Rusia a redus livrările de gaze către Germania. „Utilizează energia ca o armă”, acuză ministrul Economiei

13 Mai 2022 | scris de A.V.
Rusia a redus livrările de gaze către Germania. „Utilizează energia ca o armă”, acuză ministrul Economiei

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, acuză Moscova că utilizează exporturile de energie ca o armă după ce Rusia a redus livrările de gaze naturale către Germania ca răspuns la sancţiunile impuse de statele europene acestei țări în urma invadării Ucrainei.

Aproape 40% din necesarul de gaze naturale al UE depinde de importurile din Rusia. Federația Rusă mai furnizează și aproximativ 27% din importurile de petrol ale Europei precum și 46% din cele de cărbune. Luate la un loc, comerțul valorează zeci de miliarde de dolari pe an pentru Rusia.

O divizie germană a Gazprom PJSC, care a fost preluată de o autoritate publică din Germania, nu mai primeşte volumele de gaze contractate, a declarat joi Habeck, potrivit Clean Energy Wire (CLEW).

„Aseară, în jurul orei 22:30, Putin a publicat un decret conform căruia întreprinderile europene sunt supuse sancțiunilor. În Germania, Gazprom și filialele sale nu mai primesc gaze din Rusia”, a declarat Habek joi, vorbind în Bundestag.

El a precizat că angajații germani din domeniul energetic „monitorizează situația și s-au pregătit pentru ea”. „Piața poate compensa lipsa aprovizionării cu gaz din Rusia”, a asigurat el.

Decizia Rusiei de a sancţiona Gazprom Germania GmbH arată că „energia este o armă”, a spus joi Robert Habeck într-un discurs în camera inferioară a Parlamentului german. „Energia poate fi utilizată puternic într-un conflict economic”, a adăugat Habeck.

Germania este cel mai mare cumpărător de gaze naturale ruseşti, care sunt responsabile pentru aproximativ 35% din necesarul Germaniei, în scădere faţă de mai mult de jumătate înaintea invadării Ucrainei.

Gazele naturale sunt o componentă crucială în mixul energetic al celei mai mari economii europene. Aproximativ 15% din energia electrică din Germania este produsă în centrale care funcţionează pe gaz, comparativ cu mai puţin de 9% în 2000, pe măsură ce ţara a renunţat la energia nucleară şi cărbune. În plus, gazele naturale sunt vitale pentru încălzirea locuinţelor şi diferite procese industriale în sectoarele chimie şi farmaceutică.

Rusia a interzis afacerile cu firma Gazprom Germania GmbH 

Moscova a interzis afacerile cu firma Gazprom Germania GmbH şi diferitele sale subsidiare care acum sunt sub controlul Autorităţii de reglementare în domeniul energiei din Germania. Printre aceste subsidiare se numără furnizorul de energie Wingas GmbH, o companie care se ocupă cu depozitarea de gaze în Europa, divizia de trading de la Londra a Gazprom şi EuRoPol Gaz, proprietarul secţiunii poloneze a gazoductului Yamal-Europe care face legătura între Rusia şi Germania.

Anunțul lui Habeck vine după ce guvernul rus a impus miercurisancțiuni împotriva unor companii energetice occidentale, inclusiv împotriva grupului Gazprom Germania, după ce autoritățile germane au preluat temporar controlul asupra acestuia pe 4 aprilie.

Această „naționalizare” temporară urmează să rămână în vigoare până pe 30 septembrie și nu a presupus trecerea activelor Gazprom din Germania în proprietatea statului, ci preluarea conducerii companiei.

Mai mulți oficiali germani au declarat la începutul acestei săptămâni pentru agenția Reuters că autoritățile de la Berlin fac pregătiri pentru eventualitatea unei opriri bruște a livrărilor de gaze naturale din partea Rusiei, după cum s-a întâmplat în cazul Poloniei și Bulgariei.

Gazele ruseşti au reprezentat 55% din importurile Germaniei anul trecut, iar Berlinul a fost supus presiunilor pentru a desface o relaţie de afaceri despre care criticii spun că ajută la finanţarea războiului Rusiei în Ucraina.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră