După ce a obținut o victorie juridică în Australia împotriva unui ordin de cenzură emis de autoritatea locală pentru siguranță online, Elon Musk își îndreaptă acum atenția asupra Uniunii Europene. Miliardarul susține abrogarea Legii serviciilor digitale (DSA), pe care o consideră un instrument periculos de cenzură globală. Într-un mesaj publicat pe platforma X, Musk a sprijinit apelul organizației ADF International de a opri ceea ce numește „unul dintre cele mai autoritare regimuri de control al discursului din era digitală”. Criticile vizează transformarea Codului de conduită privind dezinformarea într-o normă obligatorie la nivel european, cu implicații majore asupra libertății de exprimare în întreaga lume, scrie AdfInternational
Musk susține abrogarea Legii serviciilor digitale (DSA) a UE
Marți, platforma X și activistul canadian Chris „Billboard Chris” Elston au reușit să obțină anularea unui ordin al guvernului australian emis de Comisarul pentru Siguranță Online (eSafety Commissioner), care cenzura o postare a lui Elston pe X. Acțiunea juridică a fost coordonată de organizațiile ADF International și Human Rights Law Alliance.
Un raport de investigație recent al Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanților din SUA a criticat cenzura internațională, inclusiv practicile Comisarului pentru Siguranță din Australia și prevederile DSA.
După victoria sa în Australia, Elon Musk și-a îndreptat atenția asupra unei legi europene privind cenzura online.
Miliardarul din domeniul tehnologiei a răspuns „Da” la o postare de pe X a organizației ADF International – o organizație creștină de advocacy juridic care apără libertatea de exprimare – care afirma: „Astăzi, UE face un pas semnificativ spre consolidarea cenzurii online, transformând «Codul de conduită privind dezinformarea» într-o componentă obligatorie a Legii serviciilor digitale (DSA).
DSA amenință libertatea de exprimare la nivel global și trebuie abrogată.”
Marți, un tribunal australian a dat câștig de cauză platformei X și activistului Chris Elston, anulând un ordin guvernamental care obliga ștergerea unei postări de pe X. Procesul a fost coordonat de ADF International și Human Rights Law Alliance din Australia.
Postarea lui Elston, din februarie 2024, se referea la o persoană numită expert de OMS, Teddy Cook, folosind pronume considerate „biologic exacte”. Postarea a fost calificată drept „abuz cibernetic” de către Comisarul pentru Siguranță Online din Australia, care a ordonat eliminarea conținutului în baza Legii privind siguranța online.
După o audiere de o săptămână care a început pe 31 martie 2025, Tribunalul de Revizuire Administrativă din Melbourne a decis că evaluarea comisarului a fost greșită și a anulat decizia de clasificare a postării ca „abuz cibernetic”.
Paul Coleman, avocat internațional specializat în libertatea de exprimare și director executiv al ADF International, a declarat:
„De la Legea serviciilor digitale a UE până la Legea siguranței online din Australia, legile care restricționează libertatea de exprimare online urmează același manual de cenzură în întreaga lume.
Prin astfel de legi, asistăm la un atac coordonat la scară globală asupra libertății de exprimare. Elon Musk are dreptate să se opună cenzurii impuse prin DSA și să-și folosească platforma pentru a apăra libertatea de exprimare online.
După victoria obținută în Australia, ADF International va continua să conteste cenzura online în piața digitală a ideilor.
Codul de conduită privind dezinformarea
Firul de postări publicat pe X de ADF International – redistribuit de Elon Musk împreună cu comentariul său – afirma:
„Astăzi [1 iulie], UE face un pas semnificativ în direcția consolidării cenzurii online, transformând ‘Codul de conduită privind dezinformarea’ într-o componentă obligatorie a Legii serviciilor digitale. DSA amenință libertatea de exprimare în întreaga lume și trebuie abrogată.
Legea DSA a UE a creat unul dintre cele mai periculoase regimuri de cenzură din era digitală. Este un cadru autoritar care le permite unor birocrați nealeși să controleze discursul online la scară largă – atât în Europa, cât și la nivel global – sub pretextul ‘siguranței’ și al ‘protejării democrației’.
DSA este un cadru legislativ cu forță juridică obligatorie, care oferă Comisiei Europene autoritatea de a impune ‘moderarea conținutului’ pe platformele online foarte mari și motoarele de căutare cu peste 45 de milioane de utilizatori lunar. Platformele care nu se conformează riscă sancțiuni financiare uriașe și chiar suspendarea.
Legea obligă platformele să elimine ‘conținutul ilegal’, definit ca orice material care nu respectă legislația UE sau a statelor membre – în prezent sau în viitor. Aceasta creează un ‘minim comun’ de cenzură la nivelul întregii Uniuni, ceea ce înseamnă, practic, exportarea celor mai restrictive legi către toate statele membre. Abordarea DSA față de concepte vagi precum ‘dezinformare’, ‘informații false’, ‘discurs instigator la ură’ sau ‘manipulare informațională’ riscă să ducă la eliminarea în masă a conținutului online.”
Raportul Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanților din SUA
Un raport de investigație publicat recent de Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanților din SUA a dezvăluit colaborarea comisarului australian pentru siguranță online, Julie Inman-Grant, cu organisme internaționale pentru a cenzura discursul legal pe internet.
Pe lângă comisarul eSafety din Australia, raportul a criticat și mecanismele de cenzură prevăzute de DSA, menționând:
„În ultimii ani, guvernele străine au adoptat legi și au creat regimuri de reglementare cu scopul de a viza și restricționa diverse forme de exprimare online.
Unii reglementatori străini au încercat chiar să își folosească autoritatea pentru a restricționa conținutul pe care cetățenii americani îl pot vedea online, în timp ce se află pe teritoriul Statelor Unite. În special, Comisia Europeană și Comisarul pentru Siguranță din Australia au luat măsuri pentru a limita tipurile de conținut la care americanii pot avea acces pe platformele de socializare.”
Raportul a discutat pe larg și despre DSA, afirmând:
„Reglementările vagi și excesiv de împovărătoare, care vizează așa-numitele ‘riscuri sistemice’, creează un mediu în care platformele sunt mai înclinate să elimine sau să ascundă conținut legal, pentru a evita eventualele sancțiuni. Capacitatea reglementărilor europene de a exercita influență extraterritorială asupra companiilor și consumatorilor americani este cunoscută adesea sub numele de ‘efectul Bruxelles.”
— Elon Musk (@elonmusk) July 3, 2025