Războiul dintre Rusia și Wikipedia continuă

13 Iun 2022
Războiul dintre Rusia și Wikipedia continuă

Fundația Wikimedia, care deține Wikipedia, a depus un recurs împotriva unei decizii judecătorești de la Moscova prin care cere să elimine informațiile legate de invazia rusă a Ucrainei, argumentând că oamenii au dreptul să cunoască faptele războiului, potrivit Reuters.

 

Un tribunal din Moscova a amendat Fundația Wikimedia cu 5 milioane de ruble (88.000 USD) pentru că a refuzat să elimine ceea ce a numit dezinformare din articolele Wikipedia în limba rusă despre război, inclusiv „Invazia Rusă a Ucrainei”, „Crimele de război în timpul invaziei ruse a Ucrainei” și „Masacrul din Bucha”.

„Această decizie implică faptul că cunoștințele bine furnizate, verificate pe Wikipedia, care sunt incompatibile cu conturile guvernului rus constituie dezinformare”, a declarat Stephen LaPorte, consilier general asociat la Fundația Wikimedia, într-un comunicat.

 

Wikipedia, care spune că oferă „a doua versiune a istoriei”, este una dintre puținele surse majore de informare în limba rusă, verificate în baza faptelor, rămase pentru ruși, după o represiune asupra mass-media de la Moscova.

„Guvernul vizează informații care sunt vitale pentru viața oamenilor într-o perioadă de criză”, a spus LaPorte. „Îndemnăm instanța să reconsidere în favoarea drepturilor fiecăruia la acces la cunoaștere și la libera exprimare”.

 

Curtea de la Moscova a susținut că ceea ce a considerat drept dezinformare pe Wikipedia reprezenta un risc pentru ordinea publică în Rusia și că Fundația, cu sediul în San Francisco, California, își desfășoară activitatea în interiorul Rusiei.

Fundația a fost urmărită penal în temeiul unei legi pentru eșecul ștergerii informațiilor interzise. Cazul a fost introdus de autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, care nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii pe Wikipedia.

 

Apelul Wikipedia, care a fost depus pe 6 iunie cu detalii publicate luni, susține că eliminarea informațiilor este o încălcare a drepturilor omului. A spus că Rusia nu are jurisdicție asupra Fundației Wikimedia, care este disponibilă la nivel global în peste 300 de limbi.

 

Intrările Wikipedia sunt scrise și editate de voluntari.

 

Narațiunile despre război, cea mai mare invazie terestră a Europei de la cel de-al Doilea Război Mondial, variază drastic - și au devenit extrem de politizate, jurnaliştii din Moscova și Occident fiind acuzați în mod obișnuit că au raportat greșit războiul.

 

Ucraina spune că este victima unei acaparări neprovocate de pământ în stil imperial de către Rusia și că va lupta până la capăt pentru a recupera teritoriul pe care forțele ruse l-au ocupat. Kievul a cerut în repetate rânduri Occidentului mai mult ajutor pentru a lupta împotriva Rusiei.

 

Președintele Vladimir Putin și oficialii ruși nu folosesc cuvintele „război” sau „invazie”. Aceștia au declarat ca o „operațiune militară specială” menită să prevină persecuția vorbitorilor de limbă rusă din estul Ucrainei.

 

Putin mai spune că conflictul este un punct de cotitură în istoria Rusiei: o revoltă a Moscovei împotriva Statelor Unite, despre care spune că a umilit Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991 și a împins să lărgească alianța militară NATO.

 

Ucraina și susținătorii săi occidentali neagă afirmațiile Moscovei că vorbitorii de limbă rusă au fost persecutați. Kievul spune că forțele ruse au comis crime de război, inclusiv crime, torturi și violuri în locuri precum Bucha.

 

Rusia spune că presupusele dovezi ale crimelor de război constau în falsuri construite cu grijă și că Ucraina și susținătorii săi occidentali au răspândit dezinformare despre forțele ruse.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră