Biden: Putin este „un criminal de război”

17 Mar 2022
Biden: Putin este „un criminal de război”

Președintele american Joe Biden l-a numit miercuri (16 martie) pentru prima dată pe președintele rus Vladimir Putin „criminal de război”. Niciun oficial american nu a folosit anterior termenii „criminal de război” sau „crime de război” în mod public, scrie Le Figaro

Kremlinul s-a grăbit să reacționeze la această acuzație fără precedent pentru un oficial american, numind-o „inacceptabilă” și „de neiertat”.

Răspunzând unui jurnalist de la FoxNews, președintele american a afirmat, fără alte detalii, despre omologul său rus: „Este un criminal de război”.

Comentarii „inacceptabile și de neiertat”, a răspuns Kremlinul.

„Considerăm inacceptabilă și de neiertat o asemenea retorică a șefului statului american, ale cărui bombe au ucis sute de mii de oameni din întreaga lume”, a spus Peskov, potrivit agenției de presă ruse Tass.

Cu puțin timp înainte, într-un scurt discurs, Joe Biden confirmase că țara sa va oferi Kievului un ajutor militar suplimentar de 800 de milioane de dolari, un pachet „fără precedent” de un miliard de dolari într-o săptămână pentru a susține armata.

„La cererea” șefului statului ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat puțin mai devreme la Congres, „ajutăm Ucraina să achiziționeze sisteme de apărare aeriană suplimentare și cu rază mai lungă de acțiune”, a spus el, adăugând că dronele vor fi, de asemenea, livrat.

 

Bombardamente mortale
În Ucraina, zece persoane care stăteau la coadă pentru a cumpăra pâine la Cerniguiv, la 150 km nord de Kiev, au murit dimineața când militarii au deschis focul asupra lor în mod „premeditat”, a anunțat procuratura generală. În același oraș, care a suferit numeroase raiduri aeriene, cinci cadavre, inclusiv cele a trei copii, au fost găsite sub dărâmăturile unei locuințe colective, au spus salvatorii. Alte trei persoane și-au pierdut viața și cinci au fost rănite într-o piață într-un incendiu provocat de un bombardament la Harkov, în nord-est.

După-amiaza, rachetele Grad au lovit un convoi de civili care părăsea orașul-port Mariupol, asediat și bombardat constant, lăsând un număr nedeterminat de morți și răniți, inclusiv un copil grav rănit, spune armata ucraineană. Un teatru care găzduia „sute” de civili „a fost distrus acolo în explozia unei bombe aruncate de un avion rusesc, a adăugat primăria. Cel puțin cinci sute de oameni au fost uciși de la începutul războiului la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, din nord-est, care a fost bombardat necruțător.

Un compromis" ?
Ofensiva și determinarea celor două tabere nu au împiedicat continuarea discuțiilor paralele, relansate luni prin videoconferință la nivelul delegațiilor. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că negociatorii discută acum „un compromis” care să facă din Ucraina o țară neutră, după modelul Suediei și Austriei. „Există formule foarte concrete care cred că sunt aproape de un acord”, a mai subliniat șeful diplomației ruse Serghei Lavrov.

Fără a nega discuțiile despre neutralitate, negociatorul-șef ucrainean Mykhaïlo Podoliak a respins „un model suedez sau austriac” și a insistat pe „garanții absolute de securitate” față de Rusia, cu angajamentul de a interveni alături de Ucraina în caz de agresiune. Președintele Zelensky estimase marți seara că pozițiile celor două tabere sunt acum „mai realiste”, în timp ce considera că va dura „încă timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”. El a spus anterior că este gata să renunțe la orice apartenență a țării sale la NATO, un casus belli pentru Rusia. Volodimyr Zelenski nu a ascuns că spera să aibă și o întâlnire cu Vladimir Putin.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră