Rusia și China continuă presiunile asupra Japoniei: nave de război detectate în apropierea tărmului

22 Iun 2022
Rusia și China continuă presiunile asupra Japoniei: nave de război detectate în apropierea tărmului

Cel puțin opt nave de război rusești și chineze au fost observate în mările din apropierea Japoniei în această săptămână, un alt semn al presiunii aparente pe care cei doi parteneri au exercitat-o ​​asupra Tokyo, pe măsură ce relațiile se deteriorează cu Ucraina și, respectiv, Taiwan, anunță CNN.

Ministerul japonez al Apărării a anunțat marți că forțele sale au observat cinci nave de război rusești conduse de un distrugător antisubmarin care treceau prin strâmtoarea Tsushima, care desparte Japonia de Coreea de Sud.

Flotila rusă cu cinci nave se află în apropierea insulelor japoneze de o săptămână, de la Hokkaido în nord până la Okinawa în sud, a declarat ministerul într-un comunicat de presă.

Între timp, cel puțin două nave de război chineze și o navă de aprovizionare au fost observate marți în Insulele Izu, la aproximativ 500 de kilometri (310 mile) sud de capitala Tokyo. Una dintre aceste nave părea să fie Lhasa, un distrugător de rachete ghidate de tip 55 și una dintre cele mai puternice nave de suprafață din China.

Ministerul a spus că grupul operează în apele din apropierea Japoniei din 12 iunie.

„Acesta este o demonstrație evidentă de forță atât din partea Rusiei, cât și a Chinei”, a spus James Brown, profesor asociat de științe politice la Universitatea Temple din Tokyo.

„Aceste activități reprezintă o îngrijorare majoră pentru Japonia. Nu în ultimul rând, urmărirea mișcărilor forțelor militare ruse și chineze reprezintă o presiune asupra resurselor Forțelor de Autoapărare Japoniei”.

Nu a existat nicio pretenție de la Tokyo că grupurile navale ruse și chineze își coordonau acțiunile, așa cum au făcut-o în octombrie anul trecut, când un total de 10 nave de război rusești și chineze au participat împreună la exerciții în care au circumnavigat o mare parte din arhipelagul japonez.

Mai recent, când premierul japonez Fumio Kishida a găzduit un summit al liderilor Statelor Unite, Australiei și Indiei la Tokyo, forțele aeriene chineze și ruse au efectuat patrule aeriene strategice comune peste Marea Japoniei, Marea Chinei de Est și vestul Oceanul Pacific, în ceea ce Ministerul chinez al Apărării a numit parte a unui plan anual de cooperare militară.

Brown a spus că găzduirea de către Kishida a acelui summit este doar unul dintre motivele pentru care Beijingul ar dori să-și arate nemulțumirea față de Tokyo.

„Beijing-ul a fost supărat de declarațiile japoneze privind securitatea Taiwanului, pe care Partidul Comunist Chinez le consideră o problemă internă”, a spus Brown.

De fapt, la summitul de la Tokyo, președintele Joe Biden a spus că Statele Unite vor interveni militar dacă China încearcă să cucerească Taiwanul cu forța. Casa Albă a renunțat ulterior la acest comentariu, dar SUA mențin o prezență militară puternică în Japonia -- trupe care ar putea intra în joc în orice conflict asupra Taiwanului.

Taiwan și China continentală au fost guvernate separat de când naționaliștii învinși s-au retras pe insulă la sfârșitul războiului civil chinez, acum mai bine de 70 de ani.

Dar Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, vede insula auto-condusă ca parte a teritoriului său -- în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată.

Beijingul nu a exclus ca forța militară să cucerească Taiwanul, iar Japonia consideră conflictul de peste strâmtoarea Taiwan ca o amenințare la adresa securității sale.

Între timp, Moscova a fost supărată de sprijinul acordat de Tokyo pentru Ucraina, după ce forțele ruse au invadat vecinul lor european în urmă cu aproape patru luni, a spus Brown. Acest sprijin a inclus impunerea de sancțiuni Moscovei și expulzarea diplomaților ruși.

„De aceea, Rusia dorește să-și folosească puterea militară pentru a intimida Japonia, în speranța că acest lucru va descuraja Tokyo să mai impună astfel de măsuri”, a spus Brown.

Brown a descris faptul că acțiunile navale din această săptămână ale Rusiei și Chinei nu par să fie coordonate ca o „căptușeală de argint” pentru Tokyo.

„Coșmarul strategic al Japoniei este o adevărată alianță între Rusia și China”, a spus el.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră