Nava rusească care a atacat Insula Șerpilor, anunțată distrusă de Ucraina, a reapărut în Marea Neagră

17 Mar 2022
Nava rusească care a atacat Insula Șerpilor, anunțată distrusă de Ucraina, a reapărut în Marea Neagră

Una dintre navele amiral ale Marinei Ruse, Vasily Bykov, a fost văzută la Sevastopol, în Crimeea, deși Marina ucraineană a anunțat solemn că s-a scufundat, scrie Le Figaro

În cele din urmă, marinarii ucraineni nu au scufundat-o, sau poate nici măcar nu au atins-o. Pe 7 martie, armata ucraineană a anunțat că a distrus nava de patrulare rusă Vasily Bykov peste noapte în largul Odesei, în Marea Neagră.

Evenimentul a fost relatat de presa locală. Se spune că marina ucraineană a atras nava într-o capcană în care focul de artilerie de pe uscat ar fi învins. Ar fi fost vorba de un eveniment al acestui război, scufundarea a unei nave de pe uscat, cu o armă anti-navă nespecializată, în speță un lansator de rachete multiplu, fiind foarte complicată și ar fi reprezentat o adevărată performanță.

Informații false
Mai mult, nava rusă în cauză face parte din cea mai modernă clasă de nave rusești care patrulează în larg. Dată în funcțiune în 2018, Vasily Bykov este camuflată și are 94 de metri lungime, o dimensiune respectabilă care ar fi făcut distrugerea sa și mai semnificativă.

În sfârșit, să adăugăm că nava de patrulare a făcut parte din escadrila care a atacat Insula Șerpilor, episod glorificat de Ucraina când paza de coastă de pe insulă a refuzat să se predea. 

Dacă în realitate acestia din urmă nu au murit eroic, așa cum susținuse mai întâi armata ucraineană, nici nava rusă Vasily Bykov nu s-a scufundat. Imagini, autentificate de jurnalistul și specialistul naval Chris Cavas, au circulat aratând nava intrând în Sevastopol, portul său de origine. De remarcat că nu poate fi o altă navă din clasa Bykov care ar fi fost revopsită pentru a o face să treacă pentru aceasta din urmă în măsura în care urmele de rugină observate pe navă corespund bine cu cele identificate pe fotografiile vechi ale navei.

Alte două nave surori ale lui Vasily Bykov, Dmitri Rogachev și Pavel Derzhavin, sunt în serviciu cu flota Mării Negre. Această dezmințire confirmată este o reamintire a modului în care războiul informațional operează între cele două tabere.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră