NATO va începe planificarea pentru mai multe trupe pe flancul estic

17 Mar 2022
NATO va începe planificarea pentru mai multe trupe pe flancul estic

NATO le-a spus comandanților săi militari să elaboreze planuri pentru noi modalități de a descuraja Rusia după invazia Ucrainei de către Moscova, inclusiv mai multe trupe și apărare antirachetă în Europa de Est, au declarat oficiali și diplomați, scrie Reuters.

Statele Unite și alți membri NATO au declarat miercuri că vor continua să ajute Ucraina să lupte împotriva invaziei Rusiei, adaptând în același timp propria securitate a alianței la „noua realitate” declanșată de război.

Diplomații și analiștii militari estimează că aliații NATO au trimis peste 20.000 de arme antitanc și alte arme în Ucraina de la începutul invaziei pe 24 februarie.

„Rămânem uniți în sprijinul nostru pentru Ucraina”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la o întâlnire de urgență a miniștrilor apărării NATO la Bruxelles. „Le susținem capacitatea de a se apăra și îi vom sprijini în continuare”.

Țările NATO vor continua să livreze arme Ucrainei, chiar dacă aceste livrări ar putea deveni ținta atacurilor rusești, a declarat reporterilor ministrul olandez al apărării Kajsa Ollongren, adăugând: „Ucraina are dreptul să se apere”.

De teamă că un atac asupra teritoriului NATO face parte și din planurile militare mai largi ale Moscovei, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a spus că miniștrii apărării au fost de acord să le spună comandanților militari să elaboreze planuri pentru noi modalități de descurajare a Rusiei.

Aceste planuri vor fi probabil aprobate de liderii NATO la un summit de la Madrid din iunie și vor fi, de asemenea, discutate pe scurt joia viitoare de lideri, când se vor întâlni la Bruxelles, la sediul aliaților, în încercarea de a demonstra unitate.

„Trebuie să restabilim apărarea colectivă și descurajarea pe termen lung. Astăzi le-am însărcinat comandanților noștri militari să dezvolte opțiuni în toate domeniile - terestre, aeriene, maritime, cibernetice și spațiu”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Stoltenberg a spus că orice nouă „postură” ar implica mai multe trupe în Europa de Est, mai multe apărări antiaeriene și antirachetă, mai multe portavioane și submarine pe mare și, posibil, utilizarea armelor defensive în rețelele de calculatoare și în spațiu.

"Surpriza pentru (președintele rus Vladimir) Putin a fost că Occidentul a fost atât de unit. El nu a crezut asta. Are o imagine greșită despre țările occidentale", a spus ministrul eston al Apărării, Kalle Laanet.

„Nu ne putem teme, trebuie să rămânem calmi, pentru că Putin ar dori să vadă că toată lumea se teme”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră