Prim-miniștrii Boris Johnson, Mark Rutte și Justin Trudeau au discutat luni pentru a își reafirma susținerea pentru Ucraina, scrie CBC.
Canada a anunțat noi sancțiuni împotriva unor oligarhi ruși dar lista nu-l include și pe confidentul lui Putin, Roman Abramovici, care deține afaceri în Marea Britanie și Canada.
Trudeau a fost întâmpinat la 10 Downing Street de protestatari furioși care fluturau steaguri canadiene ceea ce l-a determinat pe primul-ministru canadian să folosească o intrare din spate.
Premierul britanic Boris Johnson a convocat această întâlnire cu Trudeau și Rutte pentru a-și promova ideea unei coaliții umanitare pentru a ajuta Ucraina, reafirmându-si sustinerea pentru Ucraina într-un comunicat.
Canada a anunțat luni o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, în urma unei întâlniri dintre premierul Justin Trudeau și omologii săi din Marea Britanie și Olanda.
Alte 10 persoane au fost adăugate pe lista sancțiunilor canadiene, numele lor fiind sugerate de Alexei Navalny, liderul opoziției și activist din Rusia aflat în închisoare.
Încă în mod semnificativ absent de pe lista de sancțiuni publicată luni este miliardarul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. El este un confident al președintelui rus Vladimir Putin, care deține, de asemenea, importante acțiuni comerciale în vestul Canadei.
Cei zece ruși adăugați luni pe listă sunt directori și personalități mass-media cheie, lideri de afaceri și înalți oficiali care, în unele cazuri, dețin și poziții puternice în industria rusă.
Printre personalitățile mass-media sancționate se numără și Vladimir Solovyov, prezentator acuzat fr propagandă. The Guardian a raportat că poliția italiană i-a confiscat vila de pe Lacul Como la scurt timp după ce a început invazia.
We stand with Ukraine.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) March 7, 2022
Сполучене Королівство стає разом з Україною.
We staan schouder aan schouder met Oekraïne.
Nous sommes solidaires de l’Ukraine.
???????????????????????? for ???????? pic.twitter.com/NFtlVWYUSS
Pe lista sancțiunilor se află și Margarita Simonyan, redactor-șef al rețelei ruse de știri de televiziune RT descrisă de UE ca o figură centrală în propaganda guvernamentală rusă și acuzată de promovarea agresiunii ruse în Ucraina.
Al treilea mogul media de pe listă este Konstantin Ernst, descris de The New Yorker în 2019 drept „Directorul de creație al Kremlinului”. El este directorul general al rețelei de televiziune Channel One Rusia.
Printre oficialii ruși sancționați se numără ministrul Sănătății Mihail Murașko, bancherul și ministrul Agriculturii Dmitri Patrushev, purtătorul de cuvânt al lui Putin Dmitri Peskov și fostul ministru al justiției Pavel Krasheninnikov.
Canada vizează și doi oficiali ai FSB, succesorul KGB: Victor Gavrilov și Dmitri Ivanov. Ambii ar fi fost implicați în arestarea lui Navalny.
Pe listă se află și Oleg Deripaska, un industriaș rus cu interese în aluminiu, minerit, aeroporturi și proiecte energetice.
Sancțiunile canadiene până în prezent au vizat sute de oficiali din regimul rus și un număr mult mai mic de oligarhi.
În timp ce economia rusă și afacerile rusești au primit o lovitură majoră, există puține semne de impact asupra terenului în Ucraina. Încercările de a stabili coridoare umanitare au eșuat și 1,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina pentru a scăpa de bombardamente.
Aliații spun că recunosc ineficacitatea sancțiunilor.
"Da, sunt de acord cu dumneavoastră. Sancțiunile nu au avut efectul dorit", a spus prim-ministrul olandez Mark Rutte, ca răspuns la întrebarea unui reporter luni. „Au un efect uriaș asupra Rusiei, dar nu sunt împotriva rușilor”.
‼️The leaders of Great Britain, Canada and the Netherlands Boris Johnson, Justin Trudeau and Mark Rutte recorded a video in support of #Ukraine pic.twitter.com/fJfWtVxTvM
— Mark Max Henckel (@mark_henckel) March 7, 2022
Premierul britanic Boris Johnson a convocat această întâlnire cu Trudeau și Rutte pentru a-și promova ideea unei coaliții umanitare pentru a ajuta Ucraina.
Chiar și după întâlnire, coridorul a rămas o propunere vagă de a oferi asistență pe termen lung Ucrainei.
„În timp ce ucrainenii rezistă atacului Rusiei cu curaj și tenacitate, comunitatea internațională trebuie să ajute lupta în orice fel”, a spus Johnson.
Cei trei lideri, care s-au întâlnit la o bază a Royal Air Force la vest de Londra, au discutat și despre dependența Europei de petrolul și gazele naturale rusești.
Boris Johnson a sugerat că îndepărtarea surselor de energie ale Europei de sub controlul Rusiei ar putea afecta țintele lumii privind schimbările climatice dar asta nu înseamnă că acele obiective sunt abandonate.
Rutte a spus că, deși nimeni nu se îndoiește că Europa trebuie să-și diversifice aprovizionarea cu energie, munca de descurcare a continentului de la Moscova trebuie făcută într-o manieră ordonată.
„Este un proces pas cu pas”, a spus el. „Trebuie să ne asigurăm că ne reducem dependența de petrolul și gazele naturale rusești. Dacă am forța companiile să renunțe la afaceri cu Rusia în acest domeniu, asta ar avea consecințe enorme”.
Trudeau a fost întâmpinat la 10 Downing Street de o mână de protestatari furiosi care fluturau steaguri canadiene și cereau eliberarea Tamara Lich, una dintre organizatorii convoiului camioanelor care a ocupat centrul orașului Ottawa de săptămâni.
Protestul l-a determinat pe Trudeau să folosească o intrare separată.
Justin Trudeau couldn’t get into his meeting with Boris Johnson because of massive anti-Trudeau protests in London. He had to sneak in later from the back entrance.pic.twitter.com/5jXoZfuyLC
— Keean Bexte (@TheRealKeean) March 7, 2022
Sursa: CBC