Finlanda este pregătită pentru un atac iminent al rușilor

23 Iun 2022
Finlanda este pregătită pentru un atac iminent al rușilor

Finlanda s-a pregătit de zeci de ani pentru un atac rusesc și ar opune rezistență strânsă în cazul în care ar avea loc, a declarat șeful forțelor sale armate, anunță The Guardian.

Țara nordică și-a construit un arsenal substanțial. Dar, în afară de hardware-ul militar, a spus generalul Timo Kivinen, un factor crucial este că finlandezii ar fi motivați să lupte.

„Cea mai importantă linie de apărare este între urechi, așa cum demonstrează războiul din Ucraina în acest moment”, a spus Kivinen într-un interviu.

„Nu va exista cale de întoarcere”: va schimba războiul abordarea pragmatică a Finlandei față de Rusia?

Citeste mai mult

Finlanda a purtat două războaie în anii 1940 împotriva vecinului său estic, cu care împarte o graniță de 1.300 km (810 mile).

Odinioară țară nealiniată, acum solicită să se alăture alianței militare NATO din cauza temerilor că Rusia ar putea invada așa cum a făcut Ucraina pe 24 februarie. Începând cu cel de-al doilea război mondial, Helsinki a menținut un nivel ridicat de pregătire militară.

„Ne-am dezvoltat sistematic apărarea militară tocmai pentru acest tip de război care se poartă acolo [în Ucraina], cu o utilizare masivă a puterii de foc, a forțelor blindate și, de asemenea, a forțelor aeriene”, a spus Kivinen. „Ucraina a fost o mușcătură greu de mestecat [pentru Rusia], la fel și Finlanda.”

O sută de mii de finlandezi au fost uciși în cele două războaie pe care Finlanda l-a luptat împotriva Uniunii Sovietice și a pierdut o zecime din teritoriul său.

Națiunea de 5,5 milioane are o trupă de 280.000 de trupe în timpul războiului, cu 870.000 antrenați ca rezerviști. Nu a abolit recrutarea militară pentru bărbați, așa cum au făcut multe alte națiuni occidentale după sfârșitul războiului rece.

De asemenea, a construit unul dintre cele mai puternice arsenale de artilerie din Europa și s-a aprovizionat cu rachete de croazieră cu o rază de acțiune de până la 370 km (230 mile). Își cheltuiește 2% din PIB pentru apărare, un nivel mai mare decât multe țări NATO.

Comandă patru nave de război noi, precum și 64 de avioane de luptă F-35 de la gigantul american de apărare Lockheed Martin. Intenționează să comande până la 2.000 de drone și să-și desfășoare propriile echipamente antiaeriene la mare altitudine și construiește bariere la granița cu Rusia.

82% dintre respondenți într-un sondaj din 18 mai realizat de Ministerul Apărării au declarat că ar fi dispuși să participe la apărarea națională dacă Finlanda ar fi atacată.

Cu toate acestea, Kivinen a salutat decizia Finlandei de a aplica pentru aderare la NATO. Finlanda și țara nordică Suedia sunt în discuții cu Turcia pentru a discuta despre opoziția acesteia față de cererile lor. Ankara a fost supărată de ceea ce spune că este sprijinul Helsinki și Stockholm pentru militanții kurzi și embargourile asupra armelor asupra Turciei.

Aderarea la NATO ar permite Finlandei să-și sporească capacitatea de avertizare timpurie făcând parte din controlul comun al spațiului aerian al alianței, a spus Kivinen. Finlanda ar beneficia, de asemenea, de descurajarea de a face parte dintr-o alianță în care un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor, a spus el.

Cu toate acestea, el a spus: „Principala responsabilitate pentru apărarea Finlandei va fi în continuare purtată de Finlanda”.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră