Ucraina pierde lupta și este nevoită să se retragă

08 Iun 2022
Ucraina pierde lupta și este nevoită să se retragă
Armata Ucrainei ar putea fi nevoită să „retragă” la poziții mai puternice în orașul Sievierodonetsk, din est, pe fondul luptei grele din oraș și satele din prima linie din sud, în timp ce Rusia urmărește o descoperire în Donbas, au spus liderii regionali, potrivit The Guardian.
Serhiy Haidai, guvernatorul Luhanskului, a declarat că rușii încearcă să cucerească orașul până vineri, în timp ce drumul din vecinul Lysychansk la Bakhmut, la 30 de mile sud-vest, era bombardat prea des pentru a fi folosit.
„Luptele continuă și nimeni nu va renunța la oraș, chiar dacă armata noastră trebuie să se întoarcă la poziții mai puternice. Acest lucru nu va însemna că cineva renunță la oraș – nimeni nu va renunța la nimic. Dar este posibil [ei] să fie forțați să se retragă”, a spus el într-un interviu TV.
Dar pe canalul său Telegram, guvernatorul a insistat că nu se plănuiește o retragere. „Nu creați trădare. Nu stricați starea de spirit a forțelor armate! Nimeni nu va preda Severodonețk!” a spus el, adăugând că apărătorii Ucrainei vor lupta pentru „fiecare centimetru”.
Consilierii ucraineni spun că Sievierodonetsk și Lysychansk nu sunt orașe strategice, iar scopul lor este de a degrada armata rusă luptând din greu pentru ele. Dar acestea sunt singurele părți rămase din regiunea Lugansk care nu se află sub controlul Rusiei.
Rusia și-a schimbat planul de invazie în aprilie, după încercarea eșuată de a ocupa marile orașe Kiev, Harkov și Odesa. Accentul s-a îndreptat către Donbas, alcătuit din regiunile Lugansk și Donețk, cea din urmă fiind mai mult sub control ucrainean.

 
Ministerul Apărării de la Moscova a declarat: „Grupul ucrainean din Donbas suferă pierderi semnificative de forță de muncă, arme și echipament militar” și a spus că a provocat 480 de victime peste noapte în luptele din Donbas și în alte părți ale țării.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în actualizarea sa de peste noapte că Rusia încearcă să „atrage resurse suplimentare în Donbas” – argumentând că Moscova a trebuit să apeleze la întăriri din cauza puterii rezistenței.
Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat în actualizarea sa de dimineață că Rusia atacă Sievierodonetsk și buzunarul ucrainean din spatele său „din trei direcții”. A adăugat că „apărarea ucraineană ține”, spunând: „Este puțin probabil ca oricare dintre părți să fi câștigat un teren semnificativ în ultimele 24 de ore”.
Armata ucraineană a raportat raiduri aeriene sporite, plus bombardamente puternice, grenade propulsate de rachete și foc de mortar în jurul Bakhmut, despre care agențiile de ajutor au raportat că devine din ce în ce mai inaccesibil traficului nemilitar.
Ambele părți continuă să înregistreze pierderi grele, deși estimări precise sunt imposibil de obținut. Oficialii ucraineni au spus că 100 sau chiar 150 de oameni sunt uciși în acțiune pe zi, în timp ce Zelenski a spus peste noapte că „Rusia a plătit aproape 300 de vieți pe zi” de când a lansat invazia pe 24 februarie.
Luptele au continuat și în jurul Mykolaivului, deoarece Ucraina a continuat să încerce să organizeze contraatacuri limitate către orașul ocupat Herson. Rusia a declarat că a doborât două avioane MiG-29 și un elicopter Mi-8 în regiune, plus 11 drone.
Ucraina a declarat că Rusia încearcă să distribuie pașapoarte în regiunea Kherson ocupată, oferind o plată de 10.000 de ruble (132 de lire sterline) ca stimulent. Centrul de rezistență națională din Kiev a spus că aceeași sumă este oferită în regiunea vecină Zaporijia pentru colectarea de „date cu caracter personal” – dar că „majoritatea mare” a populației refuză să respecte administrația ocupației.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că sarcina de a rezolva problema reluării transporturilor de cereale, blocată de o blocadă navală la Marea Neagră condusă de marina Moscovei, revine Ucrainei, la o conferință de presă cu omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu.
„Declarăm zilnic că suntem gata să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă spre golful Bosfor. Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea lor, fie prin delimitarea coridoarelor sigure”, a spus el.
Ucraina spune că nu are încredere în ruși și nu are intenția de a încerca să-și deschidă porturile decât ca parte a unui acord internațional mai larg. Între timp, o agenție de presă rusă a raportat că 11 vagoane de cereale luate din silozurile ucrainene din zonele ocupate de forțele Moscovei au fost duse în Crimeea.
Marți, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că s-a deschis un coridor rutier între Rusia și Crimeea, care traversează teritoriul ucrainean ocupat din 24 februarie. Portul Mariupol, scena celor mai aprige lupte de la începutul războiului, fusese acum deminat și soseau nave de marfă.

 

 

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră