Fundația Spațiala a eliminat numele cosmonautului Iuri Gagarin în urma invaziei Rusiei în Ucraina

20 Mar 2022
Fundația Spațiala a eliminat numele cosmonautului Iuri Gagarin în urma invaziei Rusiei în Ucraina

Numele lui Iuri Gagarin, primul om  care a zburat în spațiu cosmic pe 12 aprilie 1961, a fost eliminat de către Fundația Spațială de la conferința sa privind industria spațială, scrie BusinessInsider citând revista FuturismPartea cea mai stupidăIuri Gagarin este de fapt destul de popular în Ucraina.

Fundația spațială nonprofit din SUA a anunțat pe site-ul său într -o notă acum ștearsă : „În lumina evenimentelor mondiale actuale, Noaptea lui Yuri a Fundației Spațiale din 2022 este redenumită „A Celebration of Space: Discover What’s Next”.

 "Accentul acestui eveniment de strângere de fonduri rămâne același – să sărbătorim realizările umane în spațiu, inspirând în același timp următoarea generație să atingă stele”.

Fundația Spațială nu a răspuns imediat solicitării de comentarii făcute de Insider.

Strângerea de fonduri va sărbători minunile spațiului și cea de-a 10-a aniversare a organizației la Space Foundation Discovery Center. Evenimentul va include „întâlniri cu astronauți, o cursă de obstacole cu drone, o licitație și multe altele”.

În calitate de cosmonaut sovietic, Gagarin a călătorit în spațiu pe 12 aprilie 1961. A orbitat în jurul Pământului o dată în 108 minute și a aterizat înapoi în Uniunea Sovietică. În urma călătoriei sale în spațiu, a primit Ordinul lui Lenin și i s-au acordat titlurile de Erou al Uniunii Sovietice și Pilot cosmonaut al Uniunii Sovietice.

„Este o manifestare destul de dubioasă de solidaritate cu poporul ucrainean, mai ales având în vedere că Gagarin a lucrat pentru URSS, o țară complet diferită de Rusia de astăzi. Și cireașa de pe tort? Ucraina pare să fie destul de îndrăgostită de Gagarin și de realizările sale monumentale”, scrie revista Futurism.

În 2011, Ucraina a lansat un timbru care comemora 50 de ani de la zborul istoric întreprins de Iuri Gagarin pe 12 aprilie 1961. Mai mult decât atât, Stadionul Cernihiv din Ucraina a fost denumit anterior Stadionul Iuri Gagarin și este încă cunoscut cu același nume.

În 2013, artistul stradal ucrainean Andrey Palval a adus un omagiu cosmonautului sovietic decedat.

Cooperarea spațială dintre Statele Unite și Rusia a dus la zeci de ani de unitate internațională remarcabilă și cercetare științifică, chiar dacă politica, uneori, a tensionat acea alianță delicată.

Surse: BusinessInsiderFuturism.

Alte stiri din Externe

Ultima oră