Războiul din Ucraina: ce interes ar avea Beijingul să se implice în acest conflict?

18 Mar 2022
Războiul din Ucraina: ce interes ar avea Beijingul să se implice în acest conflict?

De la începutul invaziei ruse, regimul chinez s-a abținut să-i ceară lui Vladimir Putin să-și retragă trupele din Ucraina. Statele Unite și-au exprimat luni îngrijorarea cu privire la poziția Chinei de „aliniere la Rusia”, presa americană afirmând că Moscova a cerut ajutor Beijingului. Pentru cercetătorul Antoine Bondaz, China „rămâne într-o poziție de nici-nici”, dar își susține „implicit vecinul”, scrie LCI.

A cerut Moscova ajutor, economic și militar, de la Beijing pentru a realiza invazia Ucrainei? În orice caz, aceasta este informația care circulă în presa americană. Dacă Rusia a negat în timp ce China i-a acuzat pe americani că răspândesc „știri false”, controversa ilustrează îngrijorarea pe care o reprezintă proximitatea dintre cele două țări pentru occidentali. Antoine Bondaz, cercetător specializat în China la Fundația pentru Cercetare Strategică (FRS) ofera unele explicații.

  • Washingtonul se teme de sprijinul Chinei pentru Rusia. Ce interes ar avea Beijingul să se implice în acest conflict?

Totul depinde de tipul de suport despre care vorbim. Nu văd interesul pe care l-ar avea China de a sprijini în mod explicit Rusia militar. Ne putem imagina oricând furnizarea de echipamente în ceea ce privește suportul logistic sau chiar drone, dar pentru acestea din urmă ar dura luni de zile pentru a pregăti operatorii ruși. Mai mult, acest lucru ar avea un cost enorm pentru China, care nu mai putea pretinde o poziție de cvasi-neutralitate, care este doar o poziție frontală.

"Rusia devine din ce în ce mai toxică" Antoine Bondaz

Pentru moment, China rămâne într-o poziție de nici-nici, nici sprijin explicit și nici condamnare a Rusiei. Totuși, țara își susține implicit vecinul, folosind un limbaj deschis, criticând Statele Unite și NATO, condamnând adoptarea de sancțiuni de către occidentali etc. Această poziție nu este atât pentru Rusia, cât pentru China, adică în concordanță cu obiectivele chinezești care au fost de multă vreme discreditarea Statelor Unite, convingerea declinului Occidentului și arătarea superiorității modelului său de guvernare prezentat ca mai eficient si mai stabil.

Problema principală pentru Beijing este că rezistența ucraineană, dificultățile militare rusești sau chiar sprijinul considerabil al Occidentului nu fuseseră anticipate (nici măcar noi nu o anticipasem...). Acest lucru complică în mod evident situația pentru Beijing, deoarece Rusia devine din ce în ce mai toxică. A se arăta ca partener strategic al Rusiei are un cost politic.

"Rusia lui Putin a fost un partener ideal pentru China" Antoine Bondaz

 

  • Izolată de sancțiunile occidentale, poate Rusia să aibă în vedere un conflict pe termen lung în Ucraina fără sprijinul (militar/logistic) al Beijingului?

Desigur, ne putem imagina asta. Din nou, totul depinde de echipamentele pe care le-ar putea oferi Beijingul, pentru că nu este simplu. Acest echipament chinezesc trebuie să fie ușor de utilizat de armatele ruse, compatibil cu echipamentul rusesc existent, disponibil pentru export etc.

În ceea ce privește sancțiunile, China poate participa la atenuarea acestora, dar în niciun caz nu le poate compensa pe deplin. Pe scurt, sancțiunile au și vor avea un impact considerabil asupra economiei ruse și China nu va putea să-l evite. Întrebarea importantă pentru Beijing este mai degrabă aceea a stabilității regimului rus. O slăbire pe termen lung a Rusiei și o schimbare de regim, sau o schimbare a conducerii, ar duce la o perioadă de mare incertitudine care nu ar fi în interesul Beijingului.

Rusia lui Putin a fost un partener ideal pentru China lui Xi, deoarece aceste două regimuri autoritare au o percepție identică a amenințării: Statele Unite și, în general, țările occidentale. Și mai presus de toate o concepție destul de asemănătoare despre securitatea națională: este în ultimă instanță securitatea politică, care permite păstrarea sistemului politic, care are prioritate față de securitatea militară. Pentru că astăzi trebuie să fim sinceri, nimeni din Moscova sau Beijing nu crede că Washingtonul va ataca sau va invada aceste țări peste noapte.

  • Menajarea partenerilor comerciali din Europa în timp ce are grijă de prietenia sa cu Rusia: va putea China să continue să practice acest act de echilibru mult timp?

Este din ce în ce mai dificil, mai ales că imaginea Chinei în Europa se deteriorează foarte puternic de câțiva ani. Deocamdată, mulți europeni mai cred că China ar putea avea un rol de mediere în războiul din Ucraina. Nu cred, pentru că este prea aproape de Rusia și are mai mult interes să lase Turcia sau Israelul să încerce să joace acest rol.

Pe de altă parte, putem vedea clar că, pe partea americană, obiectivul este de a face europenii conștienți că China nu este un partener de încredere și că trebuie să ne ferim de coordonarea chino-rusă. În acest context, nu putem crede că informațiile difuzate de Casa Albă cu privire la cererea Rusiei de sprijin chinez sunt o coincidență.

Obiectivul este, de asemenea, de a forța China să se poziționeze: fie refuză în mod explicit să susțină Rusia militar, iar relația chino-rusă slăbește de facto pentru că le are acum „parteneriatul strategic care nu cunoaște limite”, fie apoi sprijină Rusia militar cu consecinţa unei deteriorări a relaţiilor cu ţările Uniunii Europene. De aici și strategia chineză de a evita să răspundă la întrebare și de a pretinde pur și simplu că este dezinformare.


Sursa: LCI

Alte stiri din Externe

Ultima oră