Lavrov: Macron este singurul lider european care nu s-a „pliat” în fața Statelor Unite - companiile franceze nu au părăsit Rusia

20 Mar 2022
Lavrov: Macron este singurul lider european care nu s-a „pliat” în fața Statelor Unite - companiile franceze nu au părăsit Rusia

Ministrul rus de externe a avut remarci deosebit de măgulitoare cu privire la rolul lui Emmanuel Macron, în ciuda sprijinului Franței pentru Ucraina și a sancțiunilor economice adoptate împotriva Rusiei, scrie Le Figaro

„Europa este pregătită să accepte sub orice formă regulile ordinii mondiale stabilite de Statele Unite”, a spus Serghei Lavrov. „Pâna la urmă, doar Emmanuel Macron continuă să reamintească nevoia de autonomie strategică pentru Uniunea Europeană. Celelalte ţări membre s-au culcat deja în faţa Statelor Unite”, a criticat ministrul rus.

Remarci neobișnuite
Aceste remarci au provocat comentarii în Rusia, și în special pe cele ale ziarului conservator Vzgliad, după cum relatează Courrier international. „Nu este obișnuit ca diplomația rusă să vorbească personal despre un lider occidental și cu atât mai puțin în mod pozitiv, în timp ce țările occidentale duc împreună un război economic împotriva Rusiei”, relatează ziarul rus.

Dacă Emmanuel Macron a militat într-adevăr încă de la începutul președinției sale pentru autonomie strategică europeană - fără rezultate - presa rusă a subliniat și alte puncte de la începutul războiului susceptibile să fi sedus guvernul rus.

„Suedezii de la Ikea și-au închis magazinele în Rusia, spre deosebire de francezul Leroy Merlin”, notează ziarul Vzgliad care adaugă că Emmanuel Macron a primit în jur de cincisprezece mari patroni francezi pentru a le cere să nu părăsească Rusia în grabă, informație dezvăluită de Le Figaro .

Companiile franceze nu au părăsit Rusia
Tabloidul rus Moskovski Komsomolets a transmis pe 15 martie și declarația lui Geoffroy Roux de Bézieux, președintele sindicatului patronilor din Franta, care a explicat de ce Auchan și alte mărci franceze au rămas în Rusia, întrucât guvernul francez nu le recomandase să plece din țară.

Ziarul Vzgliad, între timp, și-a găsit candidatul ideal la președinția franceză:

Franța are cele mai puternice forțe armate din UE și este singura țară care deține arme nucleare, precum și teritorii strategice în cele trei oceane. Acest lucru poate justifica conducerea franceză a unei armate europene unificate, despre crearea căreia se discută de multă vreme, dar care întâmpină încă obstacole, poate puse de americani. Dacă Macron va fi reales în această primăvară, el a promis că va aborda serios această problemă.

Fapt care, potrivit site-ului rusesc, nu va întârzia să irite Washingtonul până la cel mai înalt punct, totuși obișnuit cu dorința istorică de independență a Franței. Așa că, într-adevăr, de ce să nu-l „lăudați pe Macron” așa cum o face Lavrov, știind că el este singurul care se poate opune, chiar și de departe, Statelor Unite și, „în numele binecunoscutei mândrii naționale franceze” , să se impună în cele din urmă și să „spargem blocul occidental”, conchide Vzgliad. 

 

Surse: Le Figaro, Courrier International

Alte stiri din Externe

Ultima oră