Emmanuel Macron a vorbit miercuri seara la televizor despre războiul din Ucraina, un „război din Europa (care) nu mai aparține cărților noastre de istorie” dar care este „aici, sub ochii noștri”.
Președintele francez a detaliat în special sancțiunile împotriva Rusiei și consecințele de așteptat pentru Franța.
După ce a amintit diferitele acțiuni ale Franței, europeni și occidentali în fața invaziei ruse și sprijinul Franței pentru ucraineni și președintele Zelenski, președintele Macron a anunțat că „zilele care vor veni probabil vor fi mai grele” avertizându despre ceea ce el considera o „schimbare de epocă”.
„Democrația nu mai este văzută ca un regim incontestabil”, a spus el.
„Rusia este agresorul”
„Președintele Putin a ales războiul. Acest război nu este un conflict între NATO și Occident, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte. Nu există trupe sau baze NATO în Ucraina, acestea sunt minciuni, a spus Emmanuel Macron.
„Nu suntem în război cu Rusia”
„Am participat la efortul din cadrul NATO de a proteja securitatea și suveranitatea aliaților noștri prin consolidarea prezenței militare pe care o avem deja în statele baltice și în regiune. Câteva sute de soldați francezi au sosit ieri pe pământ românesc”, a asigurat Emmanuel Macron.
„Inițiativele diplomatice, sancțiunile împotriva liderilor politici și economici ai Rusiei, sprijinul pentru populația ucraineană vor continua și se vor intensifica cu scopul de a obține o încetare a luptelor”.
„Nu suntem în război cu Rusia, știm tot ce ne leagă de acest mare popor european, poporul rus care a sacrificat atât de mult în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a salva Europa din abis”.
Macron vrea să „rămînă în legătură” cu Putin
Emmanuel Macron își asumă „să rămână în contact” atât cât „este necesar” cu Vladimir Putin. „Să caute neobosit să-l convingă să renunțe la arme, să ajute cât poate Franța în contextul discuțiilor și să prevină contagiunea și extinderea conflictului”, a explicat el.
Un summit la Versailles despre suveranitatea europeană
„Nu mai putem depinde de alții pentru a ne hrăni, a ne trata, a ne informa, a ne finanța”, a continuat Emmanuel Macron. „Va trebui să promovăm un nou model economic bazat pe independență și progres.”
În ceea ce privește energia, „nu mai putem depinde de gazul rusesc ”, a spus Emmanuel Macron, care a spus că dorește să apere „o strategie de independență energetică europeană”.
În ceea ce privește apărarea, „apărarea noastră europeană trebuie să facă un nou pas”, a spus președintele. Acesta din urmă va convoca un summit al șefilor de stat și de guvern europeni pe 10 și 11 martie la Versailles, „care vor trebui să decidă asupra acestor subiecte”, a anunțat el.
Guerre en Ukraine: pour Macron, "notre liberté n'est plus un acquis"https://t.co/1Fg6gPqhAv pic.twitter.com/Tq86IxGvFh
— BFMTV (@BFMTV) March 2, 2022
A șaptea zi de război
Acest discurs are loc în a șaptea zi a invaziei Rusiei în Ucraina. Miercuri au avut loc din nou bombardamente la Harkov, al doilea oraș al Ucrainei, în timp ce armata rusă susține că a preluat „controlul total” asupra portului Herson, lângă Crimeea. O delegație de negociatori ruși este pregătită să reia discuțiile cu reprezentanții de la Kiev miercuri seară, a spus Kremlinul.
Mai mulți șefi de stat au vorbit în ultimele ore, precum Joe Biden, care l-a acuzat pe Putin că este „dictator” în timpul primului său discurs privind starea SUA. „Putin este acum mai izolat ca niciodată de restul lumii”, pentru că în lupta împotriva „autocrației”, „democrațiile sunt acolo”, a lansat președintele american.
La rândul său, prim-ministrul Boris Johnson a acuzat Rusia că este vinovată de o „crimă de război” în Ucraina din cauza „utilizarii de muniții aruncate asupra unor civili nevinovați".