E posibil ca Putin să facă amenințări nucleare dacă războiul se prelungește, spune Pentagonul

18 Mar 2022
E posibil ca Putin să facă amenințări nucleare dacă războiul se prelungește, spune Pentagonul

Șeful Agenției de Informații a Apărării din SUA oferă o evaluare sumbră: Rusia s-ar putea „să se bazeze pe descurajarea nucleară” pentru a își arata puterea, scrie Bloomberg.

Se poate aștepta ca președintele Vladimir Putin să amenințe cu folosirea armelor nucleare împotriva Occidentului, dacă rezistența ucraineană la invazia Rusiei continuă epuizând forța și echipamentele convenționale, potrivit unei noi evaluări a Agenției de Informații pentru Apărare a Pentagonului.

„Ocuparea prelungită a unor părți ale teritoriului ucrainean amenință să distrugă forța militară rusă și să le reducă arsenalul de arme modernizat, în timp ce sancțiunile economice ulterioare vor arunca probabil Rusia într-o depresiune economică prelungită și izolare diplomatică”, . a spus generalul locotenent Scott Berrier, director al Agenției de Informații pentru Apărare în noul său rezumat de 67 de pagini al amenințărilor la nivel mondial.

Combinația dintre sfidarea Ucrainei și sancțiunile economice va amenința „capacitatea Rusiei de a produce muniții moderne ghidate de precizie”, a spus Berrier într-o declarație pregătită pentru Comitetul pentru Servicii Armate a Camerei. 

„Pe măsură ce acest război și consecințele sale slăbesc încet puterea convențională a Rusiei”, a adăugat Berrier, „Rusia probabil se va baza tot mai mult pe descurajarea nucleară pentru a descuraja Occidentul și a îsi proiecta puterea publicului său intern și extern”. 

Putin a anunțat deja că a pus arsenalul nuclear al Rusiei într-o stare de alertă mai mare.

Un înalt oficial al Pentagonului a declarat joi reporterilor că invazia este în mare parte blocată, Rusia bazându-se până acum pe peste 1.000 de lovituri cu rachete cu rază lungă în Ucraina.

„Eforturile SUA de a submina obiectivele Rusiei în Ucraina, combinate cu percepția sa că Statele Unite sunt o națiune în declin, ar putea determina Rusia să se angajeze în acțiuni mai agresive nu numai în Ucraina însăși, ci și mai larg în confruntarea sa percepută cu Occidentul”, a spus Berrier.

O motivație cheie pentru invazie, a spus el, este hotărârea Rusiei „de a restabili o sferă de influență asupra Ucrainei și a celorlalte state din fosta Uniune Sovietică”. 

El a adăugat că „în ciuda rezistenței mai mari decât se anticipa din partea Ucrainei și a pierderilor relativ mari în fazele inițiale ale conflictului, Moscova pare hotărâtă să continue prin utilizarea unor capacități mai letale până când guvernul ucrainean va fi dispus să ajungă la un acord favorabil Moscovei”.

Sursa: Bloomberg

Alte stiri din Externe

Ultima oră