Biden spune că Putin încearcă să „șteargă” cultura și identitatea ucraineană

28 Mai 2022
Biden spune că Putin încearcă să „șteargă” cultura și identitatea ucraineană

Președintele Biden l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că „încearcă să șteargă cultura și identitatea poporului ucrainean” într-un discurs adresat vineri clasei de absolvire a Academiei Navale din SUA, condamnând atacurile rusești asupra școlilor, spitalelor și altor infrastructuri civile din Ucraina, scrie Washington Post

Biden a lăudat puterea cooperării globale pentru a contracara agresiunea rusă, adăugând că Putin a „NATO-izat toată Europa”, determinând Suedia și Finlanda să caute aderarea la alianța de apărare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat mai devreme Rusia că execută „o politică evidentă de genocid” în estul Ucrainei. Scopul rușilor este clar, a spus Zelensky - să distrugă mai multe orașe din Donbas până la moloz, așa cum au făcut în orașul Mariupol, din sud.

Primarul din Severodonețk a declarat joi că au izbucnit „lupte aprige” în oraș, unde devastarea a ajuns „aproape” la nivelul Mariupol. Până vineri, forțele ruse controlau aproape două treimi din perimetrul orașului, a spus el, iar căile de evacuare au rămas sub foc. Între timp, separatiștii susținuți de Rusia au spus că au câștigat controlul asupra Lyman, un nod feroviar din regiunea Donețk.

Alte stiri din Externe

Ultima oră