"Biden în Ucraina... Curaj, să fugim!"

16 Feb 2022
"Biden în Ucraina... Curaj, să fugim!"

Joe Biden dă dovadă de isterie inutilă în fața manevrelor militare rusești, limitate la teritoriile Rusiei și Belarusului, scrie într-o cronica din 14 februarie Renaud Girard, jurnalist si reporter de razboi pentru Le Figaro.

Joe Biden continuă să inoveze în strategia grandioasă. Aceasta este a treia sa inovație strategică pe arena internațională. Prima a fost, în Afganistan, conceptul său de retragere grăbită fără a fi necesar. A doua a fost, cu Aukus, umilirea inutilă a unui aliat. A treia este, astăzi, isteria inutilă în fața manevrelor militare rusești, limitate la teritoriile Rusiei și Belarusului.

Președintele a ordonat retragerea personalului diplomatic și militar american din Ucraina, invocând riscul iminent al unei invazii ruse. Putin a spus că invazia nu va exista. Dar Joe Biden crede în asta atât de mult încât și-a avertizat aliații că valul tancurilor rusești pe pământul înghețat al marilor câmpii ucrainene ar putea începe în zorii zilei de miercuri, 16 februarie 2022. Câtă precizie în serviciile de informații! De la Irakul din 2003 și de la presupusele sale arme de distrugere în masă, CIA a parcurs un drum lung.

Biden iubește Ucraina unde fiul său și-a găsit odată un loc de muncă bine plătit. Este o națiune tânără și prietenoasă. Țara este rezultatul dezintegrarii URSS, decisă de rusul Elțin, ucraineanul Kravtchouk, belarusul Chouchkevich, în timpul unei cine foarte alcolizate, ținută pe furiș pe 8 decembrie 1991, într-o cabană de vânătoare din pădurea Belovej (sud-vestul Belarusului). Populația ucraineană este mai demnă de laudă decât oligarhii care de treizeci de ani trag sforile puterii la Kiev. Ea și-a exprimat mult timp atașamentul față de Europa în iarna 2013-2014; și-a trimis cu curaj copiii să lupte în Donbass, în august 2014, apoi în ianuarie 2015, împotriva unui inamic mult mai puternic. Oligarhii, participând la un sistem de corupție, au putrezit, din păcate, democrația ucraineană până la miez.

Dacă Biden iubește pe bună dreptate ucrainenii, de ce a decis să-i dea afară pe toți cetățenii americani din Ucraina? Pentru că nu poate, în fața ursului rus rău, să-i pună pe diplomații și consilierii militari americani în fața aceluiași risc ca și cei 3 milioane de ucraineni care locuiesc la Kiev?

Dimpotrivă, funcționarii publici americani, care sunt plătiți pentru asta, nu ar trebui să rămână cu prietenii ucraineni, în această fază pe care Washingtonul o descrie ca fiind deosebit de periculoasă? Vedem „barbari” ruși intrând în spațiile diplomatice pentru a viola femei americane și a le ucide bărbații? Fii serios, domnule Biden. Revino-ți în fire. Prin faptul că ați speriat investitorii ați penalizat deja foarte mult economia ucraineană. Ești atât de sigur că isteria ta va reuși să-i oblige pe germani să renunțe la gazul rusesc pentru a cumpăra gaz de șist american?

Domnule președinte al Statelor Unite, nu ați judecat situația cu suficient calm. Cu siguranță există manevre militare. Dar a existat, din toamnă, cel mai mic incident de frontieră sau naval între ruși și ucraineni sau între ruși și țările NATO? Nu.

Când spui că domnul Putin nu este moale, ai dreptate. Dar este acest fost ofițer KGB un actor geopolitic irațional? Eu nu cred asta. Care ar fi interesul lui de a invada Ucraina? Să trebuiască să gestioneze o gherilă în inima Europei? El a experimentat eșecul sovietic în Afganistan; nu are nicio dorință să cufunde Armata Roșie într-o nouă mlaștină.

Când îl ascultăm pe Vladimir Putin fără isterie, ne dăm seama că nu greșește în toate


Când se adresează nouă, occidentalilor, Vladimir Putin este fără îndoială dur cu privire la formă. Nu ezită să-și lase corsarii cibernetici să se infiltreze în infrastructurile noastre. Însă, când îl ascultăm fără isterie, ne dăm seama că nu greșește în toate.

Este adevărat că Occidentul, după decizia Moscovei de a-și retrage trupele din Germania de Est, și-a luat angajamente înaintea lui Gorbaciov să nu extindă NATO la est? Potrivit mărturiei lui Jack Matlock, ultimul ambasador american în URSS, este adevărat. 

Putin este acuzat că, în august 2008, a ajutat militar separatismul osetilor în Georgia. Asta e corect. Dar NATO, în martie 1999, nu a ajutat militar separatismul kosovar în Serbia?

Ca geopolitician clasic, Putin este obsedat de securitatea teritoriului rus. Am prefera ca prioritatea lui să fie stabilirea statului de drept în Rusia. Dar are 69 de ani și nu-l vom schimba. El nu vrea ca Ucraina să intre în NATO. Este această cerere la fel de scandaloasă pe cât se spune? Să ne punem o singură întrebare: cum ar reacționa Washingtonul dacă Rusia ar intra într-o alianță militară cu Mexic și ar instala acolo rachete care vizează infrastructurile americane?

 

Sursa: Le Figaro, cronica de Renaud Girard - Reporter internațional și reporter de război pentru ziarul Le Figaro începând din 1984, Renaud Girard a acoperit mai multe crize politice majore și conflicte armate de pe planetă

Alte stiri din Externe

Ultima oră