Ucraina: OMS e „foarte îngrijorată” de posibilele atacuri asupra spitalelor

02 Mar 2022
Ucraina: OMS e „foarte îngrijorată” de posibilele atacuri asupra spitalelor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a declarat „îngrijorată” miercuri, 2 martie, de rapoartele privind atacurile asupra spitalelor și țintelor medicale în timpul invaziei ruse a Ucrainei, scrie AFP citată de Le Figaro.

„Suntem foarte îngrijorați de rapoartele privind atacurile asupra unităților de sănătate”, a declarat șeful OMS, Tedros Ghebreyesus, într-o conferință de presă online. „Caracterul sacru și neutralitatea asistenței medicale, inclusiv a lucrătorilor din domeniul sănătății, materialele, transportul și facilitățile pentru pacienți, precum și dreptul la acces în siguranță la îngrijire trebuie respectate și protejate”, a spus el.

OMS și-a reiterat apelul pentru înființarea de coridoare umanitare, în special pentru transportul oxigenului, ale cărui rezerve în Ucraina sunt foarte scăzute. Un prim transport de echipamente medicale OMS, inclusiv truse chirurgicale, urmează să sosească în Polonia joi, a spus ea.

660.000 de oameni au părăsit deja Ucraina

Potrivit organizației ONU, săptămâna trecută a fost confirmat un incident, un atac cu arme grele asupra unui spital, care a ucis patru persoane și a rănit 10, inclusiv șase lucrători sanitari. OMS verifică în prezent câteva alte atacuri raportate, potrivit liderului său. În cursul nopții de marți spre miercuri, autoritățile ucrainene au susținut că trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov și au atacat un spital din al doilea oraș al țării, aproape de granița cu Rusia.

ONU estimează că un milion de persoane au fost strămutate în interiorul Ucrainei ca urmare a invaziei ruse. Aproximativ 660.000 de persoane au părăsit deja Ucraina către țările vecine, cifră care se așteaptă să crească „rapid”, a avertizat ONU.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră