Într-un discurs rostit sâmbătă în fața unei audiențe de lideri arabi, Joe Biden a promis că țara sa „nu se va îndepărta” de Orientul Mijlociu, lăsând „un vid care ar putea fi umplut de China, Rusia sau Iran”, scrie Le Figaro
Președintele american Joe Biden și-a încheiat sâmbătă primul turneu în Orientul Mijlociu, după o vizită extrem de controversată în Arabia Saudită, unde a încercat să reafirme influența Statelor Unite dar care va rămâne înainte de toate imaginea întâlnirii sale cu Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman, cunoscut sub numele de „ MBS ”.
Președintele american în vârstă de 79 de ani și-a început turul în regiune miercuri cu o vizită în Israel și teritoriile palestiniene, înainte de a călători în Arabia Saudită pentru a participa la un summit care reunește cei șase membri ai Consiliului la Jeddah (vest) Statele Unite (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Kuweit, Bahrain), precum și Egipt, Iordania și Irak.
Într-un discurs rostit sâmbătă în fața unei audiențe de lideri arabi, Joe Biden a promis că țara sa „nu se va îndepărta” de Orientul Mijlociu lăsând „un vid care ar putea fi umplut de China, Rusia sau Iran ”.
Criticat pentru vizita sa în monarhia din Golf, acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului, el a spus că „ viitorul aparține țărilor (...) ai căror cetățeni își pot chestiona și critica liderii fără teama de represalii ”. „ Integrare, interconectare. Acestea sunt temele de bază ale întâlnirii noastre ”, a spus el.
„Tragedie pentru Arabia Saudită”
Administrația Biden spune că dorește să promoveze o nouă „viziune ” pentru Orientul Mijlociu, bazată pe dialog și cooperare economică și militară.
Pe fondul proceselor de normalizare dintre Israel și anumite țări arabe, în care Washingtonul ar dori să se îmbarce și Arabia Saudită, Joe Biden a salutat decizia „ istorică ” a Riadului de a-și deschide spațiul aerian pentru „ toți transportatorii ”, inclusiv pentru israelieni.
Dar, la scurt timp după plecarea sa, saudiții au încercat să tempereze un anunț care „nu are nimic de-a face cu legăturile diplomatice ” cu statul evreu, potrivit ministrului de externe saudit.
Pentru prințul Faisal ben Farhane, este vorba doar de „asigurarea unei legături între diferitele țări ale lumii ” și nu este „în nici un caz un preludiu al vreunui pas ” spre normalizare.
Într-o aluzie transparentă la Teheran, unde președintele rus Vladimir Putin urmează să facă o vizită în curând, Joe Biden a mai promis că Statele Unite nu vor „tolera ca o țară să încerce să o domine pe alta în regiune prin întăriri militare, incursiuni și/sau amenințări»
Călătoria rămâne însă marcată de imaginea președintelui schimbând un "check" cu MBS, acuzat de informațiile americane că are „sângele” victimelor regimului saudit pe mâini", după cum denunță logodnica ziaistului Khashoggi. Joe Biden a promis, de asemenea, că va trata regatul ca pe o țară „paria ”.
Președintele american a asigurat vineri că a menționat această afacere „la începutul ” întâlnirii sale cu prințul moștenitor asigurând că a fost „mai clar ”.
Potrivit ministrului de stat pentru Afaceri Externe, Adel al-Jubeir, intervievat de CNN, MBS „ a explicat vineri (dlui Biden) că aceasta a fost o tragedie pentru Arabia Saudită ”.
El i-a spus că „ cei responsabili au fost anchetați, s-au confruntat cu justiția și acum plătesc pentru crimă ”, a adăugat Adel al-Jubeir, indicând că pentru regat acesta era un caz închis.
Mai multe ziare americane importante au prezentat fotografia salutului dintre Joe Biden și MBS, în timp ce activiștii l-au acuzat pe președintele american că s-a vândut pentru câțiva barili de petrol.
"Tot ce pot"
Creșterea galonului de benzină este o problemă considerabilă cu câteva luni înainte de alegerile intermediare din Statele Unite. „ Fac tot posibilul pentru a crește producția pentru Statele Unite ”, a spus vineri Joe Biden, susținând că a avut discuții fructuoase cu saudiții, ale căror rezultate concrete se vor vedea „în câteva săptămâni ”.
Arabia Saudită și Statele Unite au încheiat 18 acorduri de cooperare într-o mare varietate de domenii (spațiu, finanțe, energie, sănătate), potrivit unui comunicat de presă al monarhiei din Golf.
Președintele american, care a sporit contactele bilaterale,l-a invitat „solemn ” pe omologul său din Emiratele Arabe Unite, Mohammed bin Zayed, să viziteze Statele Unite, după relațiile înghețate din ultimele luni.
Statele Unite au promis, de asemenea, un miliard de dolari pentru sprijinirea securității alimentare „pe termen scurt și lung ” în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Și Washingtonul a ajuns la un acord cu Iordania pentru a oferi țării asistență financiară de 1,45 miliarde pe an, din 2023 până în 2029.