Rusia „nu va accepta niciodată o ordine mondială dominată de SUA”, spune Lavrov

19 Mar 2022
Rusia „nu va accepta niciodată o ordine mondială dominată de SUA”, spune Lavrov

Într-un interviu difuzat în Rusia și transmis de Reuters, ministrul de externe Serghei Lavrov a criticat încă o dată atitudinea occidentalilor conduși de Statele Unite acuzând SUA că se comportă ca un șerif care încearcă să controleze totul ca într-un „saloon american” si ca Rusia nu se va mai baza niciodată pe Occident.

Rusia și-a pierdut orice iluzie că se va baza vreodată pe Occident, iar Moscova nu va accepta niciodată o ordine mondială dominată de Statele Unite, care se comportă ca un șerif într-un bar american, a spus ministrul de externe Serghei Lavrov.

Națiunile occidentale au impus sancțiuni drastice în sectoarele financiare și corporative ale Rusiei ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova din 24 februarie, cufundând economia Rusiei în cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991.

Lavrov, ministrul de externe al președintelui Vladimir Putin din 2004, a declarat că reacția Occidentului la ceea ce Moscova a numit o „operațiune militară specială” a ilustrat că Occidentul este complet dominat de Statele Unite și că Uniunea Europeană este în mare măsură lipsită de putere.

„Dacă a existat vreo iluzie că ne-am putea baza într-o zi pe partenerii noștri occidentali, această iluzie nu mai există”, a declarat Lavrov în engleză pentru RT, finanțat de statul rus.

Rusia va privi spre est, a spus el.

„Ceea ce își doresc americanii este o lume unipolară care să nu fie ca un sat global, ci ca un sat american – sau poate ca un Saloon American în care știi că cel mai puternic ține socoteala”, a spus Lavrov cu referire la faimoasele baruri din vestul sălbatic.

„Acum va trebui să ne bazăm doar pe noi înșine și pe aliații noștri care rămân cu noi”, a spus Lavrov. „Nu închidem ușa Occidentului – ei o fac”.

El a adăugat că multe țări precum China, India și Brazilia nu au vrut să fie comandate de „Unchiul Sam” care se comportă ca un șerif.

Invazia Rusiei a ucis mii de oameni, a strămutat peste 3 milioane și a stârnit temeri de o confruntare mai largă între Rusia și Statele Unite, cele două mari puteri nucleare ale lumii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră