Rusia taie curentul în Finlanda

14 Mai 2022
Rusia taie curentul în Finlanda

În timp ce Finlanda se pregătește să-și anunțe candidatura pentru NATO, Rusia a decis să-și suspende livrările de energie către țara nordică. Dar Helsinki pretinde că se poate descurca fără el. Robinetul este tăiat din această sâmbătă, 14 mai, scrie RFI.

Furnizorul din Helsinki a fost cel care a anunțat acest lucru vineri într-un comunicat de presă. El susține că nu a primit nicio plată de puțin peste o săptămână. O premieră, spune el, după 20 de ani.

„Această situație este excepțională”, insistă grupul. „Sperăm că situația se va îmbunătăți în curând” și că livrările din Rusia vor relua.

El nu precizează dacă aceste probleme sunt legate sau nu de sancțiunile europene care vizează Moscova, întrucât acest furnizor, RAO Nordic Oy, este deținut 100% de o companie rusă, InterRAO.

În orice caz, nu va mai exista livrare de la miezul nopții. Un scenariu pentru care operatorul rețelei electrice finlandeze spune că s-a pregătit.

„Puțin mai puțin de 10% din curentul consumat vine de fapt din Rusia”, spune acesta din urmă, crezând că poate compensa cu ceva mai multe importuri din Suedia și Norvegia, cele două țări vecine, și cu producția sa națională.

„Nu va fi dificil”, a spus Timo Kaukonen, manager de operațiuni la operatorul de rețea finlandez Fingrid, vineri.

Capacitatea de import de energie electrică rusească în Finlanda fusese deja redusă în aprilie, amintește el, de la 1.300 la 900 de megawați, pentru „asigurarea securității sistemului electric” în contextul „schimbării situației internaționale”.

Rusia are o perspectivă vagă asupra dorinței Finlandei de a adera la NATO. Președintele și guvernul finlandez au votat joi pentru aderarea fără întârziere. Candidatura care ar putea fi depusă oficial încă de duminică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră