NBC: Biden le-a spus lui Austin și Blinken să reducă tonul în sprijinul Ucrainei

16 Iun 2022
NBC: Biden le-a spus lui Austin și Blinken să reducă tonul în sprijinul Ucrainei

În aprilie, Joe Biden le-a spus șefului Pentagonului și secretarului de stat Antony Blinken să-și modereze retorica în sprijinul Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei, ca nu cumva să crească riscul unui conflict direct cu Moscova scrie NBCcitând diverși oficiali .

In prezent, oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că traiectoria războiului din Ucraina este insuportabilă și discută dacă președintele Volodimir Zelensky ar trebui să-și tempereze poziția publică dură conform căreia niciun teritoriu nu va fi cedat Rusiei.

Când secretarii de stat și apărare au spus public că SUA vor ca Ucraina să câștige, Biden a spus că o trebuie sa coboare tonul.
„Nu a fost mulțumit de retorică”, a spus un oficial familiarizat cu conferința telefonică a președintelui Biden cu Antony Blinken și Lloyd Austin.

Secretarul Apărării Lloyd Austin și secretarul de stat Antony Blinken au decolat cu zboruri separate din sud-estul Poloniei după vizita lor riscantă, cu mize mari, la Kiev iar în timpul vizitei au fost chemați la un apel telefonic de președintele Joe Biden . 
În timpul călătoriei lor din aprilie, Austin a părut să extindă obiectivele SUA în Ucraina, spunând public că administrația dorea ca ucrainenii să câștige războiul împotriva Rusiei, nu doar să se apere și că SUA speră să slăbească Rusia în măsura în care nu ar mai putea să lanseze o altă invazie neprovocată. 

Biden a considerat că secretarii au mers prea departe, potrivit mai multor oficiali ai administrației familiarizați cu apelul lui Biden către cei doi oficiali. În cadrul conferinței telefonice neraportate anterior, când Austin a zburat în Germania și Blinken la Washington, președintele și-a exprimat îngrijorarea că aceste comentarii ar putea crea așteptări nerealiste și ar putea crește riscul ca SUA să intre într-un conflict direct cu Rusia. Le-a spus să reducă tonul, au spus oficialii.

„Biden nu a fost fericit când Blinken și Austin au vorbit despre victoria Ucrainei”, a spus unul dintre ei. „Nu a fost mulțumit de retorică.”

Secretarii au explicat că comentariile lui Austin au fost interpretate greșit, a spus un alt oficial înalt al administrației. Dar nemulțumirea transmisă inițial de Biden în timpul acelui apel telefonic, au spus oficialii, reflectă convingerea administrației sale că, în ciuda succeselor neașteptate ale forțelor ucrainene de la început, războiul se va îndrepta în cele din urmă în direcția în care se îndreaptă acum două luni mai târziu: un conflict prelungit în care Rusia continuă să facă progrese mici și constante.

Acum, oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că traiectoria războiului din Ucraina este insuportabilă și discută dacă președintele Volodimir Zelensky ar trebui să-și tempereze poziția publică dură conform căreia niciun teritoriu nu va fi cedat Rusiei, ca parte a unui acord de încheiere a războiului, conform a șapte actuali oficiali americani, foști oficiali americani și oficiali europeni.

Unii oficiali vor ca Zelenskyi să „dea un pic înapoi”, așa cum a spus unul dintre ei, când vine vorba de a-și afirma liniile roșii despre încheierea războiului. Dar problema este încordată, având în vedere că Biden este hotărât cu privire la faptul ca SUA să nu-i preseze pe ucraineni să ia măsuri într-un fel sau altul. Poziția administrației sale a fost că orice decizie cu privire la cum și în ce condiții să pună capăt războiului revine Ucrainei.

„Nu facem presiuni să facă concesii, așa cum fac unii europeni. Nu le-am cere niciodată să cedeze teritoriu”, a spus un oficial american. „Plănuim un război lung. Intenționăm să pregătim poporul american pentru asta și suntem pregătiți să cerem Congresului mai mulți bani.”

Biden a anunțat miercuri 15 iunie un nou pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, după ce a vorbit cu Zelensky. Congresul a autorizat luna trecută un ajutor militar și umanitar suplimentar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care este de așteptat să dureze până în octombrie. 

Consiliul Naţional de Securitate şi Departamentul de Stat au refuzat să comenteze.

Pentagonul și Casa Albă nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Viitorul războiului din Ucraina, inclusiv modul în care s-ar putea încheia, este de așteptat să fie un subiect cheie atunci când liderii mondiali se vor reuni în Europa săptămâna viitoare pentru summiturile NATO și G-7.

Oficialii europeni discută mai deschis despre preferința ca Zelensky să intre în negocieri cu Rusia și să ia în considerare renunțarea la un teritoriu pe care Rusia l-a câștigat în ultima sa invazie. Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina în 2014 și a anexat Crimeea.

Miercuri, președintele francez Emmanuel Macron a spus că Zelensky trebuie să negocieze cu Rusia.

John Kirby, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, a declarat miercuri mai târziu reporterilor că nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește punctul de vedere al lui Biden asupra acestei chestiuni.

„Președintele Zelensky este liderul ales democratic al acelei țări și el poate determina cum se termină acest război”, a spus Kirby.

„El poate spune cum definește victoria și cum ajunge la acel rezultat.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră