Operatorul gazoductului germano-rus a fost victima unor măsuri de represalii împotriva Moscovei. Cei 106 angajați ai companiei au fost disponibilizați, scrie Le Figaro.
Operatorul gazoductului germano-rus Nord Stream 2 a căzut în cele din urmă victima măsurilor de represalii luate de Berlin după izbucnirea invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin și a fost nevoit să dea faliment. Cei 106 angajați ai companiei, cu sediul în cantonul elvețian Zug, au fost disponibilizați, a confirmat, marți, directorul economic al cantonului, Silvia Thalmann-Gut, într-un interviu acordat postului public.
L'opérateur suisse du gazoduc germano-russe Nord Stream 2, victime des mesures de rétorsion allemandes après l'invasion de l'Ukraine par la Russie, a déposé le bilan. Ses 106 employés ont été licenciés, selon la responsable économique cantonale, Silvia Thalmann-Gut #AFP pic.twitter.com/4lfK0qhykz
— Agence France-Presse (@afpfr) March 1, 2022
„Am fost informați astăzi (marți) că această companie nu poate continua (...) a trebuit să dea faliment și angajații au primit scrisorile de concediere”, a explicat ea pentru SRF. Compania nu a putut pune în aplicare un plan social „pentru că este în insolvență”, a precizat oficialul elvețian. Cu o zi înainte, ministrul federal al Economiei Guy Parmelin a dat drept exemplu dificultățile companiei pentru a ilustra impactul sancțiunilor economice decise împotriva Rusiei, inclusiv asupra economiei elvețiene. Totuși, ministrul s-a înșelat în privința numărului de disponibilizări. Vorbise despre 142 de concedieri.
Gazoductul Nord Stream 2 a fost apărat ani de zile de fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, în detrimentul unor tensiuni puternice, în special cu Statele Unite, care au văzut în această conductă un mijloc prin care președintele rus să șantajeze energia economiei lider a Europei. Pregătirile militare pentru invadarea Ucrainei și în final asaltul armatei ruse de săptămâna trecută au precipitat soarta acestei instalații care are o capacitate anuală de 55 de miliarde de m3 și care era gata să intre în funcțiune.
Suspendare și penalități
La începutul săptămânii trecute, Berlinul anunțase în sfârșit suspendarea sitului imens pe care conta pentru realizarea tranziției energetice. A doua zi, însuși președintele american Joe Biden a anunțat sancțiuni împotriva Nord Stream 2.
„Astăzi, am ordonat administrației mele să impună sancțiuni împotriva Nord Stream 2 AG și liderilor săi”, președintele SUA într-un comunicat. Compania-mamă a acestei companii este gigantul rus Gazprom.
Acest tub subacvatic de 1.230 de kilometri, în valoare de 11 miliarde de dolari, a fost finalizat la sfârșitul anului 2021, dar nu fusese încă pus în funcțiune în așteptarea certificării din partea Germaniei. Această investiție de 11 miliarde nu este altceva decât „o bucată de oțel, care se odihnește pe fundul mării”, a asigurat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.
Sursa: Le Figaro.