Biden este gata să folosească forța împotriva Iranului pentru a preveni achiziția de arme nucleare

14 Iul 2022
Biden este gata să folosească forța împotriva Iranului pentru a preveni achiziția de arme nucleare

Președintele Joe Biden a spus că va fi gata să utilizeze forța împotriva Iranului pentru a împiedica țara să achiziționeze arme nucleare, scrie Newsweek

Întrebat de prezentatorul de știri israelian Yonit Levi dacă ar fi dispus să adopte o poziție mai fermă pentru a se asigura că Iranul nu primește o armă nucleară, Biden a spus: „Ca ultimă soluție, da”.

Într-un interviu acordat israelian Channel 12 News, difuzat miercuri, președintele și-a dublat eforturile de a reînvia acordul nuclear din 2015, despre care a spus că predecesorul său, fostul președinte Donald Trump , a făcut „greșeala gigantică” de a retrage SUA.

„Singurul lucru mai rău decât Iranul este Iranul cu arme nucleare”, i-a spus Biden lui Levi. „Dacă ne putem întoarce la înțelegere – cred că a fost o greșeală gigantică pentru ultimul președinte să iasă din tratat”.

Biden a spus că datorită retragerii lui Trump, Iranul este „mai aproape de o armă nucleară acum decât era înainte”.

Comentariile sale au venit pe fondul tensiunilor crescânde care au pregătit scena călătoriei sale de patru zile în Israel și Arabia Saudită, unde aliații cheie din Orientul Mijlociu intensifică presiunea asupra lui Biden pentru a-și schița planurile de a constrânge Iranul.

Președintele a criticat în continuare politica externă a administrației Trump, spunând: „Sunt cei care au crezut că, cu ultima administrație, ne-am cam îndepărtat din Orientul Mijlociu, că vom crea un vid pe care China și/sau Rusia l-ar umple și nu putem lăsa asta să se întâmple”.

Deși Biden speră să restabilească acordul cu Teheranul, el a spus că va acorda prioritate menținerii Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) al Iranului pe lista „organizațiilor teroriste străine” a SUA.

Întrebat dacă s-a angajat să mențină IRGC pe listă, „chiar dacă asta înseamnă că omorâți afacerile”, președintele a răspuns cu un simplu „da”.

În interviul înregistrat înainte de călătoria sa în Orientul Mijlociu, Biden a subliniat că următoarea sa vizită este despre stabilitatea în regiune.

„Este în interesul covârșitor al Statelor Unite ale Americii să aibă mai multă stabilitate în Orientul Mijlociu”, a spus el, adăugând că, „Cu cât Israelul este mai integrat în regiune ca un egal și mai acceptat, cu atât este mai probabil să fie un mijloc prin care ei pot ajunge în cele din urmă la o înțelegere cu palestinienii.”

Biden a apărat, de asemenea, poziția sa împotriva progresiștilor din propriul său partid care au criticat finanțarea de către administrația Biden pentru Domul de Fier al Israelului, spunând că acele voci democrate erau „puține” și „greșite”.

"Israelul este o democrație. Israelul este aliatul nostru. Israelul este un prieten și cred că nu îmi cer scuze", a spus el. „Este în mare parte în interesul nostru ca Israelul să fie stabil”.

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră