Apple a întrerupt toate vânzările în interiorul Rusiei și va opri toate exporturile în țară alăturându-se altor multinaționale care boicotează țara ca răspuns la invazia Ucrainei, spune Financial Times
Este cea mai dramatică acțiune pe care o întreprinde o companie Big Tech pentru a pedepsi economic Rusia. Ea vine în timp ce guvernele din SUA și Europa, împreună cu o alte companii au acționat pentru a izola Rusia, pe măsură ce își intensifică conflictul din Ucraina.
Apple says it halts all product sales in Russia https://t.co/qltXVgtBjX pic.twitter.com/7YfuJLLetD
— Reuters (@Reuters) March 1, 2022
"Este șocant. Nu mă așteptam ca Apple să facă acest pas", a spus Gene Munster de la firma de investiții Loup Ventures pentru NPR.
Munster estimează că Rusia reprezintă aproximativ 2% din veniturile globale ale Apple, un procent mic, dar totuși o sumă mare de dolari, având în vedere că compania a obținut vânzări de 365 de miliarde de dolari anul trecut.
„Este destul de nemaivăzut ca o companie să înceteze să-și vândă produsele, în special Apple, care nu este una care să pună în discuție treburile politice”, a spus Munster.
Un purtător de cuvânt Apple a confirmat marți pentru postul NPR că, pe lângă oprirea vânzării tuturor produselor Apple în interiorul Rusiei, serviciul de plată popular al companiei, Apple Pay, este limitat în țară. iPhone-urile sunt al treilea cel mai popular smartphone din Rusia, după Xiaomi și Samsung, potrivit firmei de cercetare IDC .
Interdicția de vânzări afectează vânzările online, deoarece Apple nu are magazine fizice în Rusia.
Conturile media susținute de guvernul rus, inclusiv RT și Sputnik, sunt acum blocate în App Store al Apple, în urma unor măsuri similare de reprimare a propagandei ruse de către Facebook, Twitter și TikTok. Și în ciuda cererilor din partea guvernului rus, Netflix spune că refuză să transmită canalele guvernamentale de stat.
Dar restricțiile de afaceri anunțate de Apple merg mai departe decât orice altă companie de tehnologie.
Persoanele care folosesc Apple Maps în interiorul Ucrainei vor observa, de asemenea, unele schimbări: traficul si incidentele în direct, două caracteristici care îi ajută pe oameni să găsească cel mai bun mod de a călători, au fost dezactivate ca măsuri de siguranță pentru cetățenii ucraineni, potrivit Apple.
„Suntem profund îngrijorați de invazia rusă a Ucrainei și suntem alături de toți oamenii care suferă din cauza violenței”, a declarat un purtător de cuvânt al Apple într-un comunicat. „Susținem eforturile umanitare, oferim ajutor pentru criza refugiaților care se desfășoară și facem tot ce putem pentru a ne sprijini echipele din regiune”.
„Vom continua să evaluăm situația și suntem în comunicare cu guvernele relevante cu privire la acțiunile pe care le întreprindem”, a spus Apple. „Ne alăturăm tuturor celor din întreaga lume care cer pace.”
Săptămâna trecută Mykhailo Fedorov, viceprim-ministrul Ucrainei, a trimis o scrisoare CEO-ului Apple, Tim Cook, prin care i-a cerut să nu mai vândă produse și servicii rușilor ca răspuns la invazie. Fedorov i-a cerut în mod specific lui Cook să blocheze accesul la App Store al Apple, potrivit unei copii a scrisorii pe care Fedorov a distribuit-o pe Twitter.
I’ve contacted @tim_cook, Apple's CEO, to block the Apple Store for citizens of the Russian Federation, and to support the package of US government sanctions! If you agree to have the president-killer, then you will have to be satisfied with the only available site Russia 24. pic.twitter.com/b5dm78g2vS
— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo) February 25, 2022
Deși acțiunile Apple sunt ample, ele nu blochează pe deplin rușii să acceseze App Store.
— S-ar putea să fi mers prea departe, spuse Munster. „Trebuiau să găsească un echilibru, făcând în continuare o declarație îndrăzneață și au făcut-o.”
Tot mai multe companii Big Tech rup relațiile cu Rusia
Ruptura companiilor tehnologice cu Rusia a escaladat și mai mult marți când fondatorul Snapchat, Snap, a declarat că va înceta să mai afișeze reclame în regiune, în timp ce Google a eliminat instituțiile media de stat ruse din rezultatele căutării de Știri.
„Continuăm să oferim aplicația Snapchat în Ucraina, Belarus și Rusia, deoarece rămâne un instrument de comunicare important pentru familie și prieteni”, a spus Snap într-o postare pe site-ul său.
Poppy Wood, un fost consilier tehnologic al Guvernului Britanic, a declarat că răspunsul corporațiilor la invazia Rusiei a evidențiat o nouă eră în care jucătorii anteriori neutri, inclusiv companiile de tehnologie, își dau seama că trebuie să revizuiască modul în care funcționează și să fie de partea Occidentului.
„Chiar în ultima săptămână am văzut cea mai mare schimbare în politica externă germană din ultimele decenii, iar elvețienii nu mai sunt neutri”, a spus ea. „Nu mai poți să stai în spate și să spui: „Ne pare rău, suntem furnizori de servicii – nu suntem țări, suntem companii”. Asta nu va mai merge.”
Toți producătorii de smartphone-uri care își vând produsele în Rusia trebuie să notifice Serviciul Federal de Securitate (FSB), agenția de securitate națională a Rusiei. FSB supraveghează toate importurile în Rusia de tehnologii de criptare, cum ar fi cipul „Secure Enclave” al iPhone care gestionează Apple Pay, biometria și alte caracteristici de securitate.
La fel ca alți furnizori de IT, Apple a fost scutită de restricțiile americane privind desfășurarea de afaceri cu FSB, care au fost introduse în martie anul trecut, când agenția a fost acuzată de proliferarea armelor de distrugere în masă.
Surse: NPR, Financial Times