrie Times of Israel

Sunt idealiști care și-au abandonat slujbele pentru câmpurile de luptă din Ucraina, căutând o cauză sau pur și simplu să lupte.

Apelul președintelui ucrainean ca voluntari străini să se alăture unei brigade internaționale pentru a ajuta la întărirea apărării țării sale cu un nou strat de rezistență la invazia Rusiei este deocamdată o armată zdrențe.

Recruții spun că adesea așteaptă arme și antrenament, ceea ce îi face să se simtă expuși.

„Iad curat: foc, strigăte, panică. Și mult mai multe bombe și rachete.”

Așa a descris voluntarul suedez Jesper Söder atacul de duminică asupra Yavoriv, ​​baza de pregătire militară din vestul Ucrainei lovită de rachete rusești care au ucis 35 de persoane, potrivit autorităților ucrainene. Rusia a spus că numărul morților a fost mult mai mare.

Söder a spus că a condus un grup de străini, inclusiv scandinavi, britanici și americani, afară din bază și înapoi peste granița poloneză din apropiere.

El a declarat, prin telefon, pentru Associated Press, din Cracovia, Polonia, că nu știe câți voluntari străini sunt pregătiți la bază, dar a estimat că sunt sute. Spre deosebire de Söder, care a luptat alături de luptătorii kurzi în Siria împotriva militanților grupării Stat Islamic, mulți dintre voluntarii de la Yavoriv nu au avut nicio pregătire militară anterioară, a spus el.

Mulți străini – dintre care unii nu au manipulat niciodată o armă de foc, dar sunt gata să moară – au sosit în Ucraina din alte țări europene, Statele Unite și din alte părți. Ei speră să fie echipați, instruiți și pregătiți pentru luptă.

Dar unii ajung să descopere că nu există arme, echipament de protecție sau pregătire adecvată într-o forță multilingvă lipsită de organizare și unde domină sentimentul de haos.

Amenințările Rusiei de a viza ceea ce numește „mercenarii” străini, așa cum a spus că a făcut-o la baza Yavoriv, ​​cresc nivelul de risc.

„Este haotic acum. Este dezorganizat și poți avea necazuri foarte repede dacă nu ești cu un grup sensibil de oameni activi”, a spus Matthew Robinson, un britanic din comitatul Yorkshire din nordul Angliei, care locuia în sudul Spaniei.

Robinson și alți câțiva luptători voluntari au fost intervievați la periferia orașului Lviv, unde luptătorii străini sunt instruiți.

Sosit recent, Robinson rămâne precaut în timp ce încearcă să rezolve lucrurile. El a spus că există „mai multe legiuni, multe promisiuni false, multă dezinformare”. În plus, există o „barieră lingvistică masivă” și „o mulțime de oameni aici care nu au tras cu arme”.

Amenințările Rusiei de a viza ceea ce ea numește „mercenari” agravează pericolele cu care se confruntă luptătorii străini. Rusia a susținut că a ucis 180 de „mercenari” în atacul dzla baza de la antrenament, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov a declarat luni că forțele ruse nu vor arăta „nicio milă față de mercenari oriunde s-ar afla pe teritoriul Ucrainei”.

Armata rusă urmărește mișcările luptătorilor străini și va lovi din nou, a spus el.

Relatarea lui Söder despre atacul asupra bazei de antrenament a sugerat că nu a fost o lovitură fără discernământ.

Söder a spus că bombardarea bazei a fost diferită de orice a experimentat el.

Știau exact ce să lovească. Știau exact unde era depozitul nostru de arme. Știau exact unde se află clădirea administrației. Au lovit cu precizie cu toate rachetele lor”, a spus el pentru Associated Press.

Jericho Skye, în vârstă de 26 de ani, originar din Montana, care a activat în poliția militară a armatei SUA, a fost uşurat că s-a stabilit în Kiev, capitală, departe de atacul din vest, cu atât mai mult cu cât aștepta arme la o bază improvizată. El păstrează vie speranța că armele vor fi distribuite în curând și convingerea că ucrainenii fac tot posibilul într-o situație îngrozitoare.

„Suntem destul de supărați că ne aflăm în mijlocul unei zone de luptă cu arme de calibru mic pe drum, bombe aruncate aproape în fiecare zi și încă nu ni s-au dat armele doar din cauza birocrației și a documentelor”, a spus el.

Skye a vorbit într-un apel telefonic de la ceea ce el a descris drept un post de colectare improvizat pentru luptătorii străini la Kiev loc unde a ajuns săptămâna trecută, la o zi după sosirea în Ucraina.

„Acesta este primul meu război”, a spus Skye. El a venit în Ucraina „pentru a ajuta la protecție”, nu pentru „a face logistică”, a spus el, motivat de imaginile cu civili nevinovați vizați. Și când „a văzut că nicio altă țară nu va putea întări trupele ucrainene, am simțit o obligație morală de a mă alătura luptei”, a adăugat el.

Națiunile NATO au exclus lupta directă și apărarea aeriană pentru care pledează Ucraina, liderii spunând că ar putea declanșa un al treilea război mondial.

„Sunt doar ei împotriva întregii armate ruse”, a spus Skye, remarcând apelul Moscovei ca mercenari întăriți de război din Siria să-i întărească rândurile.

„Este puțin dezorganizat. Nu este vina nimănui”, a adăugat el. „Nu se așteptau cu adevărat să fie invadați, să fie aruncați într-un război”, a spus el.

Dar moartea nu este pe radarul lui. „Sunt foarte conștient de situație”, dar el a adăugat: „Voi face tot posibilul să vin acasă”.

Președintele Volodymyr Zelensky a anunțat crearea unei legiuni străine de apărare la sfârșitul lunii februarie, surprinzând aparent pe toată lumea, inclusiv ambasadele însărcinate să dea o mână de ajutor.

Nu e clar câți oameni de pe tot globul s-au alăturat brigadei internaționale a Ucrainei. Zelensky a spus la un moment dat că erau 16.000. Cifra, care acum ar fi depășită, nu a putut fi confirmată, dar pe baza interviurilor din Ucraina și din unele capitale europene, se conturează un efort de război pestriț al voluntarilor.

Skye a spus că voluntari din toate punctele globului i-au fost alături la Kiev, dar nu au dat un număr, numind aceste „informații sensibile”.
Tristan Lombardo, un tânăr de 22 de ani din Evansville, Illinois a fost si el pe drum spre câmpurile de luptă din Ucraina

„Simt că este lucrul corect de făcut și acesta este cel mai bun mod de a-ți obține pasiunile în viață”, a spus el într-un interviu luni la granița cu Polonia. „Dacă este o pasiune, este o pasiune pentru care sunt dispus să mor”, a spus Lombardo, adăugând că era nervos, dar nu se teme.

Erau dovezi clare că cel puțin unele ambasade ucrainene au fost copleșite de entuziasmul străinilor pentru cauza Ucrainei. La Paris, voluntari ucraineni, inclusiv studenți, au stat pe trotuar pentru a-i sfătui pe potențialii luptători care soseau din Bordeaux, Rouen și din alte părți ale Franței să trimită un formular electronic.

Un proprietar de afaceri „relativ de succes” din statul New York în vârstă de 27 de ani și fost parașutist din armata israeliană a declarat AP de la granița cu Polonia că a discutat direct cu oficialii armatei ucrainene. El a spus că „au fost copleșiți”, în special de cei fără pregătire anterioară.

El s-a identificat doar ca Alexander, spunând că nu și-a informat părinții cu privire la planurile lui de a lupta, ci s-a înscris pentru că, în calitate de fost parașutist, a simțit o „responsabilitate absolută” de a ajuta oamenii din Ucraina. „Indicația” lui, a spus el, a fost să-i vadă pe rabini recrutați în armată și primiți AK-47.

Salvarea democrației se numără printre motivele de top citate adesea de potențialii luptători străini. Dar salvarea Ucrainei a devenit, de asemenea, o cauză atractivă pentru extrema dreaptă, neonazişti şi supremacişti albi, oferind o şansă de a lupta.

Recrutarea pe chat-urile din aplicația de mesagerie criptată Telegram este condusă de Regimentul Azov, popular printre neonaziști și supremacisti albi, iar neonaziștii americani lucrează pentru a recruta pentru Azov, spune respectatul SITE Intelligence Group. Regimentul Azov a apărut ca o unitate paramilitară de extremă dreaptă și este acum un subgrup al armatei ucrainene, potrivit SITE.

Un ofițer de poliție din Chicago care și-a părăsit slujba pentru a se alătura brigăzii de apărare a lui Zelensky are motive înalte pentru ceea ce el vede ca fiind o cauză nobilă. Harrison Jozefowicz, care a petrecut cinci ani în armata SUA, se consideră, în primul rând, un „facilitator”.

„Aici sunt comise crime de război și refugiați care fug în milioane. Și știu că acum am nevoie de mine mai mult aici” decât la Departamentul de Poliție din Chicago, a spus el într-un interviu la periferia orașului Lviv. El a recunoscut că familia lui „a crezut că sunt puțin nebun”.

Task Force Yankee Ukraine, pe Facebook, încearcă să-i aducă pe americani în Ucraina în siguranță. Deși 90% dintre respondenți au pregătire militară, „nu refuzăm pe nimeni în acest moment”, a spus el, inclusiv mecanici sau medici cu abilitățile necesare.

Totuși, cetățeanul britanic Matthew Robinson a subliniat prudența față de străinii dornici să ajute efortul de război de pe teren.

„Dacă cineva se gândea să vină aici, organizează-te în grupuri și stabilește-ți niște limite” și caută informații înainte de a ajunge, a spus Robinson. „Pentru că poți fi transportat într-o legiune și trimis în prima linie foarte repede”, a spus el.

El a adăugat: „Chiar dacă ai cele mai bune intenții de a ajuta oamenii, ai putea fi practic carne de tun”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră