Într-o singură propoziție ascunsă la sfârșitul unui discurs pasionat în apărarea democrației, președintele SUA ar putea să fi făcut și mai dificile eforturile occidentale de a pune capăt războiului lui Vladimir Putin din Ucraina, scrie SkyNews.
„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a declarat Joe Biden în remarci aparent sponatne adresate unei audiențe din Polonia și difuzate în întreaga lume.
Părea să semnaleze o schimbare dramatică a politicii SUA cu privire la Rusia, sugerând o dorință deschisă pentru o nouă conducere la vârful Kremlinului.
Casa Albă a acționat rapid pentru a încerca să limiteze pagubele, emitând o declarație în care spunea că Biden nu a cerut schimbarea regimului.
JUST IN: Pres. Biden closes his speech in Warsaw, Poland, with remarks aimed at Russian Pres. Putin: "For God's sake, this man cannot remain in power."
— ABC News (@ABC) March 26, 2022
"Ukraine will never be a victory for Russia." https://t.co/NDK87OwSXa pic.twitter.com/pE7vaokp7G
Dar el a cedat deja cel puțin un cadou mașinii de propagandă a Moscovei, care, fără îndoială, își va folosi apelul pentru încheierea erei Putin pentru a amplifica afirmațiile false că Statele Unite și aliații săi NATO reprezintă o amenințare existențială pentru țară.
Expresia „schimbare de regim” are conotații deosebit de dificile pentru Washington după războiul său dezastruos din 2003 din Irak pentru alungarea lui Saddam Hussein.
Această invazie, bazată pe informații greșite despre armele de distrugere în masă, este folosită în mod repetat de Rusia pentru a contracara criticile asupra acțiunilor sale în Ucraina.
Într-o clipă, comandantul șef al SUA a dat un implus acestei afirmații.
Cuvintele sale – în ciuda clarificării de la Casa Albă – vor alimenta probabil și paranoia președintelui Putin cu privire la adevăratele intenții ale Occidentului față de el și baza sa de putere, ceea ce poate face și mai dificilă convingerea Rusiei să schimbe cursul în Ucraina și să pună capăt luptei.
Dezvăluindu-și părerile personale despre cine ar trebui sau nu ar trebui să dețină puterea în Rusia, Biden ar putea, în plus, să întărească opinia poporului rus împotriva Statelor Unite, chiar și în rândul celor care ar putea fi de acord în mod privat.
Imaginea liderului unei țări spunând public oamenilor altei țări cine ar trebui să-i conducă nu este niciodată una bună în secolul 21, indiferent câtă dreptate ar avea.
Informația - sau dezinformarea - este o armă la fel ca și bombele și gloanțele, cu atât mai mult într-un moment al unui război real, fierbinte, de luptă.
Înseamnă că fiecare cuvânt rostit de președintele Americii ar trebui să fie conceput pentru a întări partea în care se află, în acest caz a Ucrainei, precum și întreaga comunitate a democrațiilor liberale care s-a unit împotriva războiului lui Putin.
Restul discursului de peste 3.300 de cuvinte a fost mult mai aliniat cu acest obiectiv.
Biden a denunțat invazia rusă, a spus că se bazează pe minciuni obscene și a fost deja un „eșec strategic” pentru Washington.
El l-a avertizat pe președintele Putin să nu amenințe „un singur centimetru” din teritoriul NATO .
Ucraina nu este membră a alianței, dar state vecine precum Polonia care fac parte din club au devenit din ce în ce mai nervoase că ar putea deveni următoarea țintă a agresiunii Rusiei.
Biden a făcut un apel direct la rușii obișnuiți, spunând că „nu sunteți inamicul nostru” și că acest război „nu este demn de voi”.
Întregul discurs a fost încadrat în jurul temei unei lupte între „democrație și autocrație. Între libertate și represiune. Între o ordine bazată pe reguli și una guvernată de forța brută”.
Biden a chemat lumea occidentală să rămână unită împotriva acțiunilor Rusiei în Ucraina, avertizând că invazia amenință să arunce Europa înapoi în decenii de război, așa cum sa întâmplat în secolul trecut.
"Nu putem reveni la asta. Nu putem", a spus Biden.
„Gravitatea amenințării este motivul pentru care răspunsul Occidentului a fost atât de rapid, atât de puternic și atât de unit, fără precedent și copleșitor.
„Costurile rapide și pedepsele sunt singurele lucruri care vor face Rusia să-și schimbe cursul”.
Și el a precizat că această luptă va fi lungă și grea, necesitând acțiuni semnificative pentru a asigura apărarea democrației și a libertății, mai degrabă decât să se bazeze pe „înflorirea retorică a cuvintelor nobile”.
Președintele ar putea foarte bine să-și dorească propria "înflorire verbală" cu privire la dorința sa ca dispariția politică a președintelui Putin să nu se întoarcă să-l bântuie, totuși, în timp ce se întoarce la Washington.