"Sunteți o rușine pentru orice democrație", europarlamentarii l-au criticat pe premierul canadian Justin Trudeau pentru „încălcarea drepturilor”

25 Mar 2022
"Sunteți o rușine pentru orice democrație", europarlamentarii l-au criticat pe premierul canadian Justin Trudeau pentru „încălcarea drepturilor”

Premierul canadian Justin Trudeau nu a fost binevenit pentru unii membri ai Parlamentului European, scrie TorontoSun.

În timpul unei sesiuni plenare a parlamentului, miercuri, la Bruxelles, mai mulți europarlamentari l-au criticat pe Justin Trudeau, acuzându-l că a încălcat drepturile omului în legătură cu gestionarea protestului Freedom Convoi de la Ottawa luna trecută. 

Într-un discurs care a devenit viral online, europarlamentarul Mislav Kolakusic din Croația l-a criticat pe liderul Canadei, declarând: „Există printre noi unii care călcă în picioare acele valori fundamentale”, o referire la întâlnirea controversată a unor protestatari cu caii polițistilor lângă Dealul Parlamentului din Ottawa.

„Pentru a ne apăra drepturile noastre și drepturile copiilor noștri, pe care le-am dobândit de-a lungul secolelor, mulți dintre noi, inclusiv eu, suntem dispuși să ne riscăm libertatea și propria noastră viață.”

Kolakusic a spus că Canada a fost cândva un simbol al lumii moderne, dar în ultimele luni a devenit un „simbol al încălcării drepturilor civile” sub „cizma cvasi-liberală” a lui Trudeau. 

„Am urmărit cum călcați în picioare femeile cu cai, cum blocați conturile bancare ale părinților singuri, astfel încât aceștia să nu poată plăti nici măcar studiile și medicamentele copiilor, că nu pot plăti utilitățile, ipoteci pentru casele lor”, a spus Kolakusic. 

„Pentru tine, acestea pot fi metode liberale, pentru mulți cetățeni ai lumii, este o dictatură de cel mai rău tip.”

Kolakusic a spus că cetățenii uniți ai lumii „pot opri un regim care dorește să distrugă libertatea cetățenilor, fie prin bombe, fie prin produse farmaceutice dăunătoare”.

Europarlamentarul croat a declarat anterior că vaccinarea ar trebui să fie o alegere pentru rezidenții Uniunii Europene, comparând obligațiile de vaccinare cu pedeapsa capitală și crima .

Si alți europarlamentari au împărtășit sentimente similare față de Trudeau.

Europarlamentarul Christine Anderson din Germania a spus că lui Trudeau nu ar trebui să i se permită să vorbească în Parlamentul European numindu-l „o rușine pentru orice democrație” dupa modul în care premierul canadian a gestionat Convoiul pentru Libertate.

„Un prim-ministru care admiră în mod deschis dictatura chineză, care calcă în picioare drepturile fundamentale persecutându-și și criminalizându-și proprii cetățeni drept teroriști doar pentru că au îndrăznit să facă față concepției sale pervertite despre democrație, nu ar trebui să i se permită deloc să vorbească în această casă ”, a spus Anderson.

Domnule Trudeau, ești o rușine pentru orice democrație”, a mai spus europarlamentarul german. „Vă rugăm să ne scutiți de prezența dvs.”

„În baza articolului 195, aș dori să subliniez că ar fi fost potrivit ca domnul Trudeau, prim-ministrul Canadei, să se adreseze acestei Camere, conform articolului 144”, a spus ea.

„Un articol, care a fost special conceput pentru a dezbate încălcările drepturilor omului, democrația și statul de drept, se potrivește în mod clar domnului Trudeau.”

Anderson – ai cărei critici au acuzat-o că face parte dintr-o mișcare de dreapta din Europa – a fost criticată pentru că a refuzat să poarte mască la reuniunile parlamentului și ale comisiilor din 2021..

Intr-un discurs din 2013 cel care avea sa fie viitorul premier canadian îsi exprimase admiratia pentru "dictatura de baza" din China. "Există un nivel de admirație pe care îl am pentru China, deoarece dictatura lor de bază le permite să-și transforme economia bazata pe profit și să spună că trebuie să trecem la verde, să investim în energie solară", spunea el.

Europarlamentarul român Cristian Terhes, a refuzat chiar să participe la ședință din cauza lui Trudeau. Într-o postare pe Facebook, Terhes a spus că Trudeau nu poate sa vină și să dea „lecții de democrație lui Putin de la Parlamentul European atunci când îi calcă cu copite de cal pe propriii cetățeni care cer ca drepturile lor fundamentale să fie respectate.

„Diferența dintre democrație și tiranie nu este determinată de locația geografică a liderilor politici, ci de valorile pe care le promovează”, a spus Terhes.

Europarlamentarul german Bernhard Zimniok l-a criticat și el pe Trudeau, declarând că prețuiește foarte mult democrația și că primirea lui Trudeau în Parlamentul European este „o invitație pentru cineva care a călcat în picioare drepturile democratice”.

Zimniok a spus că Trudeau „a reprimat oamenii care au protestat împotriva măsurilor anti-Covid disproporționate, oamenii care susțin o mișcare, fiind criticați”.

„În mod clar, valorile democrației sunt disprețuite de acest individ”, a spus el. „Să nu-i acordăm unui asemenea individ timp de cuvânt în această casă a democrației.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră