„Z”, noul semn de adeziune pentru Kremlin într-o societate rusă care nu vrea să știe

17 Mar 2022
„Z”, noul semn de adeziune pentru Kremlin într-o societate rusă care nu vrea să știe

Pentru majoritatea rușilor, „evenimentele” din Ucraina nu au altă realitate decât schimbarea etichetelor din supermarketul lor, scrie corespondentul LeFigaro de la Moscova.

Este un „Z” care înseamnă... „Susțin „operațiunea militară specială” din Ucraina și generalul-șef al acesteia, Vladimir Putin”. Apărut pe 24 februarie în Ucraina, dată izbucnirii ostilităților, semnul este afișat din ce în ce mai des și peste tot în Rusia, în semn de adeziune față de cauza oficială.


Se vede pe parbrizele taxiurilor și microbuzelor, pe îmbrăcăminte precum și pe fațadele clădirilor oficiale. În centrul Moscovei, una dintre clădirile sediului căilor ferate rusești a fost împodobită de câteva zile cu un „Z” imens, permițând să decline un triplu slogan: „Za presidenta, Za armiou, Za Rossiou” („pentru președinte, pentru armată, pentru Rusia”). În două săptămâni, litera și-a găsit drumul către cealaltă emblemă patriotică foarte apreciată a Rusiei, Panglica Sf. Gheorghe, care comemorează victoria asupra Germaniei naziste.

 

Lângă Piața Roșie, magazinele de suveniruri au preluat rapid stăpânirea și acum vând, pe lângă tricoul foarte râvnit al lui Putin, cel care poartă noul acronim la modă. În provincii, unii guvernatori, precum cel din Murmansk, l-au purtat pentru a poza în rețelele de socializare. La Sankt Petersburg, administrația orașului a trimis o solicitare guvernatorului, Alexander Beglov, pentru a autoriza utilizarea acestuia pe site-urile oficiale. În Kuzbass, guvernatorul Serghei Tsivelev dă dovadă de loialitate și cere acum ca o literă latină să înlocuiască chirilica în numele regiunii sale: KouZbass. Aceeași incongruență din partea comisiei electorale centrale foarte oficiale, care a introdus „Z” în logo-ul său...

Utilizatorii ruși de internet se pierd în presupuneri despre originea noului semn. „Z” ca zero sau ca... Zelensky? Moskovsky Komsomolets, la rândul său, emite ipoteza că este pur și simplu inițiala lui Zorro, un personaj bine cunoscut americanilor, amintește ziarul.

Conversație auzită la Moscova între două femei în vârstă:

- "Știți că există soldați ruși care sunt uciși în Ucraina? "

- "Nu cred. Vedem soldați care sunt decorați. Cei care mor sunt ucrainenii..."

Originea semnului se găsește probabil în literele cu vopsea albă de pe tancuri, vehicule blindate și obuziere rusești care trag în prezent în Ucraina. „Z” ar desemna astfel inițial motoarele de luptă atașate regiunii militare de vest (Zapad) – „V” însemnând Vostok (est) și „Y” Youg (sud). Abia atunci, odată cu începerea operațiunii, Ministerul rus al Apărării ar fi pus în mișcare o vastă ofensivă de comunicare, dovadă fiind amplasamentele lor. Pe Instagramul Ministerului, în special, au fost publicate fotografii - înainte de blocarea acestei rețele - cu soldați și echipamente militare cu litera „Z” suprapusă și legende precum „Pentru copiii din Donbass” sau „Să punem capăt războaielor” .

Hashtag-ul „#Z” a devenit rapid viral pentru a se referi la „operațiunea” aflată în desfășurare în Ucraina și ca un semn de mobilizare socială.

Instrucțiunile au fost transmise principalelor instituții ale țării, în principal școlilor. Directorii au transmis, la rândul lor, mesajul profesorilor. De aici și multitudinea de fotografii care se revarsă în VKtontakte, Facebook-ul rusesc, care arată „flashmob-uri” (adunări) neavând, se pare, nimic spontan: școlari și liceeni întinși pentru a forma „Z”, săli de clasă împodobite cu panglici ale Sfântului Gheorghe pliate în „Z”...

Ar mai fi necesar să se poată aprecia importanța reală pe care rușii o acordă acestei mobilizări. Pentru majoritatea, „evenimentele” din Ucraina nu au altă realitate decât schiombarea etichetelor din supermarketul lor. Canalele de televiziune federale pe care le urmăresc cu greu reflectă acest lucru. Conversație auzită la Moscova între două femei în vârstă de șaptezeci de ani: „Știți că există soldați ruși care sunt uciși în Ucraina?” "Nu cred. Vedem soldați care sunt decorați. Cei care mor sunt ucrainenii...”

Ignoranță prefăcută sau reală, încredere în „lider”, dorința de a nu vedea pentru a păstra iluzia că viața va continua ca înainte...

În fața unei populații ruse temătoare, cu puține excepții, și care își pune serios la îndoială viitorul, autoritățile propun o viziune care dezbină - ei împotriva noastră - la care participă valul „care unește” al „Z-ului”. Miercuri, Vladimir Putin și-a avertizat concetățenii împotriva unei „a cincea coloane”. Pe 18 martie, în Rusia va fi sărbătorită cea de-a opta aniversare de la anexarea Crimeei, cu siguranță în rezonanță cu știrile ucrainene.

Și s-a făcut un apel pe TikTok pentru 25 martie: în acea zi, la 17:00, toți cei din lume care susțin Rusia sunt chemați să-și pună litera „Z” pe parbriz – claxonând pentru un minut – sau sa-l posteze în fereastră.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră