UE investighează aeroportul din Sibiu pentru suspiciuni de fraudă cu fonduri europene

03 Iul 2025
UE investighează aeroportul din Sibiu pentru suspiciuni de fraudă cu fonduri europene

Un proiect de modernizare a Aeroportului Internațional Sibiu, finanțat cu peste 54 de milioane de euro din fonduri europene, a intrat în vizorul Parchetului European (EPPO), care investighează suspiciuni de fraudă și conflict de interese. Anchetatorii au efectuat percheziții în 24 de locații din București, Brașov și județul Sibiu, inclusiv la Consiliul Județean Sibiu, în cadrul unei anchete privind modul în care a fost atribuit contractul de lucrări. Potrivit EPPO, condițiile din caietul de sarcini ar fi fost formulate într-un mod care a favorizat un singur ofertant, acum suspectat că a furnizat informații inexacte pentru a obține finanțarea, scrie European Conservative

O amplă anchetă privind o posibilă fraudă cu fonduri europene este în desfășurare în România, Parchetul European (EPPO) efectuând percheziții coordonate la Aeroportul Internațional Sibiu, la Consiliul Județean Sibiu și în alte locații asociate unui proiect de modernizare a aeroportului, finanțat cu 54,5 milioane de euro din fonduri UE. Parchetul European suspectează că cerințele din caietul de sarcini au fost manipulate în favoarea câștigătorului licitației.

Investigația, condusă de biroul EPPO din Cluj-Napoca, vizează posibile nereguli și un potențial conflict de interese în atribuirea contractului finanțat din bani publici. Autoritățile au efectuat 24 de percheziții în București, Brașov și județul Sibiu.

Ancheta se concentrează pe proiectul de modernizare și extindere a infrastructurii aeroportuare, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014–2020. Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) a contribuit cu 54,5 milioane de euro, reprezentând 85% din valoarea totală a proiectului.

Conform constatărilor preliminare, în timpul redactării studiului de fezabilitate al proiectului au fost stabilite „condiții foarte specifice”, care ar fi putut limita posibilitatea altor operatori economici de a participa la licitație. Contractul a fost atribuit în cele din urmă unui singur ofertant, care este acum suspectat că ar fi furnizat „declarații inexacte privind capacitatea de a îndeplini cerințele impuse”.

Deocamdată nu au fost formulate acuzații oficiale, iar ancheta este în curs, urmând să clarifice faptele și să stabilească dacă a fost comisă vreo infracțiune.

Alte stiri din Externe

Ultima oră