Un englez plecat să lupte în Ucraina a dezertat după 5 zile: "Nu erau paturi sau apă curentă"

07 Mai 2022
Un englez plecat să lupte în Ucraina a dezertat după 5 zile: "Nu erau paturi sau apă curentă"

Ben Spann, în vârstă de 36 de ani, a povestit în presa britanică despre scurta sa călătorie în Ucraina, scrie Vanity Fair citând presa engleză.

Ben Spann, un britanic de 36 de ani, a vrut să lupte alături de soldații ucraineni, dar epopeea s-a transformat într-un fiasco.

„Am crezut că este lucrul corect de făcut, în ciuda lipsei mele de experiență în domeniul militar”, explică el în coloanele Daily Mail.

A luat mai întâi un zbor spre Polonia, apoi un autobuz până la granița cu Ucraina, pentru a ajunge la Kiev, alături de patru foști militari britanici pe care i-a întâlnit în timpul călătoriei.

El spune că a ajuns la destinație la miezul nopții și s-a stabilit într-o casă sigură din vestul Ucrainei împreună cu cei patru însoțitori ai săi. „Erau -6C, a fost un coșmar. Nu erau paturi sau apă curentă, eram în stare de șoc.”

Grupul este apoi luat ostatic de zece ucraineni, care îi suspectează că sunt spioni plătiți de Kremlin. „cu AK-47 îndreptate spre capul nostru timp de 20 până la 30 de minute”; Dar atmosfera se relaxează când soldații ucraineni își dau seama că britanicii sunt acolo pentru a se alătura luptei.

În prima săptămână de război, Ministerul Apărării ucrainean a făcut un apel pentru mercenari străini într-un mesaj postat pe Facebook: „Alăturați-vă Legiunii Internaționale a Forțelor de Apărare Teritorială a Ucrainei. Dacă ai experiență în domeniu sau dacă vrei să o dobândești, acum este momentul să acționezi”.

A doua zi, grupul este dus la o bază unde sunt ascunse armele. Pe drum, văd doi soldați ruși morți „țepeni, stând drept cu șepcile pe față” la un punct de control. Acest lucru l-a speriat pe Ben Spann.

„Am înțeles că lucrurile devin reale și acești oameni erau gata să lupte și să moară împreună. M-am gândit la soția mea și la fiul meu care se întrebau ce am venit să fac aici.»

Apoi își începe călătoria de întoarcere. Evocând trecerea frontierei, vorbește despre o „piață ca de vite cu oameni care se îngrămădesc, copii care strigă și plâng. Ningea. Imi înghețaseră picioarele... Oamenii așteptau ore întregi să traverseze”.

Odată trecut de graniță, Spann a așteptat într-un centru pentru refugiați din Lublin, Polonia, înainte de a zbura în sfârșit în Marea Britanie.

„Regret că am părăsit Ucraina, simt că i-am dezamăgit puțin”, a spus falsul soldat pentru Sky News.

Alte stiri din Externe

Ultima oră