Amenințare nucleară: „Putin nu poate apăsa singur butonul roșu”

02 Mar 2022
Amenințare nucleară: „Putin nu poate apăsa singur butonul roșu”

In fruntea statului rus, trei oameni au acces la armele nucleare. Vladimir Putin, dar și ministrul său al Apărării și șeful Statului Major al Apărării, scrie BFMTV


Duminică trecută, împreună cu ministrul său al Apărării, Serghei Şoigu şi cu şeful său de Stat Major al Apărării, Valery Gherasimov, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la televizor „că pune forţele de descurajare ale armatei ruse în regim Alertă Specială de Luptă”. „Forțe de descurajare” compuse în special din arme nucleare.

Pe rețelele de socializare, observatorii au indicat punerea în scenă a anunțului. Serghei Șoigu și Valeri Gerasimov, cei mai importanți doi bărbați din ierarhia militară rusă, au fost ținuți la distanță sigură de șeful Kremlinului, la celălalt capăt al unei lungi mese de primire, la fel cu tratamentul rezervat lui Emmanuel Macron când acesta a venit ultima dată la Moscova.

Avizul șefului de stat major și al ministrului apărării
Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina inițiată pe 24 februarie de Vladimir Putin, acesta din urmă a fost prezentat ca un om izolat și paranoic. În aceste condiții, ar putea de unul singur să lanseze un atac nuclear, după ce și-a plasat „forțele de descurajare” sub „regim special de alertă de luptă”?

"S-ar părea că el (Vladimir Putin, ndr.) se află undeva în Siberia, într-un buncăr. Este un om destul de complex, cert este că a devenit paranoic. La începutul domniei sale în 2000, nu a fost cazul. A dat puțină atenție părerii Occidentului. Astăzi, nu-i pasă de nimic”, a analizat marți la BFMTV Hélène Blanc, politolog și specialist în lumea rusă.


În mass-media, experții indică faptul că protocolul exact pentru lansarea unui atac nuclear rusesc rămâne necunoscut. „Experții sunt de acord că nu cunoaștem protocolul exact”, indică în Le Parisien Benoît Pelopidas, profesor la Sciences Politiques.

Apoi a adăaugat că șeful statului rus "pare să aibă autoritatea de a da ordinul. Dar procesul ar fi colegial. Astfel era pe vremea Uniunii Sovietice".

Acesta este în orice caz ceea ce spune în L'Express Benjamin Hautecouverture, cercetător la Fundația pentru Cercetare Strategică, specialist nuclear. Pentru el, ideea potrivit căreia Vladimir Putin ar putea „apăsa singur butonul roșu, într-un moment de nebunie”, este eronată.

„Puterea nucleară, din fericire, nu funcționează așa, nici măcar în Rusia. Dispozitivul de comunicare criptat pentru ordonarea lansării unei lovituri nucleare funcționează în coordonare cu ministrul apărării și șeful Statului Major al Armatei. Este acțiunea combinată a acestor trei oameni care pot declanșa incendiul nuclear”, explică el în L'Express.


Cazul lui Valery Gherasimov
În mod clar, dacă Vladimir Putin ar decide să lanseze o lovitură atomică, ar avea nevoie de acordul lui Serghei Șoigu, ministrul său al Apărării, și al șefului de stat major al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherassimov. Profilul lui este interesant. Numit șef de cabinet în 2012, este prezentat ca teoreticianul „războiului hibrid”, doctrină prezentată ca incompatibilă cu folosirea armelor nucleare.

Această practică de „război hibrid” urmărește să atace inamicul fără contact direct. Mass-media RT și Sputnik, care tocmai au fost interzise în Europa după invazia rusă a Ucrainei, sunt derivate directe ale acestei noțiuni. O doctrină incompatibilă cu folosirea armelor nucleare. Valeri Gherassimov ar putea, așadar, dacă s-ar decide o lovitură atomică, să se opună. Rămâne să-i cunoastem spațiul de manevră împotriva lui Vladimir Putin.

Vladimir Fédorovski, un fost diplomat rus, l-a descris pe stăpânul Kremlinului drept un om „psihorigid”. Vladimir Putin, "este un copil al străzii. Aproape a ajuns la închisoare. E un psihorigid, care merge până la capăt. Se luptă", a spus el.

Un risc minimizat de Casa Albă
În orice caz, riscul unui atac nuclear din partea Rusiei pare încă foarte ipotetic.

În L'Express, Benjamin Hautecouverture amintește că „Vladimir Putin evocă creșterea stării de alertă a forței de descurajare. Dar nu menționează amenințarea nucleară, e o diferență: „Putin nu poate apăsa singur butonul roșu.

Cât despre președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden, țara cu cele mai multe focoase nucleare în spatele Rusiei, el a minimalizat riscul. Întrebat dacă americanii ar trebui să fie îngrijorați de un război nuclear, Joe Biden a răspuns pur și simplu: „nu”.
Sursa: BFMTV

Alte stiri din Externe

Ultima oră