Ultimul tren: haos în gara din Kiev pe măsură ce rușii se apropie

02 Mar 2022
Ultimul tren: haos în gara din Kiev pe măsură ce rușii se apropie

Mii de oameni încearcă să scape de capitala Ucrainei pe fondul temerilor că un atac pe scară largă este iminent, scrie Shaun Walker corespondentul The Guardian la Kiev.

Tipetele pătrunzătoare ale copiilor s-au amestecat cu lătratul câinilor traumatizați și țipetele soldaților care încercau cu disperare să mențină ordinea, în timp ce trenul de 14.07 spre Ivano-Frankivsk a intrat în gara centrală din Kiev.

Pe platforma unu o mulțime de mii de oameni se îndreaptă spre vagoanele albastre disperați să-și asigure un loc prețios într-o calatorie spre vest, în afara capitalei ucrainene. Majoritatea oamenilor nu se vor putea urca în tren.

„Uită-te la aceste fețe din jurul nostru, sunt exact aceleași ca în fotografiile din al doilea război mondial și sunt doar cinci zile. Vă puteți imagina ce se va întâmpla într-o lună?” a întrebat Tanya Novgorodskaya, 48 de ani, un istoric de artă care a sosit la gară marți după-amiază împreună cu fiica ei de 15 ani.

Ea cumpărase bilete pentru șase trenuri diferite, dar curând și-a dat seama că nu contează. În schimb, a existat un algoritm de îmbarcare: mai întâi mame cu copii, apoi femei, apoi bătrâni. Alții au fost ținuți la distanță de poliție și soldați care stăteau de pază.

Trenul era plin. Familiile au trebuit să ia decizii într-o fracțiune de secundă, deoarece mamelor și copiilor li s-a permis să se îmbarce, dar bunicilor le-au spus să aștepte în urmă.

Dar succesul respingerii atacului rus inițial vine cu o avertizare terifiantă. Cu planul A al lui Putin eșuând, planul său B va implica transformarea Kievului în Alep sau Grozny?

Aceasta a fost a șasea zi a războiului lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei și acum s-a instalat frica. În primele zile, a existat un sentiment de șoc și neîncredere. Apoi au venit mândria la răspunsul ucrainean surprinzător de rezistent și unitatea societății ucrainene.

Lovitura cu rachete asupra unui bloc rezidențial din al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, luni, urmată de o altă lovitură care a lovit piața centrală a orașului marți dimineață, i-a determinat pe mulți din Kiev să realizeze cu ce s-ar putea confrunta capitala în doar câteva zile. .

Ministerul rus al Apărării a avertizat locuitorii capitalei să fugă, promițând atacuri aeriene împotriva unei game de ținte.

La fel ca mulți, Novgorodskaya a subestimat ferocitatea și barbaritatea invaziei care se apropia și i-a ignorat pe cei care i-au spus că ar trebui să plece. Chiar și atunci când rachetele au început să cadă, ea a decis să rămână și să facă față. Marți, totuși, ea s-a răzgândit, după ce a văzut imagini cu atacurile cu rachete asupra zonelor civile din Harkov.

„Ne-am dat seama că ar putea fi ultima șansă de a ieși. Personal, aș rămâne și aș încerca să lupt, dar cred că dacă ai copii ar trebui să pleci”, a spus ea.

Bărbatul, Yuri, a spus că copiii săi locuiau la München și l-au implorat de săptămâni întregi să părăsească Ucraina, dar, ca majoritatea oamenilor de aici, pur și simplu nu crezuse că Putin este capabil să declanșeze genul de război care este acum în desfășurare.

În prima noapte a agresiunii, el și soția sa au dormit la subsolul blocului lor. Era frig, nesigur din punct de vedere structural și nu exista toaletă. De atunci, dormeau în baia apartamentului lor de la etajul nouă și sperau să fie mai bine. Când au văzut luni imagini cu atacurile cu rachete asupra Harkovului, au luat decizia să fugă.

„Mi-e frică de ceea ce urmează și chiar vreau să plec de aici”, a spus el.

Dar Yuri și soția lui erau mult prea jos pe lista de priorități și mult prea politicoși pentru a avea vreo șansă de a se urca în tren. Soția lui a încercat să spună că el avea tensiune arterială mare și leșina în ziua precedentă, dar el i-a spus sa tacă de rușine și oricum nimeni nu o asculta.

În cele din urmă, cu un scrâșnet de roți și un șuierat trenul a ieșit din gară, prin ferestrele murdare se văd oameni înghesuiți și fețe de copii mici zdrobite de sticlă.

Până sosirea în vestul Ucrainei, mulți vor avea o călătorie obositoare pentru a ajunge la granița cu Polonia, Slovacia sau Ungaria, unde oamenii au raportat timpi de așteptare de câteva zile în această săptămână.

Yuri și soția lui au fost lăsați în urmă pe peron împreună cu mii de alții, în speranța că ar putea fi mai norocoși data viitoare. Un bărbat în vârstă, cu un picior amputat, s-a împiedicat de cârje, în timp ce soția sa încerca să-i ridice moralul să mai aștepte câteva ore și să încerce să găsească un loc în următorul tren spre vest. Un cuplu tânăr s-a îmbrățișat în sprijin, amândoi plângând. O femeie s-a sprijinit de un stâlp, abătută, cu lacrimi căzând pe pisica pe care o legăna în brațe.

Adebayo Babatunde, un student nigerian în management, care a studiat la Kiev în ultimele șase luni, părea să aibă puține șanse să i se permită să se îmbarce și nicio idee reală despre unde ar putea merge dacă ar face-o. Vorbea cu sora lui, un cetățean britanic care locuiește la Londra, prin WhatsApp. El a aplicat pentru o viză pentru Marea Britanie în Ucraina în urmă cu săptămâni, a spus ea, dar nu a primit niciun răspuns și nu a putut contacta Ministerul de Interne sau ambasada Marii Britanii.

„Te rog, ajută-l pe fratele meu să se urce într-un tren”, a implorat vocea venită de la telefon.

Gara este unul dintre puținele centre de activitate din Kiev, care în urmă cu o săptămână era o capitală europeană plină de viață, pe deplin funcțională, dar acum este un oraș fantomă. Khreshchatyk, artera centrală largă a orașului, a fost aproape complet pustie marți. Majoritatea magazinelor sunt închise, singurele semne de viață fiind cozile în afara farmaciilor.

La marginea orașului, din ce în ce mai multe puncte de control apar în fiecare zi. Marți, macaralele armatei ridicau blocuri de beton în drum pentru a forma baricade în mai multe locații. Principalele puncte de control sunt conduse de soldați profesioniști, în timp ce sute de posturi minore sunt păzite de voluntari nervoși, dintre care mulți nu au manipulat niciodată arme până acum.

Panouri digitale de la marginea orașului anunță: „Putin a pierdut! Întreaga lume este cu Ucraina”, în timp ce tablourile de informații de pe marginea autostrăzii anunță: „Temperatura aerului +1, temperatura solului +2, rușii, la dracu!”

Amenințarea din partea ministerului rus al Apărării părea să justifice temerile lui Yuri, exprimate pe peron mai devreme în timpul zilei, în timp ce acesta și-a explicat decizia de a pleca.

„Era greu de crezut că Rusia ar putea lovi Harkovul, dar acum este clar care este planul. Vor face aici ceea ce au făcut în Cecenia”.

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Externe

Ultima oră