Canada nu expulzează diplomați ruși ci îi cheamă să se explice

07 Apr 2022
Canada nu expulzează diplomați ruși ci îi cheamă să se explice

Justin Trudeau nu este pregătit să calce pe urmele aliaților săi expulzând diplomații ruși staționați în Canada. Prim-ministrul canadian raportează că aceștia răspândesc dezinformare și „propaganda pro-Putin”, dar el ezită să-i declare persona non grata, deoarece personalul canadian de la Moscova ar avea probabil aceeași soartă, scrie ziarul Le Devoir.

„Trebuie să judecăm importanța simbolică a excluderii diplomaților aici, în Canada”, a spus dl Trudeau când a ajuns miercuri dimineață la adunarea liberalilor. „Diplomații canadieni din Rusia fac o muncă extrem de importantă pentru a afla ce se întâmplă în Rusia, pentru a construi relații într-un moment de criză și război. Dacă expulzăm diplomații ruși din Canada, probabil ne vom pierde toți diplomații din Rusia. »

Guvernul canadian „studiază” această posibilitate, a spus dl Trudeau. „Trebuie să fim foarte atenți, pentru că nu vrem să ne găsim – mai ales în vremuri de criză, în vremuri de război, de preocupări diplomatice – fără resurse la Moscova. »

Multe țări europene au expulzat un total de peste 200 de diplomați ruși după ce, în urma retragerii forțelor ruse în unele orașe ucrainene, au circulat imagini cu posibile crime de război.

Ambasadorul rus convocat

Deocamdată, în Canada, ministrul Afacerilor Externe, Mélanie Joly, i-a cerut ministrului adjunct să-l cheme de urgență pe ambasadorul Rusiei la Ottawa „pentru a se asigura că i se arată imaginile cu ceea ce s-a întâmplat la Irpin și Boutcha”, a anunțat ea la un briefing de presă la Ottawa după întâlnirile ei cu omologii săi din NATO de la Bruxelles.

Chiar în ziua invaziei ruse a Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie, ministrul Joly s-a întâlnit cu ambasadorul Oleg Stepanov și i-a raportat că „a explicat ferm, direct în ochi, care este exact poziția guvernului din Canada”. Întrucât ea se află în prezent în Europa, de data aceasta va lăsa în seama ministrului adjunct să țină o prelegere ambasadorului.

Dna Joly a reiterat că Canada va impune în curând noi sancțiuni regimului rus.

Prim-ministrul Trudeau i-a criticat și pe diplomații ruși staționați în Canada pentru că au dezinformat. Rusia neagă că a fost responsabilă pentru crimele raportate în Bucha.

Două tweet-uri de la contul Ambasadei Rusiei la Ottawa au fost identificate luni ca încălcând „regulile Twitter pentru comportamentul neadecvat”. Mesajele au negat veridicitatea relatărilor din mass-media occidentală despre civili împușcați, trupurile femeilor violate și gropi comune, rușii acuzând „un fals”. Imaginile din satelit din Bucha, surprinse înainte ca forțele ruse să se retragă, au arătat corpuri de civili întinși pe străzi.

Conservatorii au cerut încă de la începutul războiului din Ucraina ca Ottawa să-l declare persona non grata pe ambasadorul Rusiei în Canada. Ieșind din ședința caucusului conservator, liderul adjunct Luc Berthold a reiterat această solicitare, care se aplică și altor diplomați moscoviți de pe teritoriul canadian.

„Cred că imaginile pe care le-am văzut în ultima vreme sunt absolut abominabile. Nimeni nu poate accepta asta și trebuie să o întărim și mai mult. Trece prin expulzarea propagandiştilor regimului Putin din Canada”, a spus el.

Aceste descoperiri din Bucha și alte orașe ucrainene au determinat comunitatea internațională să impună noi sancțiuni Rusiei. Ministrul Mélanie Joly a promis că va anunța și altele noi „în zilele următoare”. Ea se întâlnește zilele acestea la Bruxelles cu omologii săi din NATO și G7.

Canada a cerut, la fel ca aliații săi, ca Rusia să fie suspendată din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră