Manevre militare majore care au implicat 30.000 de soldați din NATO și din țările partenere au început luni în Norvegia, pe fondul crizei dintre Occident și Rusia din cauza războiului din Ucraina scrie Agenția France Presse citată de CNEWS.
Planificat de mult timp, exercițiul „Cold Response 2022” își propune să testeze capacitatea Norvegiei de a primi întăriri externe în cazul unei agresiuni din partea unei țări terțe, în temeiul articolului 5 din Carta NATO, care îi obligă pe membrii săi să vină în ajutorul unui partener din coaliție.
Alors que la guerre fait rage en Ukraine, l'Otan et ses partenaires testent en Norvège leur capacité à venir en aide à un des leurs #AFP
— Agence France-Presse (@afpfr) March 14, 2022
➡️ https://t.co/vhENPEomcb
Par @P_Deshayes pic.twitter.com/9GVF2bRicQ
„Este un exercițiu defensiv”, a spus șeful norvegian al comandamentului de operațiuni, generalul Yngve Odlo, care conduce exercițiul.
„Nu este o operațiune militară cu scop ofensiv”, a insistat el la microfonul canalului TV2.
Desfășurate la fiecare doi ani, aceste manevre maritime, aeriene, amfibii și terestre se desfășoară pe mari porțiuni ale teritoriului norvegian, inclusiv deasupra Cercului polar, rămânând în același timp la câteva sute de kilometri de granița ruso-norvegiană.
Rusia a refuzat oferta de a trimite observatori acolo. „Consolidarea capacităţilor militare ale NATO în apropierea graniţelor Rusiei nu contribuie la întărirea securităţii regiunii”, a comentat săptămâna trecută ambasada sa din Oslo.
Rușii „și-au desfășurat capabilitățile de a urma manevrele în mod destul de legitim” și „sper cu adevărat că vor respecta acordurile în vigoare”, a spus generalul Odlo.
Ca și în edițiile precedente, "Cold Response 2022" salută participarea Suediei și Finlandei, nealiniate din punct de vedere militar, dar care s-au apropiat de NATO în ultimii ani. Invazia rusă a reînviat dezbaterea de acolo cu privire la posibila aderare.
De asemenea, implicând aproximativ 200 de avioane și cincizeci de nave, exercițiul, care va dura până la 1 aprilie, a început cu operațiuni pe mare și expedierea la mal a unei părți a forței de reacție rapidă a NATO, poziție ocupată și condusă în acest an de Franța.
Sursa: CNEWS