Rusia afirmă că a folosit rachete hipersonice Kinjal concepute sa evite scutul antirachetă american din Europa

19 Mar 2022
Rusia afirmă că a folosit rachete hipersonice Kinjal concepute sa evite scutul antirachetă american din Europa

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a folosit cu o zi înainte rachete hipersonice „Kinjal” pentru a distruge un depozit subteran de arme din vestul Ucrainei. Rusia nu a raportat niciodată până acum utilizarea acestei rachete balistice în cele două conflicte în care este implicată, Ucraina și Siria. A fost utilizat de multe ori în exerciții de la primul test de succes în 2018. Urtilizarea lor ar putea schimba intensitatea conflictului, scrie BFMTV.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a folosit rachete hipersonice „Kinjal” pentru a distruge un depozit subteran de arme din Ucraina. Aceste rachete manevrabile sfidează toate sistemele de apărare aeriană.
Războiul din Ucraina a început cu o ofensivă tradițională desfășurată de armuri, artilerie și aviație. Tocmai a luat o întorsătură tehnologică îngrijorătoare. Ministerul rus al Apărării spune că a folosit rachete hipersonice pentru a distruge un depozit subteran de arme din vestul Ucrainei.

Potrivit agenției de stat Ria Novosti, utilizarea lor este o premieră. Acest tip de rachete, foarte manevrabile, sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Moscovei.

„Pe 18 martie, complexul aeronautic Kinjal cu rachetele sale balistice hipersonice a distrus un mare depozit subteran de rachete și muniție al aviației armatei ucrainene în localitatea Delyatin, regiunea Ivano-Frankivsk”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov.

Rachetele balistice hipersonice „Kinjal” și rachetele de croazieră „Zircon” aparțin unei familii de noi arme dezvoltate de Rusia și pe care Vladimir Putin le descrie drept „invincibile”. Testate cu succes în 2018, Kinjal („pumnal” în rusă) și-a atins toate țintele în timpul încercărilor la o distanță de până la 1.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării. Ele echipează avioane de război Mig-31. Rusia a dezvoltat acest tip de armament pentru a avea arme capabile să evite sistemele de apărare, cum ar fi scutul antirachetă american din Europa.

 

Au fost concepute pentru a efectua atacuri foarte precise, pe distanțe mari, dar mai ales fără a le putea intercepta. Această eficiență se bazează pe viteza lor (de până la 10 ori viteza sunetului), capacitatea lor de a parcurge distanțe de câteva mii de kilometri și capacitatea de a le manevra.

Pentru a nu fi detectate la timp de radare, rachetele pot zbura deasupra planetei în timp ce planează sau pe orbită joasă. Este aproape imposibil să cunoști obiectivul și să-l aperi. În mod clar, aceste rachete au capacitatea de a redefini strategia bazată pe descurajare, așa cum a indicat Ifri (Institutul Francez pentru Relații Internaționale) în iunie 2021 într-un raport intitulat „Arme hipersonice: ce provocări pentru armate?”.

„Hypersonica nu mai este considerată doar ca parte a unei strategii de descurajare nucleară, ci și pentru loviturile terestre și antinave”, indică Ifri, amintind că această tehnologie este concepută pentru a „lovi în mod convențional oriunde în lume cu mai puțin de o oră [. ..] unități navale mai mari, dar și ținte terestre”.
În prezent, trei țări ar avea aceste arme care pun în discuție strategia de descurajare: Rusia, China și Coreea de Nord.

Preocuparea Statelor Unite și a Europei
Rusia a testat aceste rachete de câțiva ani. Ea a dezvoltat două tipuri: balistic, Kinjal („pumnal” în rusă), care ar fi fost folosit în Ucraina. Testate în 2018, și-au atins toate țintele la o distanță de peste 1000 km. Ele echipează avioane de război Mig-31.

Rusia are, de asemenea, rachete de croazieră Zirkon testate de Moscova în Marea Albă în 2021 de pe o navă de suprafață și un submarin la o adâncime de 40 de metri.

„Bugetele de armament angajate de „partenerii” noștri sunt inutile împotriva acestei rachete”, promite Andrei Kartapolov, fost viceministru al apărării și acum șef al Comitetului de Apărare al Dumei. El susține că o salvă a mai multor „Zirkon” ar putea distruge simultan mai multe portavioane.


Avansul Rusiei, dar și al Chinei, îngrijorează Statele Unite și Europa. Anul trecut, la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax, Canada, David Thompson, vice-șeful Forțelor Spațiale SUA, a recunoscut că Statele Unite au rămas în urmă în acest domeniu. Pentagonul plănuiește să aibă rachete hipersonice până în 2024. Marina își propune să pună propria versiune a rachetei pe un distrugător în 2025 și pe submarinele din clasa Virginia în 2028.

Pentru a face față unui atac hipersonic, Washington a comandat trei giganți americani din industria de apărare, Raytheon, Lockheed Martin și Northrop Grumman, să dezvolte rachete interceptoare. A fost încheiat un contract de 60 de milioane de dolari cu Pentagonul.

Utilizarea acestor arme ultra-tehnologice ar putea înclina războiul din Ucraina într-o altă dimensiune și o altă intensitate. Cu toate acestea este mai presus de toate o „operațiune de comunicare” pe partea rusă. „În domeniul militar nu va schimba absolut nimic pentru că rușii nu au nevoie (...) Având în vedere sutele de rachete care se trag pe zi, nu va schimba nimic”, spun specialiștii.

Surse: BFMTV, TF1, Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră