Biden spune că „toată lumea” ar trebui să fie îngrijorată de variola maimuței: „Lucrăm din greu pentru a ne da seama ce vaccin ar fi disponibil"

22 Mai 2022
Biden spune că „toată lumea” ar trebui să fie îngrijorată de variola maimuței: „Lucrăm din greu pentru a ne da seama ce vaccin ar fi disponibil"

Focarul de variolă a maimuței este ceva „de care toată lumea ar trebui să fie îngrijorată”, a declarat duminică președintele american Joe Biden, adăugând că oficialii americani din domeniul sănătății analizează posibile tratamente și vaccinuri, scrie WashingtonPost

„Lucrăm din greu pentru a ne da seama ce facem și ce vaccin, dacă ar putea fi disponibil pentru această boală”, a spus Biden din Coreea de Sud, unde se află într-o vizită oficială.

Biden a spus că răspândirea recentă a infecțiilor cu variola maimuței – identificată de Organizația Mondială a Sănătății în cel puțin 12 țări în care boala relativ rară nu este endemică – ar putea fi „consecvențială” dacă aceasta continuă.

Consilierii de sănătate „nu mi-au spus încă nivelul de expunere, dar este ceva de care toată lumea ar trebui să fie îngrijorată”, a spus Biden. „Este o îngrijorare prin faptul că, dacă s-ar răspândi, ar avea consecințe.”

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a spus că Statele Unite au vaccinuri disponibile pentru a trata un potențial focar de variolă a maimuței și că Biden a fost informat cu privire la urmărirea cazurilor în țară și în străinătate. „El a aflat în mod regulat despre asta”, a spus Sullivan, informând jurnaliştii duminică în Air Force One, după plecarea din Coreea de Sud.

Oamenii de știință se grăbesc să descopere ce cauzează infecțiile și cum să răspundă. Până în prezent, OMS a primit rapoarte despre 92 de cazuri confirmate într-un laborator și 28 de cazuri suspecte aflate în investigație în Statele Unite, Canada, Australia și țări din Europa.

Studiile sugerează că vaccinul împotriva variolei este eficient în proporție la cel puțin 85% împotriva variolei maimuțelor, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, care subliniază că Statele Unite au autorizat două vaccinuri pentru prevenirea variolei, unul fiind autorizat special pentru variola maimuței.

Ce este variola maimuțelor, virusul rar confirmat acum în SUA și Europa?

Răspândirea încă inexplicabilă a unui virus contagios a declanșat alarma într-o comunitate științifică care încă e zguduită de pandemia de coronavirus – dar unii experți au grijă să noteze că cele două sunt diferite. Variola maimuță se transmite mai greu între oameni și există opțiuni de vaccin care s-au dovedit a fi eficiente împotriva bolii.

În acest moment, riscul general pentru public de variola maimuței este considerat „foarte, foarte scăzut”, a declarat anterior Tom Inglesby, directorul Centrului Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, pentru The Washington Post.

O infecție cu variolă a maimuței a fost identificată în Massachusetts, iar oficialii din domeniul sănătății din New York au declarat vineri că doi pacienți au fost testați în cadrul unei investigații asupra cazurilor suspectate de variola maimuței în stat. Un pacient a fost testat pozitiv pentru ortopoxvirus, familia de virusuri din care face parte monkeypox, „și a avut o boală compatibilă cu monkeypox”, au spus autoritățile statului.

CDC le spune medicilor să fie în alertă pentru variola maimuței pe măsură ce numărul de cazuri la nivel mondial crește

Miercuri, Bavarian Nordic, compania cu sediul la Copenhaga care a dezvoltat vaccinul împotriva variolei autorizat pentru utilizare împotriva variolei maimuțelor în Statele Unite, a declarat că guvernul american și-a exercitat opțiunile în baza unui acord cu compania farmaceutică de a „furniza o versiune liofilizată a Vaccinul împotriva variolei JYNNEOS®, permițând astfel ca primele doze ale acestei versiuni să fie fabricate și facturate în 2023 și 2024.”

Comanda noilor doze de vaccin, care are o perioadă de valabilitate mai lungă, valorează 119 milioane de dolari, a declarat Bavarian Nordic într-un comunicat de presă. Conform acordului său cu compania, Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată din SUA poate încă exercita opțiuni în valoare de 180 de milioane de dolari pentru aproximativ 13 milioane de doze liofilizate de vaccin împotriva variolei.

Un purtător de cuvânt al Sănătății și al Serviciilor Umane a declarat pentru Axios că achiziția nu a fost un răspuns direct la infecții, dar a spus că dozele ar putea fi folosite pentru a trata variola maimuței.

Separat, Bavarian Nordic a declarat că a „obținut un contract cu o țară europeană nedezvăluită pentru a-și furniza vaccinul împotriva variolei IMVANEX®, ca răspuns la noile cazuri de variolă a maimuței care au evoluat în mai 2022”. Imvanex, așa cum este cunoscut vaccinul Jynneos în Europa, este autorizat acolo doar pentru tratamentul variolei, dar a fost folosit „în afara etichetei” în incidente anterioare de variolă.

Cel puțin două țări europene au trecut la stocul de vaccinuri într-un posibil efort de a preveni răspândirea. Secretarul britanic al Sănătății, Sajid Javid, a confirmat vineri că Marea Britanie– unde OMS spune că au fost raportate 21 până la 30 de infecții cu variola maimuței – a „procurat doze suplimentare de vaccinuri eficiente împotriva variolei maimuței”.

Între timp, Spania se pregătește să achiziționeze mii de doze suplimentare de vaccin Imvanex, a informat ziarul spaniol El Pais. De asemenea, Spania se îndreaptă spre achiziționarea unui tratament antiviral pentru variola maimuței numit Tecovirimat, potrivit ziarului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră