Boicotul gazelor rusești „ar putea putea afecta populația Germaniei mai mult decât Putin", spune un ministru german

14 Mar 2022
Boicotul gazelor rusești „ar putea putea afecta populația Germaniei mai mult decât Putin", spune un ministru german

Germania a avertizat că un boicot imediat al livrărilor rusești de gaz și petrol ar putea afecta propria populație mai mult decât Vladimir Putin, aducând șomaj în masă și sărăcie, scrie The Guardian.

„Dacă închidem imediat un comutator, vor exista lipsuri de aprovizionare, chiar și opriri de aprovizionare în Germania”, a declarat ministrul economiei și energiei, Robert Habeck, pentru postul public ARD, în timp ce cea mai mare economie a Europei caută intens să-și diversifice aprovizionarea cu energie pe termen mediu. 

Politicianul Partidului Verzilor a prezis „șomaj în masă, sărăcie, oameni care nu își pot încălzi casele, oameni care rămân fără benzină” dacă țara sa ar înceta să mai folosească petrol și gaze rusești.

Puține alte economii occidentale sunt la fel de dependente de energia rusă ca Germania: 55% din gazele naturale, 52% din cărbunele și 34% din petrolul folosit în țară provin din Rusia, pentru care plătește sute de mii de euro zilnic, sprijinind financiar mașina de război care devastează în prezent Ucraina.

Habeck a spus că guvernul său lucrează din greu pentru a se asigura că Germania va fi în poziția de a renunța la cărbunele rusesc până în vară și de a elimina treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, dar că o interdicție pe termen scurt a gazului rusesc i-ar putea lăsa țara expusa.

„Cu cărbunele, petrolul și chiar gazul, suntem pas cu pas în procesul de a deveni independenți”, a spus fostul co-lider al Partidului Verzilor. „Dar nu o putem face într-o clipă. E trist și nu este un lucru frumos din punct de vedere moral să mărturisești, dar încă nu o putem face.”

SUA, care a importat aproximativ 8% din necesarul de țiței din Rusia în 2021, a anunțat săptămâna trecută o interdicție a petrolului rusesc cu efect imediat, în timp ce Marea Britanie a anunțat că va elimina treptat importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului.

De la începutul războiului din Ucraina, cancelarul german, Olaf Scholz, a întors o serie de linii roșii de politică externă, consimțând să livreze arme letale Ucrainei, sprijinind tăierea Rusiei de la sistemul de plăți Swift și înghețarea Conductei Nord Stream 2 deja finalizată, dar încă nefuncțională, sub Marea Baltică.

Dar liderul de centru-stânga a spus că are mâinile legate când vine vorba de interzicerea energiei rusești. „În prezent, nu există altă modalitate de a asigura aprovizionarea Europei cu energie pentru a genera căldură, pentru mobilitate, pentru alimentarea cu energie și pentru industrie”, a spus Scholz săptămâna trecută.

În funcție de previziunile diferitelor grupuri de reflecție și institute economice, o oprire imediată a livrărilor de gaze rusești ar putea reduce PIB-ul Germaniei cu până la 0,1 sau cu până la 5,2 puncte procentuale.

Într-o scrisoare deschisă, un număr de proeminenți oameni de știință, scriitori și activiști germani au îndemnat guvernul să facă pasul îndrăzneț de a se elibera de energia rusă. Partidul Uniunea Creștin Democrată al fostului cancelar Angela Merkel a propus închiderea conductei Nord Stream 1, permițând în același timp importurile de gaze pe alte rute.

Între timp, guvernul liberal de stânga al Germaniei încearcă să câștige timp pentru a-și umple rezervele de gaz, care au fost subalimentate de companiile energetice ruse anul trecut și sunt în mare parte epuizate la sfârșitul iernii.

În căutarea surselor alternative de energie, soluțiile pe termen scurt sunt, de asemenea, greu de găsit. Simplificarea procesului prin care noi ferme eoliene și solare urmează să fie autorizate a fost una dintre promisiunile acordului de coaliție al guvernului „semafor”, dar numai construcția va dura timp.

Construirea de terminale portuare pentru gaze naturale lichefiate (GNL), așa cum Germania a promis acum să facă în orașele Brunsbüttel und Wilhelmshaven, durează de obicei cel puțin cinci ani.

„Nu putem face este o afirmație extrem de problematică”, a spus expertul în energie Claudia Kemfert pentru ARD. „Deoarece probabila provocare cu care ne confruntăm este că nu avem de ales decât să putem face”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră