Justin Trudeau retrage legea stării de urgență dar conturile manifestanților pot rămâne inaccesibile

24 Feb 2022
Justin Trudeau retrage legea stării de urgență dar conturile manifestanților pot rămâne inaccesibile

Guvernul Trudeau este de acord că amenințarea cu o altă blocare a orașului Ottawa sau a punctelor de trecere a frontierei nu mai necesită puteri excepționale. Legea privind situațiile de urgență este revocată miercuri, înainte ca Senatul să aibă timp chiar să termine dezbaterea despre utilizarea sa, scrie presa canadiana Le Devoir

Conturile înghețate ale manifestanților pot rămâne inaccesibile conform altor legi. Cei arestați în timpul operațiunii masive de poliție din weekendul trecut vor fi în continuare trimiși în fața justiției.

„Astăzi, după ce examinăm cu atenție situația, vedem că nu mai suntem într-o situație de urgență. Acesta este motivul pentru care guvernul va pune capăt Legii măsurilor de urgență”, a anunțat Justin Trudeau, în cadrul unui briefing de presă convocat miercuri după-amiază.

 Ministrul Finanțelor și vicepremierul, Chrystia Freeland, a precizat că conturile bancare încă înghețate ale anumitor manifestanți în temeiul competențelor speciale conferite autorităților sunt în curs de dezghețare întrucât această măsură a avut doar scopul de a-i convinge să ridice asediul din centrul orașului Ottawa. Conturile pot rămâne însă inaccesibile conform altor legi. Cei arestați în timpul operațiunii masive de poliție din weekendul trecut vor fi în continuare în fața justiției.

Trebuie creată o comisie care să examineze justificările invocării acestei legi, dar și deciziile poliției, finanțarea convoiului și dezinformarea care l-a motivat. Guvernul liberal intenţionează să-l creeze „la începutul săptămânii viitoare”, promite Justin Trudeau.

Urgența națională sub semnul întrebării

Manifestanții care au ocupat capitala au fost complet dislocați în acest weekend iar blocajele punctelor de trecere a frontierei se terminaseră deja. Aleșii de ambele părți ale Camerei au invocat acest motiv pentru a se opune ca măsurile de urgență să continue săptămâna aceasta.

„Pentru a invoca această lege […] riscul unei violențe grave trebuie să constituie o criză națională. Iar acest aspect, pentru mine, este departe de a fi clar”, au spus deputații care au votat totuși legea.

Cu toate acestea, reprezentanții celorlalte două grupuri de senatori, care împreună formează o majoritate clară, precum și senatori neafiliați, și-au exprimat sprijinul față de măsurile excepționale care au fost invocate până miercuri de guvernul Trudeau.

„Legea privind situațiile de urgență este un instrument care va continua să fie utilizat […], fiind foarte eficient pentru a preveni viitoare blocaje ”, a adăugat ministrul său al Securității Publice, Marco Mendicino, înainte de votul din Comune.

Poliția din Ottawa a confirmat că măsurile de urgență le-au permis să rechiziționeze camioane de tractare pentru a disloca protestul. De asemenea, au permis autorităților să înghețe cel puțin 206 de conturi bancare, a declarat marți un oficial al ministerului de finanțe unei comisii parlamentare.

Protestatarii sunt încă motivați să revină

Protestatarii nu au ascuns dorința lor de a se întoarce în Ottawa pentru a tulbura liniștea capitalei federale. Pe rețelele lor de socializare de la începutul săptămânii, mai mulți dintre aceștia au menționat o „retragere strategică” a mișcării lor.

„Suntem atât de aproape de a câștiga [...] nu s-a terminat”, a avertizat unul dintre ei în discuție pe Facebook Live. Fără să precizeze unde se află, a menționat existența unei noi tabere „înființate” și bine aprovizionate. „Vom pregăti o strategie și vom vedea ce se va întâmpla. »

O mână de susținători au semnat o „declarație a libertății poporului canadian”. Pe acest document fără valoare legală distribuit pe rețelele de socializare, se precizează intenția „de a expropria puterea guvernului federal al Canadei”, dând „ordinul” serviciilor de poliție „să înceteze represiunea protestatarilor pașnici”. »

Autorii textului nu au putut fi contactați în momentul în care au fost scrise aceste rânduri.

Sursa: Le Devoir.

Alte stiri din Externe

Ultima oră