Trump blochează livrările de arme către Ucraina pentru a „pune interesele Americii pe primul loc”

02 Iul 2025
Trump blochează livrările de arme către Ucraina pentru a „pune interesele Americii pe primul loc”

Statele Unite au anunțat suspendarea unor livrări de arme către Ucraina, motivând decizia prin necesitatea de a proteja stocurile militare proprii. Măsura survine în contextul unor atacuri frecvente ale Rusiei asupra Ucrainei și al unor preocupări legate de epuizarea munițiilor americane, după recentele operațiuni militare împotriva facilităților nucleare iraniene. Casa Albă afirmă că va prioritiza „interesele Americii” în cadrul unei revizuiri a sprijinului militar oferit pe plan internațional, scrie The Telegraph

Îngrijorările legate de epuizarea stocurilor după atacurile americane asupra facilităților nucleare iraniene duc la o lovitură majoră pentru Kiev

Statele Unite au oprit livrările de arme către Ucraina din cauza temerilor că stocurile militare americane sunt prea reduse.
Într-o lovitură pentru Kiev, Casa Albă a anunțat marți seară că „va pune interesele Americii pe primul loc, în urma unei revizuiri a sprijinului și asistenței militare oferite altor țări din întreaga lume.”
„Puterea Forțelor Armate ale Statelor Unite rămâne incontestabilă – întrebați doar Iranul”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Revizuirea Pentagonului a constatat că stocurile sunt prea scăzute pentru anumite echipamente promise anterior, inclusiv rachete pentru apărarea aeriană, necesare pentru doborârea dronelor rusești, artilerie de precizie și rachete Hellfire.

Statele Unite au trimis Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 66 de miliarde de dolari (43,7 miliarde lire sterline) de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, însă decizia de a reduce asistența de apărare sugerează o schimbare a priorităților lui Donald Trump.

Campania de bombardamente împotriva rebelilor houthi din Yemen a costat aproape un miliard de dolari (780 milioane lire sterline) președintele american, în timp ce misiunea de lovire a facilităților nucleare din Iran a implicat lansarea a 14 bombe GBU-57 de la bombardiere B2, la un cost de zeci de milioane de lire.

Decizia administrației Trump a venit într-un moment în care Ucraina se confrunta cu un număr record de atacuri cu rachete și drone din partea Rusiei, în timp ce forțele ruse continuau să avanseze.
Din începutul lunii iunie, Rusia a lansat în medie 256 de proiectile la fiecare 24 de ore, conform datelor adunate de forțele aeriene ucrainene.

Președintele rus a declarat săptămâna trecută că „toată Ucraina este a noastră”, în timp ce atenția lumii era concentrată pe conflictul din Orientul Mijlociu și pe programul nuclear iranian.
„Oriunde calcă soldatul rus, acolo este al nostru”, a afirmat el la un forum economic din Sankt Petersburg, în timp ce trupele sale încercau să avanseze în regiunea Sumî, care nu făcea parte dintre cele patru regiuni anexate în 2022.

Elbridge Colby, subsecretarul american al Apărării pentru politici, a declarat că Departamentul Apărării „continuă să ofere președintelui opțiuni solide pentru a continua ajutorul militar către Ucraina”.
„În același timp,” a adăugat Colby, „Departamentul examinează și adaptează riguros abordarea pentru atingerea acestui obiectiv, păstrând în același timp pregătirea forțelor americane pentru prioritățile de apărare ale administrației.”

La o audiere în subcomisia Senatului pentru alocări în domeniul apărării, în iunie, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a spus că a acționat rapid pentru a reduce programele risipitoare și a redirecționa fondurile către obiectivele principale ale lui Trump.
Hegseth a precizat că o parte din cheltuielile de securitate ale SUA pentru Ucraina sunt încă în curs, dar a recunoscut că finanțarea asistenței militare pentru Kiev va fi redusă.

„Această administrație are o viziune foarte diferită asupra conflictului,” a spus el. „Credem că o soluționare pașnică negociată este în interesul ambelor părți, dar și al intereselor națiunii noastre.”

Decizia a fost luată la scurt timp după ce Trump s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, omologul său ucrainean, la summitul NATO de la Haga, săptămâna trecută.
El a spus că SUA încearcă să găsească sisteme de rachete de apărare aeriană Patriot fabricate în America pentru a le trimite în Ucraina, recunoscând că „aceștia își doresc asta mai mult decât orice altceva”.
„Ei vor să aibă rachetele antimisil,” a spus Trump despre Ucraina. „Așa le numesc ei Patriot, și vom vedea dacă putem face disponibile câteva.”
De asemenea, a precizat că SUA continuă să furnizeze arme Israelului și că „știți, acestea sunt foarte greu de obținut. Avem nevoie și noi de ele.”

Referindu-se la întâlnirea cu Zelenski, Trump a spus: „Uneori a fost puțin tensionat, dar nu putea fi mai amabil.”
După ce cei doi lideri au avut o ceartă aprinsă în Biroul Oval în martie, Trump a suspendat ajutorul militar pentru Ucraina, precum și partajarea informațiilor de intelligence vitale.
Aceasta ar fi făcut mult mai dificil atacarea țintelor din Rusia și oferirea civililor a unui avertisment suficient pentru a se adăposti în buncăre.
Ulterior, ambele întreruperi au fost ridicate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră